Lisbeth elsker loppefund

Dahl Antik og Design i Auning slog 1. februar dørene op, efter at Lisbeth Dahl i en længere periode havde gået med tanken om at åbne egen butik. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Lisbeth elsker loppefund

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lisbeth Dahl har altid været interesseret i lopper og genbrug. Nu har hun kvittet sit faste job og åbnet butik i Auning og håber, at interessen kan blive til en levevej.

Auning: Skænke i teaktræ og palisander, keramikstel fra 1970'erne og masser af vaser og lamper. Det er bare lidt af det udvalg, der springer i øjnene, når man træder ind ad døren i Vestergade 11 i Auning.

Den tidligere frisørsalon har stået tom i flere år, men 1. februar kom der igen liv i lokalerne, da Lisbeth Dahl slog dørene op til Dahls Antik og Design. Inden da var hun i fuld gang med at opkøbe døds- og flytteboer og var rundt på markeder for at finde møbler og ting til butikken.

- Man drømmer ikke om, hvor mange flyttekasser der kan fyldes ind i butikken, og der skal jo også være noget til at fylde op med, når der løbende er udskiftning, siger hun.

Gennem sit arbejdsliv har 58-årige Lisbeth Dahl lavet mange forskellige ting. Hun har arbejdet med børn i mange år, hun har været skovarbejder, stået i butik, været selvstændig inden for hestebranchen, og inden hun åbnede butikken, havde hun natarbejde som drejer. Men der skulle ske noget andet.

- Idéen om at åbne butik har luret i lang tid. Jeg er jo oppe i en alder nu, hvor det også skal til at være, hvis jeg skal lave noget andet, og samtidig skal det jo være noget, som jeg kan holde til, indtil jeg skal på pension, siger den nye butiksindehaver.

Lisbeth Dahl har altid interesseret sig for loppemarkeder og genbrug og nyder at have gjort sin hobby til sit arbejde. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Lisbeth Dahl har altid interesseret sig for loppemarkeder og genbrug og nyder at have gjort sin hobby til sit arbejde. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Liv i tomme lokaler

Hun har igennem mange år været interesseret i genbrug og lopper - en interesse, som resten af familien også deler - og har også handlet lidt privat og byttet.

- Jeg har altid lige skullet dreje omkring alle de loppemarkeder, jeg kom forbi, så det er fedt at kunne gøre sin interesse til sit arbejde, ligesom da jeg arbejdede med heste, siger hun med et smil.

Lisbeth Dahl og familien bor lidt uden for Auning i et naturskønt område, og da tankerne om en fysisk butik havde rumsteret et stykke tid, var det naturligt at kigge efter egnede lokaler. Hun havde ikke lagt sig fast på et bestemt sted og var også en tur omkring Randers for at se på lokaler, men endte med at vælge de tomme lokaler på Vestergade.

- Lokalerne her har stået tomme længe, og det så lidt træls ud, når man kørte forbi, og så var der pludselig et "til salg"-skilt, men jeg er endt med at leje lokalerne, siger Lisbeth Dahl.

Butikken er blevet shinet op med maling, så de knap 70 kvadratmeter er blevet lyse og indbydende. I vinduerne er der kommet et sort metalgitter, som passer godt ind til stilen med de gamle ting, men som også har en noget mere praktisk funktion.

- Det er simpelthen tyverisikring. Vi har selvfølgelig alarm, men der står for mange penge i vinduerne og i butikken, så det nytter ikke noget, hvis man bare kan kaste en sten gennem ruden. Gitteret her skal skæres over, så det vil give en masse larm og sandsynligvis hurtigt blive opdaget, siger Lisbeth Dahl.

Hos Dahl Antik og Design sælges der blandt andet møbler, porcelæn, keramik og stentøj, og udvalget varierer fra uge til uge, alt efter hvad Lisbeth Dahl finder, når hun er ude at jagte genbrugsguld. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Hos Dahl Antik og Design sælges der blandt andet møbler, porcelæn, keramik og stentøj, og udvalget varierer fra uge til uge, alt efter hvad Lisbeth Dahl finder, når hun er ude at jagte genbrugsguld. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Positiv modtagelse

Dahl Antik og Design slog dørene op 1. februar, og åbningstiderne startede med at hedde torsdag til lørdag, men er blevet ændret lidt undervejs. Blandt andet holdt butikken åbent alle påskedagene med stor succes.

- Jeg har lige skullet finde ud af, hvordan åbningstiderne passer folk, men jeg har fundet ud af, at søndag er en god dag at holde åbent, fordi folk lige er ude at køre og standser og kigger ind, så nu begynder vi at have åbent torsdag til søndag fra klokken 13-17, siger Lisbeth Dahl.

Der har allerede været mange folk forbi, og folk standser også op og kigger ind ad ruderne uden for åbningstiden, og Lisbeth Dahl føler, at hun er blevet taget rigtigt godt imod i byen.

- Vi har fået meget ros for butikken, og der har været mange mennesker inde for at se, hvad vi har, og så er de vendt tilbage igen. Folk skal selvfølgelig vide, at vi er her, og det tager noget tid, så jeg har ikke kunnet trække en fed løn til mig selv endnu, siger hun og tilføjer, at vejarbejdet lige uden for butikken har været lidt udfordrende

- Forleden dag, da de arbejdede, rystede det så meget, at alle glassene i reolerne stod og klirrede, og jeg har også oplevet, at folk er kørt forbi i den modsatte vejbane, så jeg glæder mig til, at det er færdigt her, siger hun.

Lisbeth Dahl og hendes familie kommer oprindeligt fra Himmerland, men har boet 12 år uden for Auning, og hun har godt kunnet mærke, at nogle af de lokale, der kommer forbi butikken, lige skal se hende lidt an.

- De er lidt nysgerrige og skal lige høre, om jeg kommer fra Aarhus, men folk er rigtigt positive, og jeg får mange hyggelige snakke og historier og minder, når folk kan genkende nogle møbler eller andre ting fra deres barndom eller voksenliv, siger hun.

På skattejagt

Når Lisbeth Dahl ikke holder åbent i butikken, er hun på landevejen for at opstøve møbler, porcelæn og andre småting, der kan sælges i butikken. Hun opkøber både døds- og flytteboer, og hun er også rundt hos andre forhandlere for at se, om der er noget, hun kan sælge i sin butik. Opkøbene sker i hele Jylland, og Lisbeth Dahl ved aldrig helt, hvad dagen bringer.

- Der er aldrig to dage, der er ens, og vi ved heller aldrig, hvad vi kommer ud til i eksempelvis et dødsbo. Vi har talt i telefon forinden, men der kan være meget at komme efter eller slet ingenting, siger hun.

Om der er noget at komme efter, kommer meget an på stilen i det pågældende hjem.

- Der kan være mange fine ting, men måske er det ikke den type, som vi har kunder til, og så henviser vi til andre opkøbere, for vi kender og hjælper hinanden, siger hun.

Udover evnen til at spotte, hvad kunderne vil have, så kræver jobbet også, at Lisbeth Dahl er respektfuld og har føling med tingene - i hvert fald når hun er ude for at se, om der gemmer sig skjulte skatte i et dødsbo.

- Vi kommer i private hjem, og det er ofte ikke så længe siden, at folk har mistet, så det kræver, at man har etikken med sig, siger hun.

Nyt liv til gamle ting

Selv om Lisbeth Dahl har en god fornemmelse for, hvad hun kan sælge i sin butik, så er det ikke alt, der bliver solgt lige hurtigt.

- Kunderne er der, men nogle gange står tingene længere i butikken, fordi kunderne ikke har fundet herud endnu, siger hun.

Det er heller ikke altid tingen med det rigtige navn, eller den ting, der koster mest, der sælger bedst.

- Jeg køber også ind efter min mavefornemmelse og køber det, der siger mig mest, eller det, jeg synes, er smukt, siger hun.

For Lisbeth Dahl er tanken om, at gamle ting finder nyt liv i en ny familie, noget af det, der tiltaler hende ved at handle med gamle ting.

- Jeg elsker, når der kommer et ungt par og siger "yes, det er bare lige det", eller når man kan se, at kunderne nærmest sitrer, fordi de har fået øje på noget, siger hun og fortsætter:

- Smid-ud-kulturen har heldigvis ændret sig, og det er blevet en trend at kunne bruge brugte ting. Det er blevet lige så fint som at købe nyt, siger hun.

Udover glæden ved at se tingene få nyt liv hos nye familier så nyder Lisbeth Dahl at være sprunget ud som selvstændig.

- Jeg brænder for det, og der er en stor frihed i det, fordi jeg selv kan tilrettelægge min tid. Jeg håber, at jeg kan blive ved med at have butik her i mange år endnu og måske gøre det til en familiebutik, når nu resten af familien deler interessen, siger hun.

Lisbeth elsker loppefund

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce