Nyt grønt boligbyggeri: Skal samle fortid, fremtid og bæredygtighed i Munkdrup

Forbindelsen mellem by og natur er et af nøgleordene for det nye byggeri i Munkdrup. Illustration: RandersArkitekten

Nyt grønt boligbyggeri: Skal samle fortid, fremtid og bæredygtighed i Munkdrup

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Køkkenhave, masser af frugttræer og miljørigtige jorddepoter er tænkt ind i Boligselskabet Domea Randers' forestående boligbyggeri i Munkdrup. Randers Regnskov bidrager til udviklingen af området, hvor 52 lejeboliger skal opføres. For der skal plantes masser af æbletræer - gamle sorter.

Randers: Miljøfolk, økologer og andre, der mener at tale naturens sag, har ikke råbt op forgæves, når vi ser på det kommende boligbyggeri i Munkdrup, hvor boligselskabet Domea Randers opfører 52 boliger på den miljørigtige vej, Ingrid Maries Vej i Æbleparken.

I stedet for udelukkende at så græs på udearealerne bliver der også afsat jordlodder til køkkenhaver, hvor beboerne kan dyrke deres egne grønsager og bær. Ydermere sørger bygherre for at afsætte plads på fællesarealerne til kompost, så man kan komme af med sit affald og siden hente vitaminer til urtehaven.

Der tænkes også på, hvordan beboerne kan opbevare deres afgrøder på den mest miljørigtige måde, nemlig ved at bygge jorddepoter, hvor grønsager kan holde sig i lang tid.

Sådan har man gjort før i tiden. Sådan gør man i dag, når man tænker det miljørigtige ind i byggeriet.

Man profilerer sig på miljøvenligheden. Af samme grund er der lagt vægt på bæredygtighed i materialevalget, hvor brugen af beton er reduceret.

GENbruget
Byggeriets parterBygherre: Domea RandersHovedentreprenør: Poul Pedersen A/STotalrådgiver: COWI A/SArkitekt: Randers Arkitekten ApSLandskabsarkitekt: TerraNova LandskabsarkitekterApSIngeniør: Vognsen Rådgivende Ingeniører A/S.

Borgmester Torben hansen svinger spaden til første spadestik onsdag 20. februar kl. 11.

Byggeriet forventes at stå færdigt i november 2020.

Domea Randers opfører GENbruget, Munkdrupsom består af 52 almene boliger og et fælleshus,fordelt mellem 2-, 3- og 4-værelses boligeri et og to plan.Bebyggelsen har fået navnet GENbruget.Navnet er en del af et samarbejde med RandersRegnskov, som til byggeriet stiller en størremængde træer og planter til rådighed. Planterog træer, som er en del af en GEN-bank.Byggeriet kan således skabe nye veje til en merebæredygtig og mangfoldig bygge- og livsstil.GENbrugets beboere får stillet genbankensråvarer, som for eksempel æbler til rådighed,mens de selv kan plante og videreudviklegenerne.Således vil planternes antal og videreudviklingtil nye gener udvides, mens områdetsbiologiske gener medfører en øget grad afselvforsyning.Udover de 52 almene boliger, opføres der et fælleshus,hvor tagkonstruktionen er formet medinspiration fra DNA'et på et Ingrid Marie æble.Byggeriet opføres i perioden februar 2019 tilnovember 2020.Følg med på: Domea.dk/nybyggerierMed venlig hilsenDomea.dk er en af Danmarks største bygge- og boligadministrationer af almene boliger. Vi er sat i verden for at tilbyde gode og trygge boliger, som ertil at betale for helt almindelige mennesker. Det opnår vi gennem effektivisering og digitalisering af administration og drift af vores kunders - de almeneboligselskabers - cirka 60.000 boliger over det meste af Danmark.Marianne SchultzFormand for Domea RandersByggeriets parterBygherre: Domea RandersByggeforretningsfører: Domea.dkHovedentreprenør: Poul Pedersen A/STotalrådgiver: COWI A/SArkitekt: Randers Arkitekten ApSLandskabsarkitekt: TerraNova LandskabsarkitekterApSIngeniør: Vognsen Rådgivende Ingeniører A/SElrådgiver: COWI A/S
GenBruget skal spille på en økologisk tilgang til byggeri og natur. Således vil der i områderne omkring boligerne blive plantet æbletræer af gamle - og næsten uddøde - danske æblesorter. Illustration: RandersArkitekten
GenBruget skal spille på en økologisk tilgang til byggeri og natur. Således vil der i områderne omkring boligerne blive plantet æbletræer af gamle - og næsten uddøde - danske æblesorter. Illustration: RandersArkitekten

De første mennesker

Munkdrup-området bærer i sit dyb på vores allerældste historie. Udgravningerne på stedet udløste vild jubel blandt arkæologerne på Museum Østjylland, der har kulegravet området, inden nybyggerne går i gang. Munkdrup kandiderede til at være årets arkæologiske højdespringer.

For det var her, man fandt spor af de første mennesker i Randers, der gik rundt i området for 14.000 år siden. Det var istidsjægere, der slog sig ned på stedet og praktiserede bæredygtighed uden at vide det, når de sad og slog flint for at lave pilespidser, skrabere, knive og andre redskaber, så de kunne jage rener, elge og vildheste.

I alt fandt arkæologerne tre bopladser i Munkdrup-området fra den gang klimaet stod på istid og landskabet efter tusindvis af år krøb ud af dybfryseren, og indlandsisen trak nordpå. Da var det, at de omstrejfende jægere besluttede at slå sig ned i Munkdrup og intetanende blev Randers' første beboere.

Den gang sagde udgravnignsleder, arkæolog Bo Madsen til Randers Amtsavis: "Vi opererer med vintertemperaturer på et sted mellem minus 30 og minus 40 grader, mens sommeren kunne snige sig op på 10-12 plusgrader".

Så bekvemt har det bestemt ikke været at være menneske den gang. Og altså pivkoldt.

GENbruget
GENbruget består af 52 almene boliger og et fælleshus, fordelt mellem 2-, 3- og 4-værelses boliger i et og to plan.Bebyggelsen har fået navnet GENbruget.

Navnet er en del af et samarbejde med Randers Regnskov, som til byggeriet stiller en størremængde træer og planter til rådighed. Planter og træer, som er en del af en GEN-bank.Byggeriet kan således skabe nye veje til en mere bæredygtig og mangfoldig bygge- og livsstil.

GENbrugets beboere får stillet genbankens råvarer, som for eksempel æbler til rådighed,mens de selv kan plante og videreudvikle generne. Der er lagt op til lidt selvforsyning.

Fælleshusets tagkonstruktionen er formet med inspiration fra DNA'et på et Ingrid Marie æble.

Byggeriet opføres i perioden februar 2019 til november 2020.
Området i Munkdrup er blevet grundigt gennemsøgt af arkæologer, som har fundet vigtige spor af de første mennesker på egnen. Forholdene for de kommende beboere bliver noget mere behagelige. Illustration: RandersArkitekten
Området i Munkdrup er blevet grundigt gennemsøgt af arkæologer, som har fundet vigtige spor af de første mennesker på egnen. Forholdene for de kommende beboere bliver noget mere behagelige. Illustration: RandersArkitekten

Masser af æbler

Noget mere komfortabelt tegner nutiden sig for de vordende Munkdrup-borgere i Domea's nye bebyggelse, der også stiller en saftpresser til rådighed for sine beboere, der kan blive ganske nyttig, når æblehøsten går ind. Den kommer til at stå ved bebyggelsens fælleshus og er til fri afbenyttelse.

Og det er her, Randers Regnskov og det bæredygtige ord biodiversitet kommer ind i billedet. Regnskovens genbank bidrager nemlig til, at området får plantet en masse æbletræer, der står smukt til dets placering i Æbleparken.

Derfor hedder projektet også GENbruget, der spiller på såvel genbrug som gener.

Og generne spiller en stor rolle i Randers Regnskovs arbejde med at bevare ikke bare natur-, men også kulturbårne træer og planter.

Regnskovens kurator Ole Bach, der er ansvarlig for samarbejdet og arbejdet med husets genbank, ser byggeriet i Munkdrup som en ny måde at bringe biodiversiteten tilbage på. Sagen er nemlig den, at vi de seneste 100 år har mistet mange æble- og frugtsorter. Før i tiden stod der flere forskellige æblesorter i enhver have. I dag er den moderne parcelhushave udlagt til græs i værste fald skærver og sten.

- I modsætning til den vilde natur, hvor biodiversitet kræver så lidt indblanding som muligt fra mennesker, forholder det sig stik modsat med biodiversiteten i den kultiverede natur. Her er det afgørende, at vi hele tiden aktivt forsøger at opretholde så mange forskellige sorter som muligt, siger Ole Bach.

Nærhed til byen og nærheden til motorvej og hovedvej mod nord, syd, øst og vest vil være et af de parametre, som Domea vil sælge boligerne i Munkdrup på. Illustration: RandersArkitekten
Nærhed til byen og nærheden til motorvej og hovedvej mod nord, syd, øst og vest vil være et af de parametre, som Domea vil sælge boligerne i Munkdrup på. Illustration: RandersArkitekten

Gamle danske sorter

Der vil i GENbruget blive fokuseret på gamle danske æblesorter. Og der bliver mulighed for at plukke æbler til eget forbrug, så man kan lave sin æblekage eller æblegrød, lige som man altså også kan presse æblerne til most.

- I mange år har vi faktisk modvirket biodiversiteten i eksempelvis vores frugttræer. Det betyder, at der i dag kun er få æblesorter tilbage i Danmark, sammenlignet med tidligere, konstaterer Ole Bach, der anslår, at før industrialiseringen var der i Danmark flere hundrede æblesorter.

- Dengang havde hver egn sin lokale sort, som var tilpasset forholdene og behovet i netop det område, siger Ole Bach, der også står klar med rådgivning, når der skal plantes podetræer med det ene formål at fremelske nye sorter.

Så der er lagt op til gensyn med blomstrende frugttræer om foråret og sund æblehøst om efteråret på Ingrid Marie Vej i Æbleparken i Munkdrup.

Nyt grønt boligbyggeri: Skal samle fortid, fremtid og bæredygtighed i Munkdrup

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce