Nytårsfest kickstartede en musikalsk succes i Langå

Prinsens Musikkorps fra Viborg er efterhånden en fast gæst i Langå ved nytårstid. Således også i år. Arkivfoto: Agata Kenczewska-Madsen

Nytårsfest kickstartede en musikalsk succes i Langå

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En nytårsfest for 20 år siden kickstartede en musikalsk succes og et musikliv, der trives uden fine koncertsale. Her er drivkraften ejerskab,fællesskab og lave billetpriser. På den baggrund kan man i løbet af en halv time sælge 600 billetter til en koncert i en by på under 3.000 indbyggere.

Randers: Når skuespiller, ørkensøn og revyrotte Niels Olsen går på scenen på søndag i Langå Idrætscenter sammen med Prinsens Musikkorps, vil han optræde for en stopfyldt sal. Sådan er det nemlig altid, når Langå Koncertforening arrangerer koncerter i byen. Så møder folk op. I dette her tilfælde drejer det sig om 600 gæster. Ret flot skuldret i en by, der har godt 2.800 indbyggere.

Hvad der er lige så flot er, at hele molevitten blev solgt i løbet af en halv time.

For musiklivet trives i Langå. På flere fronter. Langå Koncertforening er drivkraften inden for den klassiske og musical-populære del af den musikalske palet. Og så startede det hele med en nytårskoncert i forbindelse med årtusindskiftet 2000.

- Det var egentlig planen, at det skulle være et engangs-foretagende. Ingen af os havde fantasi til at forestille os, at vi skulle komme til at fejre 20 års jubilæum, erkender en af initiativtagerne, Jørgen Bruno Andersen, der stadig er formand for bestyrelsen i Langå Koncertforening og på søndag runder sin 20. nytårskoncert.

Langå Koncedrtforening
Blev stiftet i 1999, fordi der skulle laves en musikalsk fejring af årtusindskiftet 2000.

Fejrer i år sin 20. sæson.

Højdepunkter i jubilæumsåret:

Søndag 13. januar kl. 15: Langå idrætscenter: Prinsens Musikkorps med solist Niels Olsen.

26. januar kl. 14:Kulturhuset Langå: Koncert med Randers Kammerorkster.

5. marts kl. 19: Kulturhuset Langå: Generalforsamling og koncert med Camilla og Tristan Button og Vibeke Bonde Persson.

26. marts kl. 19: Kulturhuset Langå: Koncert med Toke Møldrup og Yaron Kohlberg.

13. april: Kulturhuset Langå: Jubilæumskoncert med Svigermors Drøm m.fl.

5. oktober kl. 19: Kulturhuset Langå: oktoberkoncert

2. november kl. 19: Kulturhuset Langå: Klassisk og jazz med Esben Kjær.

3. december: Julekoncert med Randers Kammerorkester.
Randers Kammerorkester er også en del af musik-succesen i langå, mener formand Jørgen Bruno Andersen. Arkivfoto: Randers Kammerorkester
Randers Kammerorkester er også en del af musik-succesen i langå, mener formand Jørgen Bruno Andersen. Arkivfoto: Randers Kammerorkester

Opskriften på succes

Han har ikke nogen grydeklar opskrift på den succes, som musikforeningen har oplevet i løbet af sine 20 år. Derimod kan man konstatere, at musikken trives uden fine koncertsale.

I Langå er det idrætscentret, kirken og den gamle byrådssal, der lægger rum til arrangementerne. Pudsigt nok fungerede byrådssalen ikke så godt, da den var byrådssal.

- Vi havde problemer med at høre hinanden, siger Jørgen Bruno Andersen uden at det skal være en vittighed. Han havde selv en plads i det politiske organ. Så han ved det af egen erfaring.

- Til gengæld viser det sig, at akustikken er fantastisk til musik. Det har vi hørt fra mange af vore optrædende gæster. De siger alle god for salen, forsikrer formanden, der i snakken om succes og levedygtighed især fremhæver Randers Kammerorkester.

- Vi har et fantastisk godt samarbejde med orkestret, der ud fra mit skøn er det bedste kammerensemble i landet. Det har tit givet koncert hos os. Vi har haft besøg af hele orkestret og af enkelte musikere fra orkestret, siger Jørgen Bruno Andersen.

Ingen tvivl om, at kammerorkestret har været med til at højne og stimulere appetitten på musik.

- Orkestret har spillet for os ved en generalprøve, forud for slotskoncerterne. Vi har haft besøg af chefdirigent David Riddell, der har fortalt og demonstreret, hvordan en koncert skrues sammen. Og vi har haft besøg af cellisten Aksel Nielsen og af andre orkestermedlemmer, der har fortalt om deres instrumenter. Det er noget, vi er glade og stolte over at præsentere, siger formanden.

Niels Olsen går på scenen i Langå Idrætscenter på søndag. Arkivfoto:
Niels Olsen går på scenen i Langå Idrætscenter på søndag. Arkivfoto:

Sammenhold i byen

Men også andre faktorer er med til at drive succesen i hus. Det er nemlig lykkedes foreningen at skabe sammenhold og brede lokal interesse for sine arrangementer.

- Vi har fra starten haft den filosofi, at det ikke må være for dyrt at gå til en koncert. Alle skal kunne være med.

Og med en billetpris på 125 kr. for en koncert og 100 kr. for medlemmer plus forfriskning i pausen, så er det kriterium opfyldt. Det kan kun ske, fordi byens handelsliv bakker op og køber sponsorater, ligesom der er tilskud fra bl. a. Randers Kommune.

- Vi synes heller ikke, sponsoraterne skal koste for meget, så folk bliver trætte af os. Derfor er prisen sat til maksimum 500 kr. Vi vil hellere have, at mange bakker op og er med.

Med andre ord: Så kan alle være med både på sponsorside og publikumsside.

Sammenhængskraften udtrykker sig også på anden måde. Mange benytter nemlig lejligheden til at samles om god mad og hyggeligt samvær inden eller efter koncerten.

- Det er jo blevet en tradition omkring nytårskoncerterne, at mange familier og venner mødes og er sammen og har en festlig dag. Det er forlængst blevet en tradition med de koncerter, siger Jørgen Bruno Andersen.

Bratscisten esben Kjær giver koncert i Langå 2. november. Arkivfoto
Bratscisten esben Kjær giver koncert i Langå 2. november. Arkivfoto

Store navne i Langå

Foreningen følger tre spor. Der er flagskibet, nytårskoncerten i hallen. Desuden er der julekoncert i Langå Kirke og mindre koncerter i den tidligere byrådssal i det, der nu er blevet til byens kulturhus.

Foreningen kan se tilbage på en udvikling, hvor kurven bare er gået opad.

- Da vi lagde ud med den første koncert i den gamle byrådssal, var vi vel 25. I dag samler vi 80. Og flere kan der såmænd heller ikke være. Kirken fylder vi med 120-130 gæster, siger Bruno Andersen, der i repertoirevalget har vekslet mellem klassisk og jazz. Og han er da stolt over at have haft pianisten Katrine Gislinge, operasangeren Louise Fribo og violinisten Kim Sjøgren med vidunderbarnet Stefan Burchardt på programmet.

Og det er tiende gang, Prinsens Musikkorps fra Viborg lægger vejen omkring Langå ved nytårstid. I år med Niels Olsen som solist. Det var den koncert, der røg på en halv time.

- Vi har haft stor fornøjelse af det orkester, der altid har en ny solist med hvert år. Det har været Rasmus Bjerg, Bodil Jørgensen, Thomas Eje, Trine Gadebjerg, Johnny Logan, Stig Rossen, Kurt Ravn og mange flere, siger formanden, der også har violinisten Esben Kjær med på efterårets repertoire. Den klassisk uddannede musiker fra Randers Kammerorkester spiller ved den lejlighed både klassisk og jazz. Samme Kjær vender tilbage i december, når Randers kammerorkester giver julekoncert i Langå Kirke.

Desuden er der varmet godt og grundigt op til jubilæumsåret med internationale navne som cellisten Toke Møldrup og pianisten Yaron Kohlbjerg, der spiller Beethoven i Langå 26. marts. Der er jubilæumsfest med Svigermors Drøm 13. april og jubilæumskoncert med Aarhus Brassband og dirigent John Frederiksen 31. august. Samme Frederiksen stod også på podiet, da orkestret gav sin første koncert i Langå, dengang byen skulle fejre årtusindskiftet og satte en musikalsk udvikling i gang, som ingen dengang kunne kende omfanget af.

Nytårsfest kickstartede en musikalsk succes i Langå

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce