Konference: Der er ingen lette genveje hvis midtbyen skal på ret kurs

Journalist Christian Degn var vært ved Midtbykonferencen i Underværket, hvor der kom mange bud på, hvordan midtbyen kan styrkes. Foto: Jakob Lerche

Konference: Der er ingen lette genveje hvis midtbyen skal på ret kurs

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Midtbykonferencen viste en del af de veje, man kan gå for at skabe mere liv og udvikling i Randers City. Men det kræver stor indsats fra mange sider - og frem for alt samarbejde.

Randers: Ønskerne pegede i alle retninger, da deltagerne i Midtbykonferencen på Underværket lørdag eftermiddag blev bedt om at sætte ord på, hvad de gerne ser henholdsvis mere eller mindre af i det centrale Randers.

Der var ønsker om både bilfri midtby og bedre mulighed for at køre lige til døren, for blot at nævne ét af de mange punkter, hvor det er umuligt at tilfredsstille alle.

Konferencen er en del af det arbejde, som kommunen har sat i gang som optakt til udformningen af en udviklingsplan for midtbyen, der skal sætte rammerne for de kommende år.

I Værkstedet kunne man komme med gode forslag, mens Maskinrummet bød på en række oplæg omkring udvikling og planlægning, der tilgodeser midtbyen.

Michael Sloth, der er teknik- og miljødirektør i Vejle, understregede, at politikerne generelt er nødt til at træffe svære valg.

- Hvis man vil prioritere midtbyen, må man vælge noget andet fra, sagde han med henvisning til, at Vejle igennem mange år har arbejdet ud fra det mindset, at alt skal ligge i midtbyen. Derfor har Vejle ikke på samme måde som Randers et stort butikscenter i udkanten af byen, selv om der blandt andet er Bilka og enkelte andre store butikker udenfor bygrænsen.

- Og jeg tror, at hvis vi i Vejle fjernede den to timers gratis parkering, så ville der blive ballade.

Michael Sloth understregede, at Vejle også har cykelsti helt ind til byen.

Fokus på byens udvikling
Randers Kommune inviterede lørdag 8. september til Midtbykonference på Underværket.Konferencen var en del af en større proces med at skabe en midtby i Randers, som tiltrækker folk og har de tilbud, der efterspørges.

På konferencen fik alle mulighed for at komme med deres ønsker og forslag til, hvordan midtbyens skal udvikle sig.

Sideløbende er byrådet i gang med at lave en plan for trafikken i Randers city.

På byrådsmødet mandag 10. september skal politikerne tage stilling til forslaget "Trafikale virkemidler for bedre byrum i Randers Midtby".

Her skal det besluttes, hvordan trafikken skal indrettes i Randers midtby, og hvor man kan lave nye byrum og andre tilbud til de mange, der færdes i byens gader og stræder.
Studerende på Den Skandinaviske Designhøjskole gav deres arkitektoniske bud på, hvordan Middelgade 6-12 kan blive en spændende del af byen. Fra venstre ses Einar Rønnde Saxegaard, Hanna Knutson Lund, Julia Hammarlund og Mikkel Torst Iversen. Foto: Jakob Lerche
Studerende på Den Skandinaviske Designhøjskole gav deres arkitektoniske bud på, hvordan Middelgade 6-12 kan blive en spændende del af byen. Fra venstre ses Einar Rønnde Saxegaard, Hanna Knutson Lund, Julia Hammarlund og Mikkel Torst Iversen. Foto: Jakob Lerche

Netværk og tillid

Journalist Christian Degn førte veloplagt oplægsholderne og publikum gennem dagens program, og han foreslog blandt andet, at man skelede til Herning, hvor biblioteket er flyttet ind i et lukket supermarked centralt i byen, hvilket har skabt nyt liv.

Det skete efter at Rune Munk, der var en af de cirka 100 tilhørere, påpegede at man for eksempel kunne flytte Borgerservice til Slotscentret.

Det handler om at tiltrække flere mennesker til midtbyen - men hvordan gør man det?

Julie Holch fra Livingcities gav sit bud på, hvad der skal til for at få sat gang i den rigtige udvikling.

- Det vigtigste er stærke netværk. Og 80-90 procent af succesen skyldes god ledelse og drift.

Hun påpegede, at tre aktører er vigtigst, når det gælder om at få sat gang i en positiv proces.

Det er de detailhandlende, kommunen og ejendoms-ejerne. Hvis de arbejder sammen, så kan man ændre rigtig mange ting.

- Det er også afgørende, at man har tillid til hinanden og tror på det projekt, man sætter i gang.

God organisering og sidst men ikke mindst ressourcer er også nødvendigt, hvis man skal lykkes med at skabe forandring.

Kreativ leg med bygninger

Hvis en by skal være indbydende, så skal den være pæn og ren og tryg at færdes i, understregede Julie Holck.

Og så skal man se byen som en destination, og dermed lave tiltag der kan få folk til at komme. Desuden er PR og kommunikation afgørende.

Også fokus på udlejning af tomme butikker er vigtigt, påpegede hun.

I gaden på Underværket kunne man se et utraditionelt bud på, hvordan man får skabt udvikling i stedet for afvikling.

20 studerende på Den Skandinaviske Designhøjskole havde fået til opgave at give deres forslag til udnyttelse et af de ømme punkter i Randers - nemlig bygningerne i Middelgade 6-12.

Et Gastronomiens Hus? Et område med fokus på body, soul and spirit, altså velvære og spirituelle tilbud? Et sted at dyrke en aktiv livsstil med mange forskellige aktivitetstilbud? Bygninger og gårdmiljø, hvor naturen trækkes ind i byen? Rum til film, lyd, spil og scenekunst?

Mulighederne kan være mange, og det har været et intenst forløb, hvor de unge har arbejdet både med de stramme arkitektoniske rammer og med de kreative ideer til nye funktioner, fortæller René Thorup Kristensen, der er lærer på højskolen.

Konference: Der er ingen lette genveje hvis midtbyen skal på ret kurs

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce