Nye ideer prøves af i midtbyen

Anne Iversen Hansen, der er midtbykoordinator i Randers Kommune, sidder her på det næsten færdige siddeområde ved Rådhustorvet, der med både overdækning og grøn beplantning indbyder borgerne til en naturlig pause og en hyggestund. Foto: Martin Ries/Jakob Lerche Fotografi

Nye ideer prøves af i midtbyen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bybilledet i Torvegade ændrer de kommende uger midlertidigt karakter, når Randers Kommune tester, hvordan bynatur og siddepladser kan give nye muligheder og nye rammer om bylivet.

Randers: "Vi afprøver nye idéer i gader og byrum fra uge 42".

Har man studset over, hvad det er, håndværkerne laver ud for Lagkagehuset og i den anden ende af Torvegade, så gør store opslag på blandt andet standeren nederst i Torvegade opmærksom på det.

For det er netop idéafprøvning, som Randers Kommune for tiden har travlt med. Idéerne kommer fra borgerne og udspringer af Midtbykonferencen, der blev holdt på Underværket for godt en måned siden. Her var alle inviteret til at give deres besyv med, og det tilbud tog mange borgere imod.

- Der kom rigtig mange forslag ind på konferencen, og det er nogle af de mange idéer og ønsker, som vi nu er gået i gang med at teste, siger Anne Iversen Hansen, der er midtbykoordinator hos Randers Kommune.

De små, gule flag i kummerne indeholder udsagn og ønsker, der kom ind på Midtbykonferencen i september. Foto: Martin Ries/Jakob Lerche Fotografi
De små, gule flag i kummerne indeholder udsagn og ønsker, der kom ind på Midtbykonferencen i september. Foto: Martin Ries/Jakob Lerche Fotografi

Nye rammer for bylivet

Anne Iversen Hansen sidder normalt i planafdelingen i Randers Kommune, men startede i stillingen som midtbykoordinator 1. maj - en projektstilling, der løber to år, og som sikrer, at der bliver holdt fokus på udviklingen af Randers midtby.

- Midtbyindsatsen har tre ben. Første ben er dialog, som blandt andet konferencen i september, andet ben er konkrete test og afprøvninger, som det, der sker i Torvegade lige nu, og det tredje ben er en strategisk udviklingsplan, som skal ligge klar i slutningen af 2019, siger Anne Iversen Hansen og forklarer, at det, som sker lige nu i Torvegade er en afprøvning af forskellige former for bynatur og grønne tiltag.

Helt konkret betyder det, at der meget snart står siddepladser klar i begge ender af gaden, hvor man forsøger at trække naturen ind som en del af bybilledet.

I bunden af Torvegade er det flere mindre siddepladser omkranset af grøn beplantning, men nær Rådhutorvet er det én stor siddeplads, hvor der også bliver en mindre overdækning.

Alle sidde-/opholdspladser er midlertidige, og planen er, at det skal pilles ned igen i uge 45.

- Vi tester hvordan man kan skabe nye muligheder og nye rammer om bylivet, for netop de ting var der mange borgere, som ønskede at få mere af, da vi efterlyste gode ideer på midtbykonferencen, siger Anne Iversen Hansen.

Hun vil dog ikke helt afvise, at installationerne kan få lov at blive stående længere.

- Vi vil bruge testen til at blive klogere på, hvad der virker, og hvordan vi kan understøtte en positiv udvikling af midtbyen, og hvis interessen for at bruge områderne er stor, så kan det være, at det får lov at blive længere, siger hun.

Positive reaktioner

Testen i Torvegade er, sammen med lysinstallationerne i flere af de tomme butikslokaler, de første forsøg på at teste forandringer i bybilledet, og i foråret kommer der en større test af forskellige indkomne idéer, fortæller Anne Iversen Hansen.

Siddepladserne foran Lagkagehuset har betydet, at nogle cykelstativer er blevet midlertidigt fjernet, og handicapparkeringspladsen samt de to p-pladser forbeholdt varelevering er midlertidig sløjfet. Der er sat skilte op, der viser mulighed for handicapparkering længere nede ad gaden, og varelevering er stadig en mulighed ved siden af siddearealerne.

Der har, ifølge midtbykoordinatoren, ikke været den store brok over inddragelsen, og butikkerne i området er glade for, at der kommer mere liv i området.

På Randers Kommunes facebookside er reaktionerne overvejende positive, og det glæder Anne Iversen Hansen.

- Siden i torsdags er der kommet over 200 reaktioner og 30 kommentarer, og mange folk er glade for, at der sker noget, men der er også nogle, der ikke synes om det. Men reaktionerne er nuancerede, siger midtbykoordinatoren og fortæller, at der stadig er mulighed for som borger at give sit besyv med.

- I løbet af de næste par dage kommer der en hjemmeside, hvor der være spørgsmål, som vi gerne vil have folk til at svare på og på den måde få deres input, siger Anne Iversen Hansen.

Hvis man gerne vil vide mere om projektet, kan man finde flere oplysninger på www.randersmidtby.randers.dk, og der er også mulighed for resten af ugen at gå på Laksetorvet og se de mange forslag og idéer til midtbyen, der kom ind på midtbykonferncen.

Nye ideer prøves af i midtbyen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce