Lotte er haveentusiast med stort H

Foråret er kommet til Vasen kolonihaveforening, hvor Lotte Hansens lille hus på Rabarberstræde er at finde. Der er netop blevet åbnet for vandet, og for Lotte Hansen betyder det, at starten på havesæsonen er skudt i gang. Foto: Laura Aggernæs

Lotte er haveentusiast med stort H

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fritid

Havearbejde er ikke en byrde, hvis du spørger Lotte Hansen. Tværtimod nyder hun at bruge sin tid på at nusse om sine "små pus", som hun kalder stauderne i haven.

Randers: I 48-årige Lotte Hansens kolonihave er haven det vigtigste element. Det er tydeligt at se, allerede i det man træder ind af døren til kolonihavehuset på Rabarberstræde i Vasen Kolonihaveforening.

Delt glæde ved udeliv

På gulvet står en halmstak med en sort plastikæske med kartofler, der ligger til forspiring, placeret ovenpå. Kartoflerne er af en særlig sort ved navn Franceline, som Lotte Hansen har hentet hjem fra Tyskland.

Halmstakken har hun fået af en kollega, der har fårehold. Og den skal bruges som jorddække til Lotte Hansens jordbærplanter.

- Når man har luget og gjort klar til at plante jordbær, så strør man halmen ud som jorddække mellem rækkerne af jordbærplanter. På den måde holder halmen på fugten og skærmer for ukrudtet, så det ikke kan komme op. Og samtidigt ligger jordbærrene godt og blødt uden at smatte ud på jorden, fortæller Lotte Hansen.

Til daglig arbejder hun som sekretær på Aarhus Universitets Institut for Husdyrvidenskab i Foulum, og da mange af kollegaerne har en baggrund i landbruget, går de næsten lige så højt op i en velholdt køkkenhave som Lotte Hansen.

Hendes arbejdsliv er derfor næsten ligeså præget af interessen for haven som hendes fritid er. For eksempel er det ikke et særsyn, at hun og kollegaerne bytter planter i bagagerummene på p-pladsen.

- Det er dejligt, at vi deler glæden ved udelivet, siger Lotte Hansen med et bredt smil.

En drøm om have

Lotte Hansens interesse for have har hun med fra barnsben. Forældre fra Stevnstrup er begge haveinteresserede, men det var først, da Lotte Hansen flyttede hjemmefra, i lejlighed, at idéen om at få sin egen have opstod, til trods for gårdhave og køkkenurter i altankassen.

Da Lotte Hansen i 2001 var til et fødselsdagsarrangement hos en veninde i en kolonihaveforening, fik hun derfor en åbenbaring af de større.

- Det blev pludselig lysende klart for mig, at det var det, jeg skulle. Det var måden at få et haveliv på, når man bor i lejlighed, siger Lotte Hansen.

Ni måneder gik der fra, at hun skrev sig op til et kolonihavehus i Aarhus, til hun stod med nøglen til huset. Og for Lotte Hansen var det en ventetid, der indebar ligeså meget spænding, som var det et barn, hun ventede på. Et lille kolonihavehus med have blev resultatet. Og først efter seks gode år sammen, valgte Lotte Hansen i 2008 at udskifte kolonihavehuset med et lidt større i Randers med el, vand og overnatningsmulighed.

Ikke en sur pligt

Kolonihavehuset i Rabarberstræde besøger Lotte Hansen så ofte som muligt. Men selvom det er tilladt at bo på stedet fra 1. april til 1. oktober, plejer hun først at flytte derud i slutningen af juni og blive boende til midt september.

Alligevel er der ingen tvivl om Lotte Hansens kærlighed til stedet. Hun har ingen børn, men som hun siger med et grin: - Jeg har mine små pus i haven!

Fritidsinteressen optager hendes tid næsten året rundt. Om vinteren bestiller hun frø hjem fra sofaen af og planlægger, hvordan haven skal se ud til foråret.

- Det er fint med en pause i vinterhalvåret, for jeg når tit at blive lidt mæt af haven i løbet af efteråret. Men når det bliver forår, så vågner min havelyst på ny, når jeg står med en frisk palette efter vinteren, siger Lotte Hansen, der ikke betragter havearbejdet som en sur pligt. Snarere tværtimod.

- Jeg oplever nogle gange, at folk siger til mig: "nu skal du også huske at slappe af". Men i bund og grund slapper jeg af med havearbejdet. Jeg tror, at dem, der stresser over havearbejdet, er dem, der forventer, at haven står perfekt, når de er færdig med den. Men sådan er en have ikke indrettet. Et bed kan gå ud. En blomst kan visne. Så man er nødt til også at holde af selve processen ved havearbejdet, for det er et arbejde, som man aldrig bliver færdig med, siger Lotte Hansen.

Åben havelåge

Lotte Hansens haveinteresse har blandt andet medført, at hun i dag er bestyrelsesmedlem i Haveselskabet Randers efter i mange år at have været medlem af Haveselskabet.

- Når jeg interesserer mig for noget, så suger jeg det til mig. Så samme år, jeg besluttede mig for at få et kolonihavehus, meldte jeg mig ind, i første omgang for at få mulighed for at læse deres medlemsblad, der er fuld af tips til haven, fortæller hun.

- For nogle er det nok at vide, at en blomst er pæn og gul, og så vil de gerne have den. Men jeg vil vide, hvilken art den tilhører, hvilken sort den er, og hvad dens latinske navn er, uddyber hun.

Siden 2013 har Lotte Hansen desuden stået på haveselskabets hjemmeside over haver, man blandt andet kan besøge i forbindelse med Haveselskabets årlige havefestival, der i år finder sted 8. og 9. juni.

Fordybelse i et bed

Det er primært andre medlemmer af Haveselskabet, som tager ud for at besøge de åbne haver i forbindelse med Haveselskabets havefestival. Men alle haveinteresserede er velkomne.

Selv tager Lotte Hansen også rundt i foråret og sommeren for at besøge haver i det ganske danske land.- Jeg bliver meget inspireret af at se andres haver. Der er jo ligeså mange forskellige haver, som der er forskellige mennesker. Så man får altid noget med derfra, siger hun.

Hun tager også på deciderede haverejser, blandt andet har hun været i England og Holland for at se på haver, og i år skal hun og en god ven til Hamborg sammen for netop at se på haver.

- Når vi tager ud for at se på haver sammen, er det ofte sådan, at der er nogle, der skøjter haven igennem og har set det hele på 10 minutter. Men jeg og Allan kan sagtens bruge ligeså langt tid eller mere på at fordybe os i et enkelt bed. Så det undrer mig somme tider, at folk kan tage en have ind så hurtigt, siger Lotte Hansen med et grin.

Lotte er haveentusiast med stort H

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.