Politiker: Svært at have tillid til ledelsen af familieafdelingen

Ombudsmanden har udtrykt bekymring over, at derer fejl i en række sager om hjemgivelse af børn i Randers Kommune. Og han er ikke alene med sin bekymring. Illustration: Jens Nex

Politiker: Svært at have tillid til ledelsen af familieafdelingen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ombudsmanden har udtrykt alvorlig bekymring, fordi der er afsløret fejl i sager om hjemgivelser af børn, der har været anbragt. Og Jørgen Steen Sørensen er ikke alene med sin bekymring. Kasper Fuhr Christensen har ikke tillid til, at man kan være sikker på ledelsens forsikringer om, at der er styr på tingene nu.

Randers: Byrådsmedlem Kasper Fuhr Christensen (VL) mener, at det er svært at have tillid til ledelsen af familieafdelingen i kommunen, efter at ombudsmand Jørgen Steen Sørensen har fundet alvorlige fejl i en række sager.

- Det centrale er, at børn er blevet frataget deres retssikkerhed og ikke er blevet informeret om deres mulighed for at klage over kommunens afgørelse. Ledelsen har tidligere givet garanti for, at der var styr på det, men det har altså ikke været tilfældet, siger Kasper Fuhr Christensen.

Bjarne Overmark (BL), Charlotte Broman Mølbæk (SF) og Fuhr Christensen klagede i 2016 til ombudsmanden over den "Handlingsplan for økonomisk stabilisering af Familieområdet 2.0", som et flertal i byrådet havde vedtaget. Og det er altså den klage, som ombudsmanden nu har reageret på.

Han har gennemgået fire tilfældigt udvalgte hjemgivelsessager i kommunen. Gennemgangen viser, at der i alle sagerne er begået alvorlige fejl over for børnene.

Børnene kom hjem til deres forældre i begyndelsen af 2017. Ombudsmanden konkluderer, at der hverken blev holdt børnesamtaler eller revideret handleplaner, før børnene blev hjemgivet.

De tre børn, der var fyldt 12 år, havde ret til at klage over kommunens afgørelse. Men børnene fik ikke en egentlig afgørelse om, at de skulle flytte hjem, og derfor fik de hverken en begrundelse eller vejledning om, at de kunne klage.

- At flytte et anbragt barn hjem til dets forældre har stor betydning for barnets fremtidige liv. Derfor er der i lovgivningen en række krav til sagsbehandlingen for at sikre, at det er det rigtige for barnet, og at barnet får den bedst mulige start på sit nye liv. Jeg finder det alvorligt, at Randers Kommune ikke har levet op til en række af disse krav, siger Jørgen Steen Sørensen.

Han udtrykker generel bekymring i forhold til Randers Kommunes behandling af sager om hjemgivelse og har bedt kommunen om at redegøre for, hvordan man undgår fejl i fremtiden.

Endvidere har ombudsmanden underrettet Ankestyrelsen og KL. Det skyldes, at sagens problemstillinger kan være relevante i kommunerne.

Dét er direktøren for Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl, enig i:

- Vi ser igen og igen, at kommunerne ikke overholder lovgivningen, og skiftende regeringer har forsømt at ændre dette. Det er ikke i orden, da afgørelserne om for eksempel en hjemgivelse af et barn er vigtige og indgribende i børnenes liv. Der er brug for tid til bedre sagsbehandling i forvaltningerne samt bedre viden og færdigheder hos den enkelte sagsbehandler, særligt når det gælder børneinddragelse, siger han.

- Det centrale er, at børn er blevet frataget deres retssikkerhed, og ikke er blevet informeret om deres mulighed for at klage over kommunens afgørelse. Ledelsen har tidligere givet garanti for, at der var styr på det, men det har altså ikke været tilfældet.
Kasper Fuhr Christensen, byrådsmedlem

Bekymret plejemor

Helle Rasmussen og hendes mand har været plejefamilie siden 1983 og siden 2010 været ansat af Randers Kommune. Men det sluttede i foråret i år, da det sidste barn af et søskendepar på to, der har boet hos familien i otte år, blev hjemgivet til deres mor. Nu er plejefamilien ansat af en anden kommune.

Helle Rasmussen mener ikke, at hjemgivelsen foregik efter foreskrifterne og er derfor ikke overrasket over, at ombudsmand Jørgen Steen Sørensen udtaler kritik af Randers Kommune.

- Jeg tror desværre ikke, at tingene er blevet bedre siden første halvår 2017, hvor de sager, som ombudsmanden kritiserer, stammer fra, siger Helle Rasmussen.

- Den ny kritik kan give anledning til bekymring om, hvorvidt vi tager os af de børn og familier, der har brug for hjælp. Her er det vigtigt for mig at understrege, at selve det faglige indhold i de tiltag, der er lavet overfor børnene i de fire sager - og i andre sager - er de rette. Men vi skal stadig øve os på at følge alle de rette procedurer, siger Michael Maaløe, der er direktør for børn og skole i Randers Kommune, i en pressemeddelelse.

Politiker: Svært at have tillid til ledelsen af familieafdelingen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce