Ny rygepolitik på vej: Ingen smøger i arbejdstiden - overhovedet

Randers Kommunes rygeregler vil måske blive endnu mere restriktive. På mandag skal byrådet tage stilling til, om det skal være helt slut med røg i arbejdstiden. Modelfoto: Iris/Scanpix

Ny rygepolitik på vej: Ingen smøger i arbejdstiden - overhovedet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Snart vil det være slut med at ryge i arbejdstiden, hvis man er ansat i Randers Kommune. En ny rygepolitik er på vej, og den betyder, at røgen helt forvises til fritiden.

Randers: Snart kan det være helt slut med at ryge i arbejdstiden, hvis man er ansat i Randers Kommune. Også selv om man arbejder hjemme, er på vej mellem to opgaver eller har en pause.

Et forslag til ny rygepolitik skal nemlig behandles i byrådet på mødet mandag 10. september. Og her lægges der op til stramninger i forhold til den eksisterende politik på området.

- Som ansat i Randers Kommune er man ambassadør for kommunen, siger Louise Høeg (V), der er formand for sundheds-, idræts- og kulturudvalget.

I 2015 drøftede byrådet et forslag til rygepolitik, der var meget restriktiv, og blandt andet indebar at man ikke måtte ryge på kommunale matrikler overhovedet, hverken arbejdspladser eller for eksempel parker og grønne områder. Men dét blev dog for voldsomt for politikerne, der i stedet vedtog en rygepolitik, der begrænsede de ansattes mulighed for at ryge i arbejdstiden.

Forslaget til ny rygepolitik vil betyde, at det er helt slut med at ryge i arbejdstiden for de kommunalt ansatte.

Louise Høeg erkender, at selv om det er oplagt i forhold til at styrke sundheden i Randers at indføre en mere restriktiv rygepolitik, så er det ikke sikkert, alle i byrådet er enige.

Hun er politisk ordfører for Venstres gruppe i byrådet, og her har man ikke drøftet sagen endnu.

- Sundhed og frihed, begge dele er vigtige for os, siger hun.

Hvis den nye rygepolitik bliver vedtaget, så må den også gælde for byrådets medlemmer, mener Louise Høeg. Også selv om de formelt set ikke er ansat hos kommunen, men modtager vederlag for deres politiske arbejde.

Det betyder, at udvalgsmøder og byrådsmøder også skal være røgfrie i pauserne, mener udvalgsformanden.

Forskellen på de to rygepolitikker
Den rygepolitik, der gælder for Randers Kommune i øjeblikket, betyder blandt andet:- I Randers Kommune må rygning ikke foregå i arbejdstiden. Reglerne gælder også ecigaretter.

- Randers Kommunes institutioner, bygninger, køretøjer, materiel og tilknyttede matrikler er røgfrie, dog således, at den enkelte arbejdsplads anviser en rygeplads på matriklen.

- Elever på Randers Kommunes skoler/institutioner må ikke ryge i den tid, de er påskolen eller i institutionen, heller ikke udenfor matriklen.

- Der må ikke sælges tobak på Randers Kommunes fritids- og idrætsanlæg (reglentræder i kraft ved nye forpagtningsaftaler eller forlængelse af eksisterende).

Forslaget til ny rygepolitik indebærer følgende stramninger:

- Som ansat i Randers kommune må du ikke ryge i arbejdstiden. For de medarbejdergrupper, som har arbejdsgiverbetalte pauser, er pauserne omfattet af arbejdstiden.

- Det indebærer for alle, at rygning ikke er tilladt i hele arbejdstiden, under transport til og fra møder og ved hjemmearbejde. Det indebærer også, at det ikke er tilladt at flekse ud for at ryge.

- Der må ikke ryges, mens man bærer Randers kommunes uniformer.

- En overtrædelse af rygeforbuddet kan få ansættelsesmæssige konsekvenser.

Ens regler giver ro

Forslaget til den nye rygepolitik har været behandlet i kommunen MED Hovedudvalget, der blandt andet består af repræsentanter for medarbejderne, og både udvalget og en enig direktion går ind for den nye, strammere rygepolitik.

Kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt mener, det vil være en lettelse på mange kommunale arbejdspladser, hvis der kommer helt klare og utvetydige regler. Den nuværende rygepolitik stammer fra 2016, og den giver mulighed for, at der må ryges i rygeskure og lignende på nogle kommunale arbejdspladser.

- Vi lavede en evaluering af rygepolitikken i foråret, hvor vi spurgte medarbejderne om deres oplevelse af politikken. Det viste sig, at den nogle steder gav anledning til diskussioner og usikkerhed omkring, hvordan politikken forvaltes, fortæller han.

Derfor gik direktionen i gang med at lave et forslag til ny rygepolitik, der gør Randers Kommune til en røgfri arbejdsplads, punktum.

- På denne måde ligestilles alle medarbejdere.

I øjeblikket er det meget forskelligt, hvordan rygepauser og -steder på de kommunale arbejdspladser er tilrettelagt.

Vedtages det forslaget til ny rygepolitik, må kun de ganske få medarbejdere, der har selvbetalte pauser, ryge i løbet af arbejdstiden - udenfor kommunens arealer. Rygeskure pilles ned, og man må ikke ryge i for eksempel kommunale biler. Man må heller ikke ryge, hvis man har en uniform fra Randers Kommune på.

Ny rygepolitik på vej: Ingen smøger i arbejdstiden - overhovedet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce