Medvind til første del af vindmølleprojekt ved Overgaard

Første etape af Overgaard projektet vil stå færdigt i 2020. Arkivfoto: Annelene Petersen

Medvind til første del af vindmølleprojekt ved Overgaard

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Opsætningen af nye vindmøller ved Overgaard rykker nu et skridt nærmere, efter firma, som står for en del af projektet, har fået tilkendegivelse om statslige støttekroner.

Randers: Byrådet I Randers Kommune vedtog tilbage i juni en ny lokalplan, som banede vej for at etablere Danmarks største vindmøllepark på land ved Overgaard, bestående af i alt 46 nye vindmøller.

Mandag meldte Energistyrelsen så ud, at SE Blue Renewables, der står for den første fase af projektet på 26 vindmøller, er blandt vinderne af det såkaldte teknologineutrale udbud, og dermed kan se frem til statsstøtte på projektet.

- Det gør, at vi kan realisere projektet, fortæller direktør i SE Blue Renewables, Palle Hinze Jensen.

- Afhængigt af, hvor store vindmøller vi bygger, svarer støtten til 14-16 vindmøller. Næste år kommer der en udbudsrunde mere, hvor vi regner med at kvalificere de sidste 10-12 møller til støtte.

46 vindmøller
Den lokalplan, byrådet i Randers har vedtaget, baner vejen for opsætning af 46 møller på en højde af 149 meter. Planen giver mulighed for:
  • Udskiftning af 20 eksisterende 100 m høje vindmøller fra 2002, med 20 nye møller.
  • Udskiftning af 10 eksisterende 127 m høje vindmøller fra 2008, med 10 nye møller.
  • Opstilling af 5 nye møller i fredskov på placeringer, hvor der efter gældende planlægning kan opstilles møller, men hvor muligheden ikke hidtil har været udnyttet.
  • Opstilling af 11 nye møller på placeringer, hvor der ikke tidligere har været møller.

Udskiftning af møller

Overgaard vindmøllepark har hidtil bestået af 30 møller. Planen er, at de gamle møller udskiftes med 30 nye, og at der så sættes yderligere 16 møller op. Den del af det samlede Overgaard-projekt, som SE Blue Renewables står for, indebærer udskiftning af 12 gamle møller og opsætning af 26 nye.

Det var et næsten enigt byråd, der tilbage i juni stemte for lokalplanen, der gør projektet muligt. Således valgte 29 af byrådets 31 medlemmer at trykke på den grønne knap i byrådssalen. Forud for vedtagelsen lå dog en længere debat, både om hvorvidt der overhovedet skulle opsættes flere vindmøller, hvor de i givet fald skulle placeres, og ikke mindst om det gav mening at erstatte allerede eksisterende møller med nye.

- Jeg har ikke noget imod, at folk tjener penge. Men det er vanvittigt, at man vil pille møller ned, der er 8-10 år gamle, for at få statsstøtte, sagde Konservatives Daniel Madiè dengang.

Borgmester Torben Hansen (S) påpegede i den forbindelse, at planerne udelukkende gav mulighed for udskiftning, og at det altså ikke var sikkert, at det ville ske.

Det teknologineutrale udbud
Regeringen og Dansk Folkeparti indgik 26. december 2017 en aftale, der betød, at firmaer, der leverer sol- og vindenergi, fra i år har konkurreret om støttekroner fra den samme pulje.

Dette års udbudsrunde, med frist for afgivelse af tilbud 26. november, havde en budgetramme på i alt 254 millioner kroner.

SE Blue Renewables projekt har fået tildelt cirka 32 procent af den samlede støttepulje, svarende til 2,5 øre per kWh.

Mere effektivt

Det ligger nu fast, at i hvert fald nogle af de eksisterende møller vil blive pillet ned, og erstattet af med tidssvarende udgaver. For at få del i statsstøtten forpligter SE Blue Renewables sig til at bygge første etape senest i 2020. På det tidspunkt vil de møller, der skal erstattes, være knapt 20 år gamle. Det vurderes, at den samlede vindmøllepark på 46 styk vil producere 3,6 gange så meget energi, som de 30 møller parken består af i dag.

Palle Hinze Jensen er selvsagt glad for, at deres del af projektet nu for alvor har fået vind i sejlene. De nye statslige udbudsregler betyder, at projektet bliver markant billigere for skatteborgerne.

- Grøn energi vil blive væsentligt billigere end tidligere. Vi har budt ind, efter hvad vi vurderer, er nødvendigt for at realisere projektet. Så vi er selvfølgelig glade for, at vores projekt kan konkurrere på de nye vilkår, fastslår Palle Hinze Jensen.

Medvind til første del af vindmølleprojekt ved Overgaard

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce