Karl fra Borup sørger for græs til de russiske boldbaner

Kaj Nørgaard i sin mark af frøgræs af sorten 'Double'. Den danner grundlaget for det græs, som mange af VM-kampene i Rusland spilles på. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Karl fra Borup sørger for græs til de russiske boldbaner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den danske frøvirksomhed DLF har leveret græs til otte af de 12 russiske stadions, som benyttes i forbindelse med disse dages VM i fodbold. Og frøene er for en stor dels vedkommende dyrket i Borup ved Randers.

Borup: Når det danske fodboldlandshold tirsdag eftermiddag klokken 16.00 løber på banen på Luzjniki Stadion i Moskva til VM-kampen mod Frankrig, sker det på græs, hvis oprindelige rødder muligvis har siddet i den kronjyske muld. Eller mere præcist på Karl Nørgaards mark ved Borup lige nordvest for Randers.

Otte af de i alt 12 russiske stadioner, som lægger baner til kampene om verdensmesterskabet 2018, har valgt at græsset på banerne skulle være dansk. Frøvirksomheden DLF har specielt til VM 2018 udviklet en helt ny type stadiongræs, og en af de landmænd, som producerer græsfrø til formålet, er Karl Nørgaard.

Nørgaard har en en del år på bagen som frøgræs-avler, og der er flere årsager til, at han fortsat er på listen over leverandører til DLF.

- Dels giver det ganske pænt afkast i forhold til mange andre afgrøder, dels er det for at sprede risikoen på forskellige typer af afgrøder. Men det er bestemt også fordi, det faktisk er ganske sjovt og spændende at dyrke frøgræs, siger Karl Nørgaard og forklarer:

- Det er anderledes end at dyrke korn. Man skal være mere over frøgræsset, ligesom det er vigtigt, at det bliver høstet, så snart det er klart til det.

Smuk og hårdfør

Der findes to hovedtyper af frøgræs, plænegræs og fodergræs, og det er - nok ikke overraskende - plænegræsset, der anvendes til fodboldbaner.

Karl Nørgaard dyrker den sort, der hedder "Double", og det er ingen tilfældighed, at lige netop den er fundet velegnet som underlag for fodboldkampe på højt plan. Den er nemlig på én gang smuk og grøn at se på, og samtidig både hårdfør og slidstærk.

Ganske gode egenskaber, når man skal kunne holde til 22 par bestøvlede fødder med knopper, som i to gange 45 minutter løber et stort antal kilometer, kun afbrudt af et kvarters pause halvvejs samt jævnlige glidende tacklinger - og samtidig blive ved med at tage sig godt ud.

- Det produkt, som DLF har leveret til russerne, er dog et blandingsprodukt. Jeg og andre leverer Double-frø, som så blandes med andre sorter for at sikre det til formålet helt rigtige græstæppe, siger Karl Nørgaard.

Græs for milliarder

Det er ikke første gang, at kameralinsen rammer dansk græsproduktion ved en slutrunde. Også ved mesterskaberne i Brasilien i 2014 og i Sydafrika i 2010 var det dansk græs, der lå på banerne.

Danmark er en stor spiller i græsfrøsproduktion og står for over 50 procent af det europæiske marked og 25 procent af verdensmarkedet.

Dansk græsfrø og kløverfrø, samt spinatfrø eksporteres til cirka 80 lande verden over og har en eksportværdi på ikke mindre end 2,5 milliarderder kroner pr. år. Der er cirka 3000 frøavlere med i alt omkring 84.000 hektar frøgræs i Danmark.

Karl fra Borup sørger for græs til de russiske boldbaner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce