Udover lukningen af Torvegade fra Sankt Mortens Gade og ned til Kirkegade vedtog Randers Byråd en række tiltag, som skal begrænse den uønskede biltrafik gennem midtbyens gamle gader.
Randers: Nu lukkes den nederste del af Torvegade helt for motoriseret trafik. Dog må turistbusser og taxaer fortsat gerne køre gennem gaden fra Sankt Mortens Gade og ned til Kirkegade. Det besluttede et flertal på 19 af Randers Byråds 31 medlemmer på mødet mandag aften.
Imod lukningen stemte Dansk Folkeparti, Konservative og Venstre. Sidstnævntes Jens Peter Hansen stemte dog med flertallet.
Forslaget om at lukke den sydligste del af Torvegade var punkt ét i en samlet pakke af retningslinjer for, hvordan man med trafikale virkemidler kan sikre bedre byrum. Og de øvrige seks punkter blev vedtaget med 28 stemmer mod tre. Kun Dansk Folkeparti vendte tommelen ned til hele pakken.
Og hvad medfører midtby-trafikpakken så af konkrete ændringer ud over den omtalte lukning af Torvegadestykket?
Det korte svar herpå er ingen - udover at de gældende regler gøres tydeligere for trafikanterne.
Det bekræfter sektionsleder i Veje og Trafik Grethe Helledi.
- Det er korrekt, at alle øvrige veje bevarer deres respektive status, men at vi ved hjælp af blandt andet ny og tydeligere skiltning forhåbentlig kan ændre trafikanternes adfærd, da mange faktisk ikke overholder de gældende regler i dag, siger hun.
Grethe Helledii forklarer videre, at en del af formålet med de nye tiltag er at fjerne al uønsket gennemgående trafik. Med andre ord vil man så vidt muligt forhindre bilister i at bruge de gamle midtbygader som transitveje fra den ene ende af byen til den anden.
- Præcist hvordan vi ender med at udmønte de nu vedtagne retningslinjer i praksis, er det for tidligt at sige noget om endnu. Men i hvert fald bliver det tydeliggjort, hvilke gader, der har status som gågade, nemlig Middelgade, Storegade og Østervold. Vi får eksempelvis mange klager over ulovlig kørsel i Storegade, siger Grethe Helledi.
Udover de nævnte tiltag lægges der endvidere op til, at man etablerer flere cykel-p-pladser, og at mulighederne for at stoppe og læsse varer af ved butikkerne i byens gader forbedres. Endelig er der indeholdt i pakken også initiativer til terrorsikring af steder, hvor der opholde sig mange mennesker - eksempelvis med blomsterkummer i beton.
Forvaltningen mener - måske nok så væsentligt - ikke, at man behøver afsætte penge til initiativerne, idet der vurderes at være penge nok på driftsbudgettet til at dække udgifter til flere skilte, kampagner med mere.
Som nævnt stemte DFs tre medlemmer nej til det hele, hvilket Frank Nørgaard, der også er formand for miljø- og teknikudvalget, begrunder på følgende måde:
- Vi mener slet ikke den diskussion burde have været taget op igen. Den har vi haft flere gange, og såvel Hotel Randers som de øvrige handlende i gaderne har frarådet både at lukke Torvegade men i det hele taget at ændre på trafikanternes mulighed for at komme til og fra midtbyen. Og så tror vi ikke på, at det kan klares indenfor driftsbudgettet.
- Og mens vi er ved omkostningerne: Vi finder det helt uacceptabelt, at vi skal bruge penge på terrorsikring, fordi uansvarlige politikere fortsat tillader strømme af udlændinge at komme ind over vore grænser. Så kan man sige, at det under alle omstændigheder kan give mening at beskytte borgerne, men i så fald skal det ske på den billigst mulige og gerne synlige måde. Vi skal ikke bruge penge på at skjule terrorsikringen i blomsterkrukker, siger Frank Nørgaard.
Venstre og Det Konservative Folkeparti begrunder deres nej til lukningen af Torvegade med, at de erhvervsdrivende i midtbyen klart har frabedt sig yderligere begrænsninger af trafikken.
- Vi lytter med andre ord til de handlende, siger Anders Buhl-Christensen.
Afstemningen faldt dog som bekendt anderledes ud, hvilket direktør Michael Jepsen, Hotel Randers, snildt kan leve med.
- Vigtigst for os er, at busserne fortsat vil kunne køre den vej ud, da det nærmest er den eneste måde, de kan komme herfra på, siger han.
Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Randers Cityforening til beslutningen.