Minister besøgte Randers: I løvens hule hånd

Den nuværende uddannelses- og forskningsminister, Tommy Ahlers, besøgte Thor Loungen på Cepheus Park i Randers. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Minister besøgte Randers: I løvens hule hånd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nok var Venstre-folkene formentlig i flertal blandt publikum, men alle var velkomne til mødet i Thor Loungen på Cepheus Park med uddannelses- og forskningsminister, Tommy Ahlers. Og den lidt atypiske politiker og tidligere "løve" fra DRs "Løvens Hule" havde tydeligvis salen med sig.

Randers: - Tommy Ahlers er ikke en normal politiker. Han tør sige tingene, som de er, og har ikke mindst hjertet på rette sted.

Med blandt andet disse ord introducerede Venstres lokale folketingsmedlem Michael Aastrup Jensen sin partifælle, da denne mandag besøgte Randers. Et besøg, som blot var ét i rækken af flere ministerbesøg med Aastrup Jensen som arrangør. For som han siger: Det er vigtigt, at ministrene kender og husker Randers og vores særlige vilkår, når der skal tages beslutninger.

Og Tommy Ahlers levede pænt op til de forventninger, som Michael Aastrup Jensen såede i sin velkomst. For mødet var ikke gammelt, før han mellem linjerne havde sat spørgsmålstegn ved i hvert fald dele af regeringens projekt med at flytte statslige arbejdspladser fra København og ud i provinsen. Og mere direkte vendte han også tommelen nedad for holdningen om, at sabbat- eller fjumreår er dårlige.

- Man skal starte på en uddannelse, når man føler sig klar til det, fastslog han og mente også, at der skal være plads til at vælge forkert og dermed også til at skifte studium.

Tommy Ahlers blev blandt andet interviewet af områdedirektør i Sparekassen Kronjylland, Jens Brix. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Tommy Ahlers blev blandt andet interviewet af områdedirektør i Sparekassen Kronjylland, Jens Brix. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Vi skal turde mere

Den 43-årige jurist Tommy Ahlers var, inden han i maj af statsminister Lars Løkke Rasmussen blev hentet ind i regeringen, bedst kendt som iværksætter og især medlem af panelet i DR-programmet "Løvens Hule". Mandag aftens møde kom da også først og fremmest til at handle om iværksætteri. Mødet var opdelt i tre afdelinger. Først blev Ahlers interviewet på scenen af områdedirektør i Sparekassen Kronjylland, Jens Brix, herefter præsenterede to lokale iværksættere deres virksomheder og ideer, som Tommy Ahlers kommenterede, og endeligt var der en traditionel omgang spørgsmål og svar mellem sal og minister.

Jens Brix ville blandt andet gerne vide, hvilke styrker og svagheder Danmark har som iværksætterland, og hertil svarede ministeren:

- Man kan sige, at svagheden er, at der starter for få virksomheder, og jeg tror, at i hvert fald en af årsagerne er, at vi er et meget homogent folk. Man vil gerne være en del af flokken og vil gerne, ligesom alle de andre berette om egne succeshistorie ved familiefester og lignende. Og vil man være sikker på succes, så skal man ikke tage chancer.

Styrken ved Danmark som iværksætterland er iføle ministeren, at vi generelt er kreative og meget veluddannede.

- Og det potentiale skal vi forsøge at få lidt mere ud af, end tilfældet er i dag. Vi skal turde at begå fejl. Det er dem, man lærer af, sagde Tommy Ahlers og supplerede med en amerikansk tommelfingerregel som siger: Det tager syv-otte år at lave en "over night succes".

Eller sagt med andre ord: Der ligger oftest et langt sejt træk bag det, som umiddelbart kan se ud som rent held.

Lad os få 13-skalaen tilbage

Vejen mod generelt større risikovillighed skal efter Tommy Ahlers' mening starte i skolen og i uddannelsessystemet.

- Jeg er ikke sikker på, at man ligefrem skal have fag som innovation og iværksætteri på skemaet. Men det bør ligge implicit i undervisningen i alle fag, at det er ok at forsøge sig med nye løsninger, og at det er helt ok at begå fejl.

- Af samme grund så jeg også gerne, at vi fik 13-skalaen tilbage. Et 12-tal i den nuværende karakterskala fortæller kun, at man har lavet noget fejlfrit. For at opnå et 13-tal skulle man præstere ud over det fejlfrie, sagde ministeren.

Efter interviewet fik to lokale iværksættere som nævnt mulighed for at præsenteres hver deres projekt. Først var det Martin Christensen, som er manden bag Zpiiel, som tidligere har været portrætteret her i avisen, og som udvikler, producerer og sælger et helt nyt byggelegetøj, som stimulere børnenes kreativitet.

Kurt Klausen fra Klausen HR fortalte om, hvordan man arbejder på at udbrede sin virksomheds koncept ved at lave undervisningsvideoer, som er baseret på erfaringer fra en lang række samtaler, som firmaets ti psykologer har ført med nøglemedarbejdere hos en lang række kunder.

Ros til iværksætterne

Tommy Ahlers understregede, at han efter at have fået titel af minister ikke længere kunne investere i iværksættervirksomheder. Men han havde masser af ros til begge iværksættere, han blev præsenteret for mandag aften i Randers.

- Begge har fokus på markedet, hvilket er kolossalt vigtigt. Ofte er iværksættere alt for optaget af deres produkt og glemmer at undersøge, hvem der skal købe produktet og hvorfor. Zpiiel er spændende, fordi vi har brug for legetøj, der kan nære kreativiteten uden at det foregår digitalt. At man også kan bruge sine hænder.

- Klausen HR kunne vælge at fortsætte uændret og lade sine 10 psykologer tage ud og gennemføre samtaler med andre virksomheders ansatte og så bare vente på, at Google eller en anden stor spiller på nettet ville komme med et digitalt alternativ, som så kunne smadre forretningen. I stedet har man valgt at komme Google i forkøbet, sagde Tommy Ahlers.

Spørgelysten blandt publikum var stor under mødets sidste afdeling, og det samme var generelt begejstringen for de svar, som den forholdsvis nybagte minister havde om iværksætteri og uddannelse samt om vigtigheden af, at man i uddannelserne fokuserer på andet en det strengt faglige. Som Ahlers blandt andet sagde:

- Vi går en fremtid i møde, hvor kunstig intelligens bliver mere og mere veludviklet. Og så er det afgørende vigtigt, at vi bliver endnu mere mennesker.

Minister besøgte Randers: I løvens hule hånd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce