Løsning på vej: Daghaver oversvømmes i våde perioder

Vandet er ikke meget for at sive væk i daghaverne på Blommevej, men det problem bliver nu løst, hvis altså miljø- og teknikudvalgets beslutning bliver taget godt imod blandt resten af byrådets medlemmer. Foto: Annelene Petersen

Løsning på vej: Daghaver oversvømmes i våde perioder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Løsning er på vej til oversvømmelser. Foreløbig har miljø- og teknikudvalget sagt ja til at bruge penge på et dræneringssystem til Pensionisthaveforeningen, som måtte flytte haverne fra Kærsmindegrunden til Blommevej for at give plads til boliger.

Randers: Det har ikke været uden udfordringer, at kommunen har flyttet daghaverne, som tidligere lå ved det nu nedlagte Kærsmindebadet, og som gennem mange år har været udlejet til Pensionisthaveforeningen.

Haverne, som har eksisteret siden før 2. Verdenskrig, og siden 1960erne har ligget ved Kærsmindebadet. Her har haverne først fungeret som skolehaver, men i 1973 blev de stillet til rådighed for pensioniser. Men for et års tid siden blev haverne flyttet til Blommevej for at give plads til omkring 70 nye almene boliger på stedet.

Det viste sig dog hurtigt, at det nye haveområde, når det gælder jordkvaliteten, lod en del tilbage at ønske i forhold til det gamle område. På Blommevej er jorden nemlig meget leret, hvorfor den er blevet bearbejdet ad to omgange, ligesom der er leveret sand og kompostmuld til at forbedre jordkvaliteten.

Alligevel er der fortsat problemer, som først har vist sig i efteråret og hen over vinteren. I våde perioder står en del af haverne nemlig så meget under vand, at de kun er egnede til dyrkning af ris, hvis ellers klimaet også var til det.

Også det problem ser imidlertid ud til at blive løst inden for de næste måneder. Udvalget for Miljø- og Teknik har nemlig på sit seneste møde givet grønt lys for, at der bevilges 200.000 kroner til et drænsystem, som skal sikre, at vandet også i forbindelse med længere perioder med regn siver ned i jorden. Konkret er det hensigten at etablere faskiner, hvor et relativt tykt lerlag erstattes med grus- og stenmateriale. Herved opnås der mulighed for at overfladevand kan nedsive.

Overskud fra nedrivning

De 200.000 kroner, som drænsystemet forventes at løbe op i, vil politikerne i miljø- og teknikudvalget tage ud af det beløb, som i sin tid blev bevilget til nedrivningen af Kærsmindebadet. Det arbejde er nemlig blevet en hel del billigere end forventet. I kommunen havde man frygtet og også regnet med en del miljømæssige udfordringer i forbindelse med nedrivningen, men disse er udeblevet. Således var der afsat seks en halv millioner kroner til projektet, som endte med kun at koste tre en halv million.

Beslutningen i miljø- og teknikudvalget er ikke endelig, men skal først gennem både økonomiudvalget og byrådet, som også skal vurdere, om det er værd at bruge 200.000 kroner på at drænere haverne.

Ellers er haverne tæt på at være veletablerede på den nye adresse. Tidligere har haveejerne fået stillet to medarbejdere til rådighed i halvanden dag til at få flyttet deres planter og haveinventar, og der har siden flytningen været opstillet midlertidige toiletter og en container til opbevaring af haveredskaber. Men et planlagt, permanent fælleshus er stærkt på vej.

- Vi regner med, at haverne er fuldt og helt etableret inklusive fælleshus i løbet af de næste måneder, siger Jan Scheel, der er chef for Plan, Byg og Veje i Randers.

Dårlig busforbindelse

Susanne Ullidtz, der er formand for Pensionisthaveforeningen, håber på, at dræneringen vil virke og at haverne bliver mere brugbare med de nævnte tiltag.

- Vi forstår jo ikke, hvorfor man ikke har undersøgt jordbunden, før man udlagde arealet som daghaver. Det har jo været helt umuligt at få noget som helst til at gro i det. Den tørre sommer, vi var igennem gjorde, at haverne nærmest kun bestod af hårde lerklumper, og man kunne ikke engang fræse jorden, siger hun.

Susanne Ullidtz har også oplevet, at tidligere haveejere har meldt fra på grund af den nye beliggenhed.

- Der går kun bus til haverne på hverdage. I weekender og i skolernes ferier, er der ingen mulighed for at tage bussen til haverne, og det er jo netop i sommerferieperioden, at man for alvor bruger haverne. Selv havde jeg fem minutter på cykel til haverne, da de lå ved Kærsmindebadet. I dag har jeg syv kilometer, og det er op ad bakke hele vejen, siger hun.

Der er stadig ledige haver, og for at få en tildelt, skal man være pensionist. Prisen er 200 kroner om året.

Boliger klar i 2021

Hvad angår de kommende boliger på Kærsmindegrunden er man ifølge Jan Guldmann, der er formand for boligforeningen RB 1940, den ene af bygherrerne på området, godt i gang med planlægningen.

- Vi er i gang med at lægge sidste hånd på udbudsmaterialet og forventer at kunne tage første spadestik til de 55 boliger, vi skal opføre, omkring næste årsskifte, siger han og tilføjer, at hvis alt går efter planen, kan de første beboere flytte ind i en af de nye boliger i sommeren 2021.

I alt skal der opføres omkring 70 boliger på stedet. De resterende bliver parcelhuse, som kommunen udstykker og sælger grunde til.

Løsning på vej: Daghaver oversvømmes i våde perioder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce