Nobel fejring af Reformationsdagen

I midten af dagens program stod selve koncerten ved Randers Kammerorkester, som sammen med Sct. Peders koncertkor, Sct. Mortens Vokalensemble og solister opførte værker af Bach. Foto: Monica Papazu

Nobel fejring af Reformationsdagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

 

Randers: Året igennem har reformationsfejringen været i fokus over hele landet. 31. oktober er blevet valgt som den officielle reformationsdato, fordi det var dagen, da Martin Luther i 1517 opslog sine 95 teser på porten til slotskirken i Wittenberg.

Ud over de koncerter og foredrag med Reformationen som tema, som kirkerne og foreningerne i Randers hver for sig har organiseret i år, blev Reformationen fejret i lørdags ved et større fælles arrangement, hvor Sct. Clemens, Kristrup og Vorup Højskoleforeninger, Randers Amts Historiske Samfund, FOF, Randers Bibliotek, Randers Folkeuniversitet og ikke mindst Randers Kammerorkester er gået sammen.

Dagen blev markeret ved to foredrag, som så på Reformationens konsekvenser på hhv. de historiske begivenheders plan (Gorm Harste om religionskrigene efter Reformationen) og for sproget i Danmark. I sit foredrag om det sidstnævnte emne fremhævede Marita Akhøj Nielsen betydningen af Reformationen for udviklingen af det danske sprog i form af Christian III's Bibel (første oversættelse af hele Biblen til dansk, 1550) og af "Den danske Salmebog" af 1569.

I midten af dagens program stod selve koncerten ved Randers Kammerorkester, som sammen med Sct. Peders koncertkor, Sct. Mortens Vokalensemble og solister opførte værker af Bach, der ud over at være Europas største komponist nogensinde også er en luthersk musiker. Bach var ganske enkelt kirkemusiker, drevet af tro og inspireret af den lutherske koral, som han udviklede på mangfoldig vis. Bach har endda selv været med til at fejre et reformationsjubilæum: 31. oktober 1725 opførte han den Reformationskantate (BWV 79), han havde skrevet til lejligheden. Reformationskantaten blev en del af koncerten i lørdags.

Bach-programmet begyndte "verdsligt": Den underskønne "Koncert for to violiner" (BWV 1043), med dens Largo, som opløfter og forædler sjælen og de to hurtige satser, som udtrykker livets meningsfuldhed og glæde, når Gud har hold i det.

"Vor Gud han er så fast en borg", Luthers "kampsalme", satte selve Reformationen mere præcist i relief. Den blev opført både på den måde, den bliver sunget i Folkekirken, og i form af den meditation, Bach skrev over den som en blæserkvintet. Der arbejder Bach både med melodien som helhed og med de enkelte motiver, som han bearbejder og farvelægger efter de forskellige instrumenters palet.

Koncertens kulmination var selve Bachs Reformationskantate, hvor koret og tre solister (Mariann Mikkelsen, sopran, Sidsel Aja Eriksen, alt, Josef Gottlander, bas) var med. Kantaten, hvor man kunne genkende salmetoner fra dagens folkekirke, repræsenterede i grunden den menighedssang, som har lydt fra Luthers Reformation til i dag - den smukke, noble sang fra det troende menneske.

Det hele ensemble med dets fine musikalske kvaliteter skabte den rigtige, ædle jubilæumsstemning.

 

Reformationen 1517-2017

Foredrag ved Marita Akhøj Nielsen

og Gorm Harste.

Koncert: Værker af J.S. Bach

Randers Kammerorkester, dirigent David Riddell

Violinsolister: Clara Richter-Bæk og Mo Yi

Vokalsolister: Mariann Mikkelsen, Sidsel Aja Eriksen

og Josef Gottlander.

Sct. Peders Koncertkor og Sct. Mortens Vokalensemble.

Værket, 28. oktober.

Nobel fejring af Reformationsdagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce