Museumsudstilling: Kvinder med tørklæde får ordet

Nadin Fawaz har lagt ansigt og tørklæde til udstillingens plakat om kvinder med muslimsk baggrund. Foto: Morten Madsen, Cat.dk

Museumsudstilling: Kvinder med tørklæde får ordet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Museum Østjylland rammer direkte ned i den aktuelle debat om Føtex-pigen, der blev afvist af en kunde, fordi hun bærer tørklæde. Museet er nemlig lige nu ved at lægge sidste hånd på udstillingen "Mit tørklæde - mit valg", hvor muslimske kvinder, der bor i Randers, fortæller om deres valg. Samtidig punkterer de myten om, at de af forældre eller ægtefælle er blevet tvunget til at bære det omstridte tørklæde.

Randers: Midt i en hed debat om Føtex-kunden, der blev bortvist, fordi han ikke ville betjenes af en pige med tørklæde, kommer Museum Østjylland på banen med en særudstilling om netop tørklæder. Den åbner lørdag 2. februar, og den bringer udstillingsgæsten i øjenhøjde med kvinder med muslimsk baggrund.

- Det er kvinder, der bor i Randers. Nogle af dem er født i Randers. Andre er kommet til som flygtninge for få år siden. Det er disse kvinder, udstillingen handler om og fokuserer på ved at gi' dem lov til at tale, siger en af tilrettelæggerne, David Lebovitch Dahl, der er historiker.

Han har lavet udstillingen sammen med Sice Juel Hansen, cand.mag. i kulturarvsmanagement. Og de to har i et års tid arbejdet på deres projekt sammen med medarbejdere på museet.

Så hvis man vil vide mere om, hvad der gemmer sig af tanker og oplevelser bag et tørklæde, kan man med god grund gå på museet og blive klogere.

"Mit tørklæde - mit valg"
En udstilling om identitet, ligestilling og integration.

Og om hvad debatten om tørklæde og indvandring betyder for kvinder, der bærer tørklæde.

Tilrettelagt af David Lebovitch, cand. mag. i historie, og Sice Juel Hansen, cand. mag. i kulturmanagement.

Åbnes lørdag 2. februar kl. 11.

Udstillings-periode: 2. februar til 28. april.

Museum Østjylland.
Sæt dit tørklæde eller din turban, som du vil. Sådan lyder en af aktiviteterne i udstillingen. Foto: Morten Madsen, Cat.dk
Sæt dit tørklæde eller din turban, som du vil. Sådan lyder en af aktiviteterne i udstillingen. Foto: Morten Madsen, Cat.dk

Se hinanden i øjnene

- Hvis man undgår at snakke om det, man ikke kender, kan det blive til noget, man er utryg ved. Derfor er dialog så supervigtig. Og det har været vores afsæt for at lave denne udstilling. Nemlig at se hinanden i øjnene og mødes med nysgerrighed, siger Sice Juel Hansen.

Derfor er det også helt almindelige kvinder, der nu kommer på museum og fortæller om deres overvejelser og oplevelser.

Det kan man komme på nært hold af i en serie videoer, hvor kvinderne har ordet og sætter deres tørklæde, som de vil.

- Nogle af dem er meget triste over debatten. De føler, de bliver set ned på. De kan ikke relatere sig til det, nogle politikere siger om tvang. De pointerer, at de bærer tørklæde, fordi de selv har valgt det. Ikke fordi de er blevet tvunget til det af forældre eller ægtefælle, siger David Lebovitch Dahl, der også har eksempler på, at beskyldningerne på andre kvinder virker modsat, så debatten bare bekræfter dem i deres valg.

Et andet emne, som kvinderne bliver bedt om at forholde sig til, er deres egne oplevelser. Hvordan er det at bære tørklæde i dagens Randers.

Det er der både positive og negative svar på. Der er f.eks. en buschauffør, der elsker sit job og kun har gode oplevelser med sine kunder, på nær en enkelt episode, hvor hun bliver bedt om at skride hjem til sit eget land.

Hun svarer så prompte: - Men hvem skal så køre bussen?

En anden kvinde fortæller, at hun er blevet skubbet på gaden.

- Hun spekulerer meget over, om det er fordi hun bærer tørklæde, fortæller David Lebovitch Dahl.

I flere måneder har de to projektledere David Lebovitc og Sice Juel Hansen og fotograf Morten Madsen arbejdet med udstillingen, der bl.a. byder på flere videoer. Foto: Museum Østjylland
I flere måneder har de to projektledere David Lebovitc og Sice Juel Hansen og fotograf Morten Madsen arbejdet med udstillingen, der bl.a. byder på flere videoer. Foto: Museum Østjylland

Et symbol

Tørklædet er et symbol, som mange har en mening om. Og det er blevet omdrejningspunktet i samfundsdebatter om integration, ligestilling og danskhed.

De to udstillingsfolk ridser i fakta-tekster udviklingen op fra 1970'erne og til i dag. Det er emner som indvandringen i Randers. Udviklingen i udlændingepolitikken. Religionernes påbud. Ligestilling mellem kønnene.

I 1970'erne og 1980'erne handlede tørklædedebatten om arbejdskraft. I 1990'erne blev Dansk Folkepartis forbud mod at bære tørklæde nedstemt af et bredt flertal i Folketinget. Siden er der sket et skred i det politiske billede. Vi havde debatten om en dommer måtte bære hovedbeklædning, der i 2009 blev taget op i Folketinget. Det resulterede i, at politikerne vedtog stik imod dommerstandens anbefalinger, at en dommer ikke må bære hovedbeklædning. Sidste år vedtog Folketinget det omdiskuterede forbud mod tildækning.

Suzannes turban

Undervejs i udstilling kan museumsgæsten nærstudere tørklæder både som genstand for mode, men altså også som symbol på religion.

- Det er mange forskellige kvinder fra Randers, der udstiller deres tørklæder på giner. På den måde er de også med til at sætte deres præg på udstillingen, siger David Lebovitch Bach.

Som en appelsin i turbanen er det lykkedes de to udstillere at få fingrene i forfatteren Suzanne Brøggers turban, som hun erhvervede sig tilbage i 1960'erne, da hun rejste rundt i Afghanistan. Den samfundsbevidste forfatter har altid sat sin hat og sit tørklæde, som hun vil. Og i sin essaysamling "Brøg" fortæller hun, hvilken betydning det har for hende at gå med hovedbeklædning.

Til udstillingen hører også et uddannelsesforløb om integration og ligestilling i historie og samfundsfag, specielt designet til ungdomsuddannelser, ligesom sprogskolernes sprog- og danskundervisning kan få glæde af materialet.

- Tanken er, at udstillingen skal være med til at styrke fællesskabet på tværs af folk og institutioner i byen, siger Sice Juel Hansen.

Museumsudstilling: Kvinder med tørklæde får ordet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce