Politikere: Ekstra penge i kommunekassen er ikke nødvendigvis positivt

Kontrolenheden bruger forskellige midler for at afdække, om borgere uretmæssigt får udbetalt offentlige ydelser. For eksempel overvågning på Facebook. Arkivfoto

Politikere: Ekstra penge i kommunekassen er ikke nødvendigvis positivt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den kommunale kontrolenhed har succes med at afsløre borgere, der får penge udbetalt uretmæssigt. Men i byrådet er nogle politikere kritiske overfor indsatsen.

Randers: Kontrolenheden i Randers Kommune er gode til at afsløre, hvis borgere uretmæssigt får udbetalt offentlige ydelser. Hvert år skaffer enheden millioner af kroner til kommunekassen, og enheden er nu vokset fra fire til seks medarbejdere, der forventes at tjene deres løn hjem - og meget mere til.

På byrådsmødet mandag var der ikke kun ros til indsatsen.

- Der er aldrig nogen, der er blevet dømt for social bedrageri. Det sker efter min opfattelse langt oftere en indskrænkelse i borgernes rettigheder, end at de får for meget, sagde Bjarne Overmark (BL).

- Man stiller økonomiske mål for, hvad medarbejderne skal indbringe. Man bør i stedet fokusere på god sagsbehandling, og hjælpe de borgere, der er måske er kommet med forkerte oplysninger. Meget er baseret på skøn, sagde Frida Valbjørn Christensen (EL).

Styrket indsats giver resultat
Randers Kommune har hidtil haft fire medarbejdere, der arbejder på at afdække snyd med offentlige ydelser, for eksempel kontanthjælp og tilskud.I 2018 har medarbejderne i kontrolenheden i Randers Kommune samlet rejst krav om tilbagebetaling og sikret fremadrettede besparelser for 14,6 millioner kroner.

Kommunens andel er på knap 11 millioner kroner, mens resten tilfalder statskassen.

Med ansættelsen af to nye medarbejdere fra 1. januar 2019 forventes det, at der kommer yderligere 2,8 millioner kroner ekstra i kassen. Heraf går der cirka en million kroner til løn, så "fortjenesten" bliver 1,8 millioner kroner.

Den gode sagsbehandling

- Jeg er uforstående overfor venstrefløjens vinkling. Uanset hvad, er der ingen i det her samfund, der skal snyde. Man skal have det, man skal have, ikke mere. Sådan er vores velfærdssamfund bygget op. Vi bør glæde os over, at folk ikke får mere end de skal have. Det er med til at opretholde tilliden til velfærdssamfundet også lokalt her i Randers, sagde Christian Brøns (V).

- Vi er meget enige i, at vi skal koncentrere os om den gode sagsbehandling. Det økonomiske fundament for vores samfund er, at man får det, man er berettiget til, ikke mere, sagde Ellen Petersen (S). Hun påpegede, at tallene fra Kontrolenheden taler for sig selv, der er nogle borgere, der har fået udbetalt penge, de ikke er berettiget til.

- Man kunne ønske sig, at der var den samme nidkærhed - at man sørgede for at rette op på det, hvis det viser sig at borgere ikke har fået det, de er berettiget til. Man kunne ønske sig en kontrolenhed, der sikrede, at borgerne får det, de har krav på, sagde Bjarne Overmark (BL).

Politikere: Ekstra penge i kommunekassen er ikke nødvendigvis positivt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce