Ny butik giver voksne mænd julelys i øjnene

Casten Suurland i sin nye butik Skala Hobby i Markedsgade 30 i Randers. Foto: Lars Rasborg.

Ny butik giver voksne mænd julelys i øjnene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Én gang modelbygger - altid modelbygger. Randers har nu fået en ny hobbyforretning, hvor fortrinsvis mænd hurtigt falder i staver og får julelys i øjnene når de ser de mange flotte fly, krigskibe og kampvogne m.m.

Randers: Når mænd vokser ud af Lego-alderen er der en del, der kaster sig over en lige så opslugende aktivitet - nemlig hobby-byggeri af alskens køreøjer og (krigs)skibe i modelstørrelse. Tidligere har disse mænd været henvist til især udenlandske webbutikker, når samlingen derhjemme skulle fornyes. Men nu har randrusianske model-interesserede fået sig deres egen fysiske butik, Skala Hobby på Markedsgade 30 i Randers, hvor tidligere Folkekirkens Nødhjælp havde til huse.

Bag disken står 45-årige Carsten Suurland, der nu er i gang gøre sin hobby til en levevej - eller et godt tilskud hertil. Carsten er nemlig selvstændig programmør og passer arbejde og interesse sammen, som det nu kan passe bedst. Foreløbig er det planen at han har åbent fire eftermiddage om ugen fra klokken 15 til 18.30 - samt efter aftale.

På hylder og lager har Skala Hobby cirka 40.000 forskellige varenumre fra en lang række forskellige leverandører i mange lande. I den nyindrettede butik på 80 kvadratmeter i hjertet af Randers er der ud over de mange byggekits også masser af løse emner som plastik, lim, maling og diverse pensler og redskaber til modelbyggeri.

Carsten Suurland har 40.000 varenumre til hobbyfolket, der er vilde med at bygge modelfly, biler, krigsskibe, boreplatforme, tog og meget andet. Foto: Lars Rasborg.
Carsten Suurland har 40.000 varenumre til hobbyfolket, der er vilde med at bygge modelfly, biler, krigsskibe, boreplatforme, tog og meget andet. Foto: Lars Rasborg.

Hobby hele livet

- Hobbybyggeri har været min store hobby, siden jeg var en dreng på seks år. Jeg har bygget alt muligt fra kampvogne, fly og skibe. Og i mange år har min drøm været at få min egen hobbybutik. Som dreng boede jeg i Aarhus og elskede at komme i Normans hobbyforretning, fortæller Carsten Suurland.

Han fortæller, at det er branchens vilkår, at man skal kunne konkurrere med de udenlandske webshops. Inden åbningen af sin forretning har han derfor opsøgt leverandører over hele Europa og fået sendt hobby-artiklerne direkte til sit butikslager, så hans kunder slipper for det fordyrende mellemled, mens hans egen avance bliver mindre på grund af den danske moms. Men bliver forretningen taget godt imod, skal det nok kunne løbe rundt - og med tiden er det også planen at åbne en dansk webshop til gavn for de mange danske hobby-byggere.

Foreløbig har åbnet en Facebook-side og fået kontakt til en lang række modelklubber og hobbymesser over hele landet.

Meditativ hobby

- Hobbybyggeri er simpelt hen den dejligste hyggelige og afslappende hobby. Et frirum i hverdagen - voksne menneskers Lego. Jeg er simpelthen i en anden verden, og al stress forsvinder, og man får et mentalt fristed, når man er i gang med et byggeri - og så møder jeg mange hyggelige folk på min egen alder, der har det ligesådan, fortæller Carsten Suurland.

Blandt de forskellige modeller er der mange i størrelsen 20-25 centimeter, som man kan bygge på en uges tid. Men Skala Hobby forhandler også større modeller som Titanic og det tyske krigsskib Bismarck, som det nok vil tage et års tid at bygge. Nogle vil også gerne bygge såkaldt diorama - altså sætte modellen ind i et miljø. Til det brug kan man i hobbyforretningen også købe det meste - filt, smykker, togbaner - eller også er Carsten Suurland mand for at skaffe det.

- Mine kunder ved eftehånden godt, at jeg er billigere end de udenlandske webshops, fordi jeg køber direkte fra forhandlerne og dermed kan sælge 10-15 procent billigere.

Kærlighed

At det lige blev i Randers, Carsten Suurlands forretning kom til at ligge skyldes slet og ret kærlighed.

Efter barndommen i Aarhus har Carsten Suurland i en del år været bosat i Silkeborg med sit programmør-firma. Men mødet med en sød pige fra Randers fik ham for syv år til at rykke teltpælene op - og nu har han så åbnet egen butik i sin nye hjemby.

Ny butik giver voksne mænd julelys i øjnene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce