Jurister kritiserer Randers Kommune: Fratog uretmæssigt kontanthjælpen til mor og syv måneder gammel datter

Ankestyrelsen har nu omgjort afgørelsen fra Randers Kommune. Arkivfoto: Mads Jensen/Scanpix

Jurister kritiserer Randers Kommune: Fratog uretmæssigt kontanthjælpen til mor og syv måneder gammel datter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I adskillige måneder har Randers Kommune stoppet udbetalingen af kontanthjælp til en 29-årig mor. Men begrundelsen holdt ikke, og ydelsen skal nu efterbetales.

Randers: Siden september har en 29-årig kvinde og hendes datter på syv måneder ikke modtaget kontanthjælp fra Randers Kommune. Siden da har hun og datteren levet af hjælp fra sin bror. Det skriver Information.

Kvinden er indstillet til fleksjob, fordi hun er tidligere nyretransplanteret og desuden lider af PTSD og er i behandling for depression.

- Min bror har selv en familie, han forsørger, så der kommer en dag, hvor han ikke længere også kan betale for mig, siger kvinden til Information.

- Sagen har påvirket mig ekstremt hårdt. Jeg er hele tiden angst for, hvad der skal ske med mig og mit barn og min familie.

Årsagen til, at kommunen har stoppet for udbetalingen af kontanthjælp til kvinden, er, at hendes mand i juni sidste år kom til Danmark på et turistvisum, hvorefter parret søgte om familiesammenføring. Han blev herefter tildelt et såkaldt processuelt ophold, hvilket vil sige, at han må opholde sig i landet, indtil ansøgningen om familiesammenføring er færdigbehandlet i Udlændingestyrelsen.

Gift kvinde

Ydelseskontoret i Randers Kommune blev i den forbindelse bekendt med, at kvinden var gift, og hjælpen blev stoppet, fordi familien i kraft af ægteskabet har gensidig forsørgerpligt. For at en borger kan få kontanthjælp, skal vedkommende nemlig stå til rådighed for arbejdsmarkedet, og det samme skal en ægtefælle.

Problemet er dog, at manden i familien af gode grunde ikke kan arbejde. Det må han nemlig slet ikke, når han er på processuelt ophold, skriver Information.

Kvinden kontaktede derfor advokat og medlem af byrådet i Randers Kommune, Bjarne Overmark (BL), og valgte herefter at klage over den manglende kontanthjælp. En klage, hun nu delvist har fået medhold i af Ankestyrelsen.

- Randers Kommune skal anvende almindelig retskilder og træffe afgørelser i overensstemmelse med Ankestyrelsens praksis, fastslår Lektor i socialret ved Aalborg Universitet, John Klausen, overfor Information.

Han finder det ifølge Information "rystende", at kommunen har begrundet deres afslag med henvisning til en telefonsamtale, en medarbejder har haft med Udlændingestyrelsen.

Også juraprofessor Jens Vedsted-Hansen fra Aarhus Universitet er kritisk over for kommunens afgørelse. Overfor Information peger han på, at processuelt ophold tæller fuldt ud som lovligt ophold i forhold til at modtage sociale ydelser. Han peger desuden på, at kommunen ikke kan kræve, at manden skal arbejde i landet, når han ikke må. Det ville være ulovligt, og i øvrigt også kunne medvirke et afslag på opholdstilladelse.

- Randers Kommune har ikke været berettiget til at standse hjælpen til kvinden og barnet, siger han til Information.

Souschefen i Randers Kommunes Ydelseskontor oplyser i en mail til Information, at man nu har beklaget over for den 29-årige kvinde, da sagen har været behandlet på et forkert grundlag, og at man nu vil efterbetale den manglende ydelse.

Jurister kritiserer Randers Kommune: Fratog uretmæssigt kontanthjælpen til mor og syv måneder gammel datter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce