Kæmpe vingård kan være på vej til Randers

Et område på 55 hektar ved landsbyen Sdr. Borup syd for Randers er byggemodnet og klar til, at pladskrævende virksomheder slår sig ned. Nu skal politikerne i Randers drøfte, om der også er plads til en vingård. Arkivfoto

Kæmpe vingård kan være på vej til Randers

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Drømmen om en bilby i udkanten af Randers bliver ikke til noget. Men nu er der udsigt til, at Jørgen Gluds drøm om en vingård samme sted kan blive til virkelighed. Til foråret skal politikerne tage stilling til sagen.

forsRanders: Umiddelbart inden finanskrisen ramte Randers - og hele verden - med fuld kraft i slutningen af 00'erne, eksproprierede og byggemodnede Randers Kommune et areal på 55 hektar syd for Randers. Der blev lavet en lokalplan, der banede vejen for pladskrævende handel og industri. Her skulle der etableres bilby a la Silkeborg. Flere af byens bilforhandlere var parate til at flytte ud på den bare mark og lave et bilmekka, der skulle tiltrække køreglade kunder fra nær og fjern.

Men så gik alt i stå, og det eneste synlige tegn på de store visioner er en stribe asfalt med navnet Metervej, der ender brat i en mark. Der er ikke solgt noget erhvervsjord i området, og selv om købere har vist interesse, så er der indtil nu ikke indgået en handel med en forretning eller virksomhed.

Vinhandler Jørgen Glud har i flere år forsøgt at få kommunen til at sælge en del af arealet - som i sin tid er eksproprieret fra familien Gluds gård, Karlslund, der ligger udkanten af lokalplanområdet - men uden succes.

Området er nemlig udlagt til erhverv, blandt andet særligt pladskrævende forretninger, og en del politikere var uvillige til at lade en del af området glide ud af lokalplanen til fordel for vinstokke. Samtidig var der uenighed om prisen.

Sidste efterår fik Jesper Kaas Schmidt, der netop var tiltrådt som ny kommunaldirektør, til opgave at rede trådene ud. Resultatet er, at der til foråret kommer en sag på det nye udviklingsudvalgs bord om La Pampa-projektet.

- Projektet er tættere på at blive realiseret end nogensinde. Kommunen har fået ja-hatten på, mener Jørgen Glud.

Han vurderer, at hvis alt går planmæssigt, så kan spaden stikkes i jorden i foråret 2019.

Kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt oplyser, at hans udgangspunkt har været at undersøge, hvad der skal til, for at La Pampa-projektet kan blive til noget.

Når alle aspekter er undersøgt, vil det blive lagt frem for politikerne, der også får en vurdering af, hvad konsekvenserne vil blive, hvis omkring 11 hektar tages ud af den nuværende lokalplan for erhvervsområdet på 55 hektar ved Sdr. Borup. Så er det op til politikerne at beslutte, om man vil tage området ud og lave en ny lokalplan for et areal, hvor der bliver mulighed for etablere en vingård i argentinsk stil med tilhørende vineri, hotel og andre faciliteter, der skal tiltrække gæster og turister.

- Vi har i øjeblikket en positiv dialog med staten, siger Jesper Kaas Schmidt. På landsplan er der nemlig et ønske om at skabe og fastholde muligheder for at etablere pladskrævende virksomheder og industri tæt ved motorvejene. Derfor er der statsligt fokus på at sikre de arealer, som for eksempel ved Sdr. Borup, der allerede er udlagt til dette.

Når og hvis politikerne giver grønt lys til, at der kan laves vingård med tilhørende marker, så mangler endnu et spørgsmål at blive afklaret. Nemlig prisen.

- Nu har kommunen i fem-seks år sagt nej, nej og atter nej til projektet. Nu har man taget ja-hatten på. Så tror jeg også, at prisen kan forhandles, mener Jørgen Glud.

Han vil betale den pris, arealet på 11 hektar koster som landbrugsjord, mens kommunen hidtil har holdt fast i, at det er byggemodnet erhvervsjord, som har en højere pris.

Jørgen Glud har på et tidspunkt budt 6,3 millioner kroner for jordstykket, mens en ejendomsmægler har vurderet det som en erhvervsgrund til en pris på over 12 millioner kroner.

Projektet er tættere på at blive realiseret end nogensinde. Kommunen har fået ja-hatten på.
Jørgen Glud, vinhandler og jordejer
Jørgen Glud drømmer om at lave en vingård ved slægtsgården Karlslund syd for Randers. Vinstokkene skal plantes på jord, som tidligere har tilhørt familien, men som er blevet eksproprieret af kommunen. Nu er der udsigt til, at projektet kan realiseres. Arkivfoto: Annelene Petersen
Jørgen Glud drømmer om at lave en vingård ved slægtsgården Karlslund syd for Randers. Vinstokkene skal plantes på jord, som tidligere har tilhørt familien, men som er blevet eksproprieret af kommunen. Nu er der udsigt til, at projektet kan realiseres. Arkivfoto: Annelene Petersen

Kæmpe vingård kan være på vej til Randers

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce