Ny rækkefølge i byrådet: Det kommer til at skabe magtfordrejning og skævvridning

Borgmester Torben Hansen har opbakning fra byrådets flertal til at ændre afviklingen af byrådsmøderne. Arkivfoto: Annelene Petersen

Ny rækkefølge i byrådet: Det kommer til at skabe magtfordrejning og skævvridning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der skal mere flow i politikernes behandling af sagerne i byrådet. Derfor har borgmesteren lavet om på, hvordan byrådsmøderne skal afvikles - selv om mindretallet protesterer.

Randers: Borgmester Torben Hansen har med omgående virkning ændret på rækkefølgen af punkterne på dagsordenen til byrådsmøderne med det formål at skabe et bedre flow i afviklingen af møderne. Fremover vil sager, der er behandlet i udvalgene, komme først, mens sager rejst af medlemmerne sættes længere nede på dagsordenen.

- Der er risiko for, at dette fører til magtfordrejning, for det reelle formål er at gøre livet så surt som muligt for mindretallet, sagde Kasper Fuhr Christensen (VL).

Han påpegede, at det ser ud som en de facto afskaffelse af byrådsmedlemmernes ret til at rejse sager på byrådsmøderne, fordi de risikerer aldrig at blive behandlet.

- Den nye procedure er et knæfald for Venstre og Dansk Folkeparti, der har rejst sig op på de seneste byrådsmøder og sagt, at de vil have en anden rækkefølge. DF og V mener, at listerne stiller mange spørgsmål, og det gør de også, det kunne måske nedjusteres. Men vagthunderollen kan blive tilsidesat og trådt på, sagde Mogens Nyholm (R).

- Hvis en sag udsættes, når vi den på næste møde. Sådan må det være, lovede Torben Hansen.

- Der er ingen intentioner om, at sager skal udsættes i det uendelige. Konspirations- og knæfaldsteorier har ikke noget med virkeligheden at gøre, fastslog borgmesteren. Desuden kan proceduren laves om, hvis den ikke fungerer efter hensigten.

Dagsordenen til byrådsmøder ændres
Borgmester Torben Hansen har indført en ændring af opbygningen af dagsordenen til byrådsmøder.

Hidtil har dagsordenen set således ud:

 1. Stedfortræderindkaldelser.
 2. Udsatte sager fra sidste byrådsmøde.
 3. Sager fra udvalgene - startende med det udvalg med færrest sager og sluttende med det udvalg med flest sager.
 4. Sager fra administrationen efter emne i samme rækkefølge som udvalgssagerne ovenfor.
 5. Sager fra byrådsmedlemmer efter styrelseslovens § 11 efter emne i samme rækkefølge som udvalgssagerne ovenfor.
 6. Sager på den lukkede dagsorden.


Fremover vil dagsordenen udformes således:
 1. Procedurespørgsmål.
 2. Stedfortræderindkaldelser.
 3. Nye udvalgssager, fra udvalgsmøder umiddelbart før byrådsmødet, behandles først, herunder sager begæret i byrådet på udvalgsmøderne.
 4. Nye sager fra forvaltningen.
 5. Udsatte sager fra sidste byrådsmøde i rækkefølgen: a. Sager fra udvalgene. b. Sager fra byrådsmedlemmer efter styrelseslovens § 11.
 6. Nye byrådsmedlemssager efter styrelseslovens § 11. d.
 7. Sager på den lukkede dagsorden.


I følge paragraf 11 i styrelsesloven har ethvert medlem af byrådet ret til at indbringe ethvert spørgsmål om kommunens anliggender for byrådet samt fremsætte forslag til beslutninger herom.

Tryk avler modtryk

- Vi er betænkelige ved dette forslag. Det skaber en skævvridning, hvis sager, der rejses af medlemmerne, altid kommer sidst på dagsordenen. Der er underliggende konflikter bag dette, og det kommer ikke til at hjælpe og virke. Tryk skaber altid modtryk, sådan er magt. Man kunne eventuelt se på længere eller flere møder. Alle de, der sidder i denne sal, er valgt af vælgerne. Også selv om nogen synes, det er irriterende, sagde Charlotte Broman Mølbæk (SF).

- Spørgsmålene fra medlemmer bliver ikke afvist med den nye procedure. Men udvalgene kommer først, derefter enkeltsagerne. Og det er jo lige før, man bruger mere tid på enkeltsagerne end udvalgssagerne. Mindretallet knægtes ikke, der er snarere mindretalsdiktatur, sagde Steen Bundgaard (S) om tilstanden i byrådet.

- Det er klart, at spørgsmålene hober sig op, når de ikke behandles. Nogle af dem, jeg har rejst, der er på dagsordenen, er tilbage fra oktober 2018. En lang række sager rejses i aktuelle situationer, og det er svært at huske sammenhængen, når de behandles i byrådet langt senere, sagde Bjarne Overmark (BL).

Frank Nørgaard (DF) mente, at det er listerne, der gør livet surt for de øvrige byrådsmedlemmer.

- Den her nye procedure er modtrykket til det tryk, der er lagt fra listernes side, sagde Lars Søgaard (V).

Ny rækkefølge i byrådet: Det kommer til at skabe magtfordrejning og skævvridning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce