Mange klager over Daka i sommervarmen

Der har været mange klager over lugtgener fra Daka i sommervarmen. Fabrikken ligger tæt ved Randers Fjord, og til højre ses udkanten af Assentoft. Foto: Annelene Petersen

Mange klager over Daka i sommervarmen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det varme vejr giver ekstra udfordringer for Daka ved Assentoft. Døde dyr lugter endnu værre i 30 graders varme.

Assentoft: Miljøstyrelsen har fået mange klager fra borgere i området nær Daka ved Assentoft i sommerens løb.

10. juli havde Daka modtaget 157 klager som er sendt videre til Miljøstyrelsen, og siden da har Miljøstyrelsen fået yderligere 21 klager. Sidste år var der i alt 102 klager over gener fra Daka.

Inger Bergmann, der er kontorchef i Miljøstyrelsen, oplyser, at der foretages to uvarslede målinger af lugt fra Daka hver måned.

- To målinger i juni overskred grænserne, og så skal der foretages en tredje måling. Den sidste måling overholdt grænseværdierne.

Resultatet af juli måneds målinger er endnu ikke klar.

Kød- og benmelsfabrikken Daka er udfordret i denne tid. Det oplyser Martin Sejer Linde, der er produktionsdirektør hos Daka Denmark A/S.

- Det går nu engang stærkt med forrådnelsen af kød, når der er 30 grader varmt, siger han.

Derfor lugter det lidt ekstra i forbindelse med transport og opbevaring af døde dyr til Daka i Assentoft.

- Vi forsøger at afhente dyrene så hurtigt som muligt hos landmændene, men vi er altså ramt af varmen.

Martin Sejer Linde oplyser, at man i øjeblikket får en del klager fra hele området omkring Assentoft.

Der er lidt mere travlt end ellers på denne tid på grund af hedebølgen. Simpelthen fordi dyrene også lider i varmen. Nogle køer dør af hedeslag, og på en gård, hvor ventilationsanlægget var gået i stykker i løbet af natten, var alle grisene døde.

- Det går nu engang stærkt med forrådnelsen af kød, når der er 30 grader varmt.
Martin Sejer Linde, produktionsdirektør hos Daka Denmark A/S
Klager over Daka
Sidste år modtog Miljøstyrelsen 102 klager over gener fra Daka.I år har Miljøstyrelsen og Daka modtaget i alt 178 klager.

Kommunen har i år og sidste år modtaget en enkelt klage over Daka, da det er Miljøstyrelsen der er klagemyndighed. Derfor bliver borgere vejledt i at henvende sig til styrelsen, hvis de kontakter kommunen på grund af gener fra Daka.

Som vinden blæser

Generne fra Daka er et flittigt debatteret emne, blandt andet i facebook-gruppen "Assentoft & Omegn". Og her er det tydeligt, at problematikken deler byens borgere. Mens nogle klager over, at generne er blevet markant værre de senere år og især i sommer, mener andre, at man bare må leve med tingene, som de er - "Daka var her jo først".

Det er noget sludder, mener Christian Nyborg, der har boet i Assentoft-området siden 1977. Der har nemlig boet mennesker her på egnen helt siden stenalderen, og Essenbæk Kirke, der er fra 1860, vidner også om, at der har været beboere her, også inden Daka etablerede sig for 40 år siden.

Christian Nyborg mener derfor ikke, at man bare skal acceptere lugt- og støjgener, fordi man har bosat sig her efter, at Daka kom. Måske endda uden at kende til problemerne på forhånd.

- Det er jo ikke noget, der nødvendigvis står i salgsopstillingen, siger han.

Christian Nyborg, der selv er erhvervsmand, peger på, at der i dag stilles krav til alle virksomheder omkring blandt andet miljø og forurening. Teknologien udvikler sig hele tiden, og der kommer nye muligheder. Men det handler om vilje og økonomi, for det koster at investere i den slags.

Her bør myndighederne komme mere på banen og stille nogle krav, mener han.

For det ér et problem med den grimme lugt, der bogstaveligt talt rammer boligkvartererne, som vinden blæser.

- Her i sommer har vi da flere gange oplevet, at beslutningen om at sidde ude og nyde aftensmaden hurtigt bliver lavet om, og vi må rykke indenfor, siger han.

Før sommerferien blev der etableret en dialoggruppe, som skal styrke samarbejdet mellem borgerne og Daka - med henblik på at afdække og minimere generne. Men gruppen har på grund af sommerferien ikke været i funktion, oplyser et af medlemmerne, Pia Bärentz.

I løbet af efteråret skal byrådet tage stilling til et forslag til en ny lokalplan der baner vejen for, at Daka kan opføre en ny lagerhal.

Mange klager over Daka i sommervarmen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce