Kunst for millioner: Store værker samlet i Randers

Lise Jeppesen har lånt 32 malerier fra Ordrupgaard. Her pakkes et af dem nænsomt ud af Bjørn Stengaard og Thomas Eriksen fra Møbeltransport Danmark samt kurer Teit Christiansen. Foto: Annelene Petersen

Kunst for millioner: Store værker samlet i Randers

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kostbare malerier rejser naturligvis med kurer på. Desuden bliver hver kvadratcentimeter lærred tjekket i alle ender og kanter, inden maleriet kommer op at hænge på sit søm. Lige nu gør Randers Kunstmuseum klar til at lave en udstilling med malere som Lundbye, Philipsen, Ring og ikke mindst Hammershøi.

Randers: Det forholder sig med kostbare malerier som med kongefamilien. Man rejser ikke i samlet flok, men fordeler sig, hvis uheldet skulle være ude.

Derfor kom de 32 billeder fra Ordrupgaard i Nordsjælland, der alle er highlights i den danske kunstsamling, til Randers Kunstmuseum i to biler. Og naturligvis var der kurer på. For der bliver passet rigtig godt på den danske kunstskat.

Manden, der ledsagede den kostbare malerisamling fra Sjælland til Randers, er Teit Christiansen, der har prøvet kurerrollen masser af gange.

I år har der været særlig travlt, for Ordrupgaard-samlingen fejrer sit 100 års jubilæum ved at renovere museet og gøre det endnu større med ny underetage i den smukke, gamle udstillingsbygning. Derfor er de mange kunstværker blevet lånt ud til andre museer, hvor de indgår i nye konstellationer.

- Ombygningen vil nok tage et par år. Det forventes færdigt med udgangen af 2019, siger Teit Christiansen.

I Randers glider værkerne ind under titlen "Hammershøi og dansk kunst. Ordrupgaard 100 år", og ifølge museumsdirektør Lise Jeppesen lyder forsikringssummen på 75 mio. kr.

Så det er ikke småpenge, vi taler om, når de store drenge i dansk kunst samles i Randers.

Når vi er færdig med udstillingen her, rejser vores Hammershøi-maleri "Interiør. Ung kvinde set fra ryggen" til Japan. Det er ikke første gang, japanerne har bedt om at låne netop denne maler med de tyste stuer og de åbne døre i det melankolske univers.
Lise Jeppesen, museumsdirektør, Randers Kunstmuseum
Hammershøi og dansk kunst. Ordrupgaard 100 år
Dansk billedkunst fra 1840-1920. Åbner fredag 18. maj klokken 16.Kan ses frem til 9. september.

Randers Kunstmuseum.
Maleriet er i fin stand. Konservator Pernille Brostrøm tjekker et af de indkomne malerier, Theodor Philipsens maleri
Maleriet er i fin stand. Konservator Pernille Brostrøm tjekker et af de indkomne malerier, Theodor Philipsens maleri "Vej ved Vognserup" fra 1893. Foto: Annelene Petersen

Danske malere i høj kurs

Teit Christiansen ved ikke, hvad det enkelte maleri er værd.

- Jeg ved bare, at hvis et kunstværk er mere end 40 mio. kr. værd, så skal der dobbelt forsikring på, siger han og tilføjer, at man passer lige godt på alle malerier, uanset pris.

- Vi behandler alle malerier med samme respekt, siger kureren fra Ordrupgaard, der også kan fortælle, at dele af den store samling er på turné i Holstebro og kører videre til andre danske provinsmuseer, mens husets franske samling rejser til Ottawa efter at have gjort ophold i Paris.

Endelig er det planen, at udstillingen i Randers kører sydpå til Kunsthalle i Hamburg, hvor de danske malere viser sig for det tyske publikum i efteråret.

Og fra det store udland er der bud efter de danske malerier fra den periode. Især Vilhelm Hammershøi er populær.

- Når vi er færdig med udstillingen her, rejser vores Hammershøi-maleri "Interiør. Ung kvinde set fra ryggen" til Japan. Det er ikke første gang, japanerne har bedt om at låne netop denne maler med de tyste stuer og de åbne døre i det melankolske univers, siger Lise Jeppesen

I rigtig god stand

Hvert maleri er forsynet med en tilstandsrapport, som blev udfærdiget, inden billederne blev pakket ned og fragtet til Randers.

Og der er tale om dobbelttjek. For når billederne pakkes ud i Randers under overværelse af Theit Christiansen, går konservator Pernille Brostrøm alle malerier igennem, inden de bliver hængt på plads i udstillingen.

- Generelt må jeg sige, at alle værker er i en fantastisk god stand, konstaterer Pernille Brostrøm.

Hun kan hist og pist skimte lidte revnedannelse i lærredet, der er mere end 100 år gammelt.

- Men det er ikke nogen skade. Problemet opstår, hvis revnen rejser sig op, siger konservatoren, mens hun tjekker det store Philipsen-maleri "Vej til Vognserup" fra 1893.

- Billedet har det godt, siger hun og suppleres af Lise Jeppesen, der understreger, at de passer godt på deres ting på Ordrupgaard.

- Det er simpelt hen en fornøjelse at opleve den høje standard, siger museumsdirektøren, der også kan glæde sig over at få så mange highlights under samme tag.

Ud med Niels Ebbesen

Det er godt et år siden, at de første skridt til udstillingen blev taget.

- Og det betyder faktisk, at vi sommeren over kører to særudstillinger her på museet. Den her med Hammershøi og de andre kunstnere samt vores udstilling "Haiti" med Erik A. Frandsen, siger Lise Jeppesen.

Det har betydet, at dele af museets faste samling af malerier må vige for gæsterne. Et af dem er Agnes Slott-Møllers giga-store maleri af Niels Ebbesen. Det måler knap 12 kvadratmeter og kan kun komme ud af museet, hvis det pilles fra hinanden i flere dele. Den store ramme for sig og lærredet for sig. Sådan må det være, når man er så stor som Niels Ebbesen er i Slott-Møllers gengivelse.

Niels Ebbesen tager turen til Aarhus, hvor han indgår i en udstilling på Aros til efteråret. Og det gav luft, da han først kom ned. Men han vender hjem senere på året.

Kunst for millioner: Store værker samlet i Randers

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce