Næste stop Michelin: Børnehusets menu har scoret guld

Foto: Annelene Petersen

Næste stop Michelin: Børnehusets menu har scoret guld

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det kræver grundig planlægning, fokus på økonomien og masser af grøntsager på menuen at tilberede økologisk mad til 75 børn hver dag. Men så kan det også lykkes at få Det økologiske Spisemærke i guld. Børnehuset Viborgvej fejrer guldmærket 1. november.

Randers: I januar tog Børnehuset Viborgvej et splinternyt køkken i brug til produktion af børnenes frokost, og siden maj har Kamilla Casper været "madmor" i huset.

- I Dagtilbud Sydvest har vi et ønske om, at vores institutioner skal have fokus på økologi, og maden, der tilberedes, skal have mindst bronze i Det økologiske Spisemærke, fortæller Pia Kjærsgaard Johansen, der er pædagogisk leder for institutionen Viborgvej 96-98, der blandt andet omfatter Børnehuset.

- Men Kamilla valgte at gå efter guldet, siger Pia Kjærsgaard Johansen.

Det betyder, at Børnehuset nu har fået guldmærket, hvilket skal fejres 1. november - med en menu i gyldne farver.

Kamilla Kasper satser helhjertet på økologi af flere grunde. Dels fordi det betyder en sundere kost til børnene. Men også fordi det er vigtigt at støtte økologi i Danmark af hensyn til bæredygtighed.

Det Økologiske Spisemærke
Det Økologiske Spisemærke er en gratis statskontrolleret mærkningsordning for spisesteder. Spisemærket gives i bronze, sølv og guld. Guldmærket viser, at 90-100 procent af maden er økologisk.

Det Økologiske Spisemærke viser, hvor stor en del af de indkøbte føde- og drikkevarer på spisestedet, der er økologiske.

Det Økologiske Spisemærke kontrolleres af Fødevarestyrelsen, som også administrerer reglerne på området.

Både offentlige og private spisesteder kan få Det Økologiske Spisemærke.

Det eneste, det kræver for at komme i gang med spisemærket, er fakturaer/opgørelser fra leverandører tre måneder bagud samt en computer med internetadgang. 

Opgørelsen laves på baggrund af de indkøbte føde- og drikkevarer i køkkenet med undtagelse af enkelte varegrupper, såsom nonfood, vand, salt og kød fra jagt/vildt og vildtfangede fisk.

Disse varegrupper kan ikke være økologiske og derfor undtages de for beregningen af økologiprocenten.
Børnehuset Viborgvej har fået Det Økologiske Spisemærke i Guld. Det betyder, at børnenes frokost og mellemmåltider er lavet af råvarer, der er 90-100 procent økologiske. Onsdag stod menuen på kylligelår, som Sofie Glerup nød at sætte tænderne i. Foto: Annelene Petersen
Børnehuset Viborgvej har fået Det Økologiske Spisemærke i Guld. Det betyder, at børnenes frokost og mellemmåltider er lavet af råvarer, der er 90-100 procent økologiske. Onsdag stod menuen på kylligelår, som Sofie Glerup nød at sætte tænderne i. Foto: Annelene Petersen

Boller i karry på hitlisten

Udfordringen er, at økologiske råvarer som regel er dyrere end konventionelle råvarer. Og indkøbene skal holdes indenfor det afsatte budget til kostordningen, hvor forældrene betaler 529 kroner om måneden for børnenes frokost.

- Man skal tænke anderledes, og jeg laver blandt andet mad med rigtig mange grøntsager. Jeg køber heller ikke så mange forarbejdede varer, men laver tingene fra bunden. For eksempel sylter jeg rødbeder selv, fortæller Kamilla Casper.

Til gengæld er der så også råd til, at børnene kan få både formiddags- og eftermiddagsmad ud over frokost.

Råvarer som kylling og laks er noget af det dyreste at købe økologisk, mens en suppedag med hjemmebagt brød til er en af de billige retter. Boller i karry og lasagne er sikre hits på menu-kortet.

Martin Glerup, der er formand for børnehavens forældreråd, er glad for, at Kamilla Casper har så stort fokus ikke blot på sund kost, men på økologi.

- Det er noget, der står højt på listen hos forældrene, siger han.

Børnene glæder sig hver dag til at se, havd der er på menuen. Foto: Annelene Petersen
Børnene glæder sig hver dag til at se, havd der er på menuen. Foto: Annelene Petersen

Varieret kost og "madmod"

Martin Glerup oplever det som positivt, at institutionen er begyndt at lave mad til børnene.

- Det er dejligt at opleve duften af nybagte boller, dadel-nutella eller andre ting, når man kommer om morgenen. Hvis børnene skal have en varieret kost, er frokostordningen alle pengene værd, siger han.

Pia Kjærsgaard Johansen understreger, at børnene nyder de mange lækre retter, der kommer fra køkkenet.

- Det er institutionens midtpunkt, og børnene er meget optagede af, hvad vi skal have at spise hver dag.

I Børnehuset arbejdes der med, at børnene smager på retterne, også selv om de som udgangspunkt ikke tror, de kan lide det. Det handler om at have "madmod".

Hver dag kommer en del af råvarerne fra måltidet med ind til spisebordet, så der kan snakkes om, hvordan maden ser ud, inden den bliver tilberedt. Her viser Vibe Lynge Skipper en gulerod frem for blandt andre Liv Rix Simonsen. Foto: Annelene Petersen
Hver dag kommer en del af råvarerne fra måltidet med ind til spisebordet, så der kan snakkes om, hvordan maden ser ud, inden den bliver tilberedt. Her viser Vibe Lynge Skipper en gulerod frem for blandt andre Liv Rix Simonsen. Foto: Annelene Petersen
Kamilla Casper er kostfaglig eneansvarlig i Børnehuset Viborgvej. Det betyder, at hun hverdag laver økologisk frokost og mellemmåltider til 75 børn. Foto: Annelene Petersen
Kamilla Casper er kostfaglig eneansvarlig i Børnehuset Viborgvej. Det betyder, at hun hverdag laver økologisk frokost og mellemmåltider til 75 børn. Foto: Annelene Petersen
Foto: Annelene Petersen
Foto: Annelene Petersen
Foto: Annelene Petersen
Foto: Annelene Petersen
Foto: Annelene Petersen
Foto: Annelene Petersen
Foto: Annelene Petersen
Foto: Annelene Petersen
Foto: Annelene Petersen
Foto: Annelene Petersen

        Foto: Annelene Petersen
Foto: Annelene Petersen

        Foto: Annelene Petersen
Foto: Annelene Petersen

Næste stop Michelin: Børnehusets menu har scoret guld

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce