Ida puster ud efter gymnasiet med tre job

Ida Nørgaard arbejder blandt andet hos bilfirmaet Ejner Hessel. Her klargør hun biler, kører mellem afdelingerne -og hjælper og vejleder kunder. Foto: Annelene Petersen

Ida puster ud efter gymnasiet med tre job

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

20-årige Ida Nørgaard har valgt at holde en pause fra bøgerne, inden hun går i gang med en videregående uddannelse.

Randers: 20-årige Ida Nørgaard fra Helsted har for nylig taget hul på sit andet sabbatår, efter at hun færdiggjorde sin studentereksamen på Paderup Gymnasium (STX) i 2017.

Og hun bidrager stærkt til statistikken, der fortæller, at flere og flere studenter foretrækker at tage en tørn på arbejdsmarkedet frem for at gå i gang med en videregående uddannelse.

Arbejdsugen fordeler Ida Nørgaard mellem tre job. Hos Ejner Hessel, hvor hun klargør biler, kører mellem afdelingerne, hjælper og vejleder kunder. Hos Fresh Habits på Østervold og i Klubben Vinbar, hvor hun står for betjening, servering og madlavning. Arbejdstiden varierer fra uge til uge. I denne uge er det 34 timer.

En del af lønnen sparer hun op til en lejlighed, en rejse og studiestart.

- For mig er dét at gå på arbejde en helt anden virkelighed end den, man oplever på skolebænken. I mit arbejdsliv får jeg indsigt i, hvad det vil sige at være en del af et team, hvor alle har deres roller og deres ansvar. Hvis ikke man udfører sit job, er der en anden, som må trække dobbelt. Jeg lærer, hvordan man færdes i en jobsituation, og hvad det vil sige at være en god kollega. På gymnasiet fik jeg hovedsagelig opgaver, som var låst fast i et pensum, alle skulle igennem. Nu bliver jeg præsenteret for opgaver, som udfordrer mig mere personligt, og hvor jeg selv skal finde løsningsmodeller, fortæller Ida Nørgaard, der valgte sabbatåret for at få et pusterum til at finde ud, hvad hun vil med sin fremtid.

- Da jeg blev færdig med gymnasiet, kunne jeg mærke, at jeg gerne selv ville være herre over, hvilke bøger jeg læser, hvilke udfordringer jeg stiller mig selv, og hvad jeg bruger min tid på. For mig er læringen om, hvad der sker i verden, og erfaringen af at være ude i "det virkelige liv" vigtig at have med mig, inden jeg starter på et studium. Jeg kan tydeligt se, hvor meget erfaring jeg får og har fået. Det ville jeg ikke have været foruden, siger Ida Nørgaard, der er uenig med de politikere, der mener, at de unge skal gå ombord i en videreuddannelse, så snart de har fået huen på hovedet.

- Jeg synes, det er ærgerligt, at uddannelsen skal forhastes. Det er for mig vigtigt at komme ud i det virkelige liv, blive hærdet, få nogle erfaringer og finde ud af, hvordan verden fungerer uden for skolen. Efter 13 år i skole ville jeg gerne ud og blive klogere på alt det, man ikke nødvendigvis lærer i skolen. Hvordan man håndterer konflikter, samarbejder med mange forskellige mennesker af forskellig baggrund, udvikler kompetencer og bliver stillet til ansvar. For nogle er det selvfølgelig rigtigt at gå direkte videre til studier. Jeg synes blot, at det er en skam, at politikerne vil have alle til at gå én vej. Den vej er nemlig ikke rigtig for alle, siger Ida Nørgaard, som endnu ikke har en færdig plan for, hvad hun skal studere.

- Jeg har en plan om at starte på enten Aarhus eller Aalborg Universitet. Jeg har mange ideer om, hvad der kunne være interessant for mig, men jeg ved, at jeg skal studere et fag inden for humaniora.

Ud over jobbet hos bilfirmaet Ejner Hessel arbejder Ida Nørgaard hos Fresh Habits på Østervold og i Klubben Vinbar, hvor hun står for betjening, servering og madlavning. Foto: Annelene Petersen
Ud over jobbet hos bilfirmaet Ejner Hessel arbejder Ida Nørgaard hos Fresh Habits på Østervold og i Klubben Vinbar, hvor hun står for betjening, servering og madlavning. Foto: Annelene Petersen
- For mig er læringen om, hvad der sker i verden, og erfaringen af at være ude i
- For mig er læringen om, hvad der sker i verden, og erfaringen af at være ude i "det virkelige liv" vigtig at have med mig, inden jeg starter på et studium, siger Ida Nørgaard. Foto: Annelene Petersen

Ida puster ud efter gymnasiet med tre job

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce