Pensioneret betjent: - De ældre skal tilpasse sig i trafikken

- Vi er de svageste, og vi bliver ikke hurtigere med årene. Og så kommer vi nemt i vejen. Men vi har al ret til at være i trafikken, understreger Frank Christensen. Foto: Lars Rasborg

Pensioneret betjent: - De ældre skal tilpasse sig i trafikken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For omtrent 30 år siden rejste den i dag 78-årige Frank Christensen rundt med foredrag om trafiksikkerhed for ældre. Og nu er tiden moden til at tage emnet op igen, mener den pensionerede politibetjent, der alt for ofte ser ældre krydse gaden uhensigtsmæssigt.

Randers: 78-årige Frank Christensen blev pensioneret fra politiet i Randers som 60-årig efter en lang karriere som politibetjent i byen.

Da han stadig arbejdede for politiet i byen, for omtrent 30 år siden, drog han hele politikredsen rundt, der dengang var på størrelse med det areal, kommunen er på i dag, med et foredrag om trafiksikkerhed for ældre. Et emne, som han i mange år derefter ikke har skænket mange tanker.

Men i takt med, at de vejtekniske forhold i landet har ændret sig, så lyskryds såvel som helleanlæg i dag tager større og større hensyn til en hurtig afvikling af den biltunge trafik i særligt myldretiden, kombineret med, at vi bliver flere og flere ældre i trafikken, finder Frank Christensen emnet mere relevant end nogensinde.

Dertil kommer, at han i løbet af de seneste par år, hvor han også selv er blevet ældre, har oplevet flere og flere potentielt farlige situationer, når ældre bevæger sig ud i trafikken.

- Alt har sin tid. Og nu synes jeg, at det er tiden til at tage det op igen, netop på grund af alt det, jeg er vidne til i trafikken i øjeblikket, fortæller Frank Christensen.

Kort om Frank Christensen
Frank Christensen har gennem flere år været medlem af Ældrerådet i Randers, hvor han netop er blevet genvalgt for en ny fireårig periode.Ved siden af arbejdet i Ældrerådet har Frank Christensen gennem flere år været aktiv foredragsholder, hvor han blandt andet har taget rundt på aktivitetscentre for at fortælle om alt fra sit liv som betjent til sine erfaringer med sejlads og atletik. Og derudover har han også været aktiv klummeskribent på Randers Amtsavis i en årrække.

Han bor i Randers med sin kone, der er indfødt randrusianer.
-  Målet er at få de ældre borgere til at forstå, at vi bliver nødt til at gøre alt, hvad vi kan, for at passe på os selv, og eventuelt finde nogle andre veje ? i den bogstavelige forstand -  og nogle andre tider at gå på, så vi ikke går på de tider, hvor der er allermest trafik, siger Frank Christensen. Foto: Lars Rasborg
- Målet er at få de ældre borgere til at forstå, at vi bliver nødt til at gøre alt, hvad vi kan, for at passe på os selv, og eventuelt finde nogle andre veje ? i den bogstavelige forstand - og nogle andre tider at gå på, så vi ikke går på de tider, hvor der er allermest trafik, siger Frank Christensen. Foto: Lars Rasborg

En gammel idiot

Hver morgen løber Frank Christensen med sin schæferhund en tur rundt i Randers, og det er netop på disse løbeture, at han gang på gang overraskes over uforsigtige ældre i trafikken.

- Det er ikke ret mange dage siden, at jeg sidst var vidne til en ældre mand, som kom gående fra plejehjemmet Randers Kloster med en rollator. Han gik over lige midt mellem to lysregulerede kryds for at handle, fortæller Frank Christensen, der oplevede, at bilister måtte bremse op for ikke at køre ind i manden.

- De standsede, men man kunne godt mærke, at de blev skideirriterede over "sådan en gammel idiot", der kom der, fortæller han.

Ældre i trafikken
Ældre trafikanter har en større risiko for at blive skadet i trafikken, mens høj alder som sådan ikke udgør en risikofaktor for at komme i ulykker. Ældre trafikanter er typisk dygtige til at køre bil og gode til at vise hensyn, fordi de har lang erfaring i trafikken, og fordi de ikke er særlig risikovillige. Til gengæld er ældre trafikanter mere skrøbelige, så når de bliver involveret i en ulykke, har de større risiko for at dø eller blive skadet.Kilde: trafiksikkerhedsforskning.dk

Fremelsket vrede

Det er dog ikke kun ældre fodgængere, som Frank Christensen oplever, har svært ved at manøvrere sig gennem trafikken på en hensigtsmæssig måde. Og ældre cyklister og bilister kan tåle at få bedre vaner i trafikken, mener han.

Blandt andet oplever han ældre cyklister, der vælger at køre på fortovet fremfor på cykelstien, og ældre bilister, der hurtigt bliver et irritationsmoment over for andre hurtigere trafikanter, når de bevæger sig ud i trafikken i myldretiden.

- Det skaber utålmodighed, hvis man som ældre kører ud i de spidsbelastede perioder. Så blokerer man let for den hastighed, der er i trafikken, hvormed at det næste der sker, er, at man bliver et irritationsmoment i trafikken for dem, der skal fremad. Og det er der, jeg gerne vil hen med det, når jeg skal ud og snakke om det; for når folk bliver utålmodige, er der nogle, der også bliver aggressive - og det er vi som ældre selv med til at fremelske, uden at vi vil det, siger Frank Christensen.

Han er derfor gået i gang med at kontakte flere af de seniorklubber, aktivitetscentre og fagforeninger, som han tidligere har holdt foredrag ved, for at høre dem, om de kunne være interesserede i et gratis foredrag om emnet. Og planen er, at han tager på foredragsturne efter nytår.

Mere gensidigt hensyn

Frank Christensens mål med at tage ud er umiddelbart at få de ældre til at tilpasse sig i trafikken, så de yngre trafikanter kan få bedre råderum på vejene.

- Vi har ret til at være der, men det at have ret til det betyder ikke, at man ikke kan tænke over, hvornår det er mest smart at stå på sin ret til at være der for overlevelsens skyld, siger han.

- Kort sagt skal vi prøve som ældre at tænke over, hvor er vi, hvad er vores rolle i trafikken, og hvornår skal vi prøve at spille den rolle - og det skal vi ikke i spidsbelastede perioder i trafikken, fordi vi kommer nemt i vejen. Vi har ret til at være der, men hvis vi bliver ramt af en bil, fordi vi er for langsomme til at komme over fodgængerovergangen, fordi vi står og nosser lidt i det, så hjælper det os jo ikke, at vi havde ret til at være i den fodgængerovergang, understreger Frank Christensen.

Hans indestængte håb er dog, at de stærkere trafikanter også vil begynde at tage mere hensyn til de ældre trafikanter, når de ser, at de ældre trafikanter forsøger at ændre deres vaner.

- Det kunne være, at de stærke trafikanter finder ud af at tage nogle hensyn, når de ser, at de ældre prøver at finde andre tidspunkter og veje at tage ud på, hvor de ikke behøver tænke så meget på deres langsommelighed, siger han.

- Det er det, jeg naivt forestiller mig, tilføjer han.

Pensioneret betjent: - De ældre skal tilpasse sig i trafikken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce