Lokal juletræsavler melder alle træer til eksport udsolgt

Jørgen Glud ligger ikke skjul på, at prisen på juletræer fortsat kunne være bedre. Men glæden over at have fået afsat sine træer er trods alt større end frustrationen over de lidt dårligere priser. Foto: Annelene Petersen

Lokal juletræsavler melder alle træer til eksport udsolgt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den randrusianske juletræsproducent Jørgen Glud, der ejer Carlslund Plantage, har også oplevet de trænge tider for juletræsavlere. Men i stedet for at lade sig slå ud ad modgangen, har han valgt at gribe handlen med juletræer anderledes an.

Askildrup: Tre weekender i streg i november har motorsavene svinget i luften over Carlslund Plantages 50 hektar med juletræer for at få fældet nordmannsgrantræer nok til at fylde 20 lastvogne. Så mange træer har Jørgen Glud nemlig fået solgt til eksport i byer i Tyskland, Schweiz og sågar også i Spanien.

Derfor kan han i år godte sig over at have fået solgt samtlige af sine salgbare juletræer til eksport i et marked, der gennem de sidste fire år har været præget af øget konkurrence og faldende priser.

- I begyndelsen af oktober kunne vi godt se, at målet var nået. Og man plejer at sige, at hvis ikke man har solgt sine træer til efterårsferien, så kan man godt gå i panik, fortæller Jørgen Glud veltilfreds.

For at komme af med sine juletræer og stadig få en fortjeneste ud af det, har Jørgen Glud gennem de seneste par år tyet til alternative metoder. Mens hans virksomhed i de bedre tider gjorde brug af eksportører for at få afsat juletræerne til byer over hele Europa, har Carlslund Plantage i dag helt fravalgt det forretningsled.

Fæld-selv-juletræer
Det er ikke alle juletræer fra Carlslund Plantage ryger til udlandet.For 26. gang i år holder Carlslund Plantage julemarked på stedet. Her kan private kigge forbi og fælde deres eget juletræ på det 9,4 hektar store fæld-selv område, klappe et rensdyr, drikke et glas østrigsk Glühwein eller spise en æbleskive. Man kan også købe færdig-fældede juletræer på stedet.

Julemarkedet åbnede 25. november og har åbent alle dage frem til jul.

Find de rigtige veje

- Det kan godt være, at det er nemmere at sælge til en eksportør, men når der ikke er et marked i det, så er man simpelthen nødt til at få det til at flaske sig på en anden måde, understreger Jørgen Glud.

I august i år har han på Langesømessen, der er en specialmesse for producenter, handlende og interesserede i juletræer og pyntegrønt, i stedet lavet aftaler direkte med flere mindre indkøbere i udlandet om salg af et sted mellem 500 og 2000 juletræer, ligesom han også har brugt internettet til at finde frem til flere interesserede indkøbere.

- Jeg tror, at dem, der finder de rigtige afsætningskanaler, de vinder. Dem, der bare sidder i gyngestolen ind til august næste år, de taber, siger Jørgen Glud.

- For det handler om at finde de rigtige veje, så man kan tjene penge på det, tilføjer han.

Foruden de direkte handler har Jørgen Glud også dannet et netværk af ni producenter af Nordmann juletræer med navnet The Danish Christmastree Group. Tanken er, at de ni producenter kan hjælpe hinanden, blandt andet ved at henvise kunder videre, hvis de selv har solgt deres træer for en lille returkommission. Og det har Jørgen Glud allerede gjort.

Lokal juletræsavler melder alle træer til eksport udsolgt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce