Pengejagt: Politikere skal forsøge at finde fire millioner kroner til Langå-byggeri

Peter og Louise Schjødt med sønnerne Otto og Ole håber på, at politikerne i Randers finder de penge, der skal til, for at den kommende daginstitution i Langå bliver opført, som det oprindeligt var meningen. Med vuggestueafdeling og produktionskøkken. Foto: Annelene Petersen

Pengejagt: Politikere skal forsøge at finde fire millioner kroner til Langå-byggeri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forældre er bekymrede, fordi budgettet er skredet med flere millioner, allerede inden byggeriet af en ny stor daginstitution i Langå er gået i gang. Men formanden for børne- og familieudvalget vil i den kommende tid drøfte sagen med partier i byrådet for at se, om pengene kan findes.

Langå: Forældre i Langå frygter, at en kommende ny daginstitution, der skal rumme alle egnens småbørn, slet ikke bliver som forventet. Det ser nemlig ud til, at der mangler fire millioner kroner, hvis byggeriet skal indeholde et vuggestueafsnit og et produktionskøkken, som det oprindeligt var meningen.

Derfor foreslår forvaltningen, at institutionen bygges uden produktionskøkken og særskilt vuggestueafdeling.

Dét har fået forældrene i Langå til at reagere.

- Vi er en gruppe af forældre, der er bekymrede over, hvordan den nye institution egentlig bliver. Pludselig ser det ud til, at den bliver uden produktionskøkken og vuggestue. Men netop køkkenet er jo et meget vigtigt element, som der er meget læring i, samtidig med at det kan styrke sunde madvaner for børnene, siger Louise B. Schjødt. Hendes ældste søn, Otto, der har gået i børnehaven Skovtrolden, er netop begyndt i førskolegruppe på Langå Skole. Ole på to et halvt år går i dagpleje og skal i børnehave til september.

Louise B. Schjødt peger også på, at det vil være mærkeligt, hvis der ikke laves en vuggestueafdeling i den nye institution, især fordi der allerede nu er et stort pres på dagplejen i Langå.

Familien Schjødt er ligesom mange andre unge familier tilflyttere fra Aarhus. Billigere huspriser, god offentlig transport og smuk natur er en del af grundene til, at valget er faldet på Langå. Men det har også stor betydning, at der er gode muligheder for børnepasning og skolegang.

- Det er jo ikke fordi, vi er en flok forkælede, krævende forældre. Vi vil bare gerne have, at tingene bliver gjort ordentligt og med omtanke for vores børn, siger Louise B. Schjødt. - Det sidste halve år af min ældste søns tid i børnehaven Skovtrolden har der været hul i taget. Det drypper ned i garderoben, og der står skåle og baljer på gulvet på regnfyldte dage. Der er heller ikke nogen gynger tilbage, de er nemlig ikke blevet fornyet, efter de er gået i stykker. Dét er noget, vi har accepteret uden de helt store spørgsmål, fordi vi vidste, der skulle bygges nyt. Men det er også med til at understrege, at vi har en forventning - og et stort ønske - om, at den nye institution skal have gode faciliteter til vores børn.

- Vi er en gruppe af forældre, der er bekymrede over, hvordan den nye institution egentlig bliver. Pludselig ser det ud til, at den bliver uden produktionskøkken og vuggestue.
Louise B. Schjødt, Langå

Partier drøfter sagen

Anders Buhl-Christensen (V), der er formand for børne- og familieudvalget, ærgrer sig også over, at økonomien i projektet er skredet.

- Der er sket det, at byggepriserne er steget cirka 30 procent, siden vi for nogle år siden besluttede at opføre en ny børnehave i Langå som erstatning for de tre eksisterende institutioner, siger han.

Samtidig har det vist sig, at det vil koste en million kroner at forberede grunden, hvor børnehaven skal bygges, fordi jorden her er meget fugtig. Det betyder, at der mangler i alt fem millioner kroner.

- Vi synes, at det er en vildt god placering lige ved siden af skolen, for det styrker samarbejdet. Men det virker uigennemtænkt, at man ikke har undersøgt jordbundsforholdene, siger Louise B. Schjødt.

Anders Buhl-Christensen understreger, at han i den kommende tid vil drøfte mulighederne for at skaffe flere penge til byggeriet i Langå, så der kan laves køkken og vuggestueafsnit som planlagt.

- Vi tager en snak i partigrupperne blandt forligspartierne Venstre, Socialdemokratiet, DF og konservative, siger han. De fire partier står bag budgetforliget for 2019, og hvis der skal bruges ekstra penge i Langå, skal der være enighed om det.

Måske genbrug?

Det bliver billigere for Randers Kommune at drive én institution frem for tre, blandt andet fordi man kun skal betale husleje på en enkelt adresse. Men man kan ikke uden videre flytte penge fra driftskontoen til anlægskontoen.

Louise B. Schjødt håber også på, at politikerne finder penge til en ny legeplads og inventar til den kommende institution, der efter planen skal være færdig 1. juni 2020.

- Vores første opgave er at finde penge til at bygge institutionen, som den oprindelig var tænkt. Jeg forventer, at der bliver sendt udbudsmateriale ud før sommerferien, siger Anders Buhl-Christensen. Inden næste udvalgsmøde, tirsdag 2. april, skal partierne gerne have afklaret, hvordan økonomien ser ud, så der kan laves et budget for arbejdet.

- En ny institution skal selvfølgelig have en ny legeplads. Men det kan da godt være, at der er noget inventar og andre ting fra de tre eksisterende institutioner, som kan genbruges, mener Anders Buhl-Christensen.

Pengejagt: Politikere skal forsøge at finde fire millioner kroner til Langå-byggeri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce