Politikere enige: Pengene skal findes, så overvægtige børn kan få hjælp

Politikerne i Randers er enige om, at der skal findes penge så indsatsen for at hjælpe overvægtoge børn ikke begrænses i 2019, som det ellers var meningen. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Politikere enige: Pengene skal findes, så overvægtige børn kan få hjælp

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Besparelser på budgettet for 2019 betød, at tilbud til overvægtige børn stoppede 1. januar i år. Men nu vil politikerne i byrådet alligevel finde pengene, så børnene og deres familier kan få hjælp.

Randers: Randers Kommune vil alligevel fortsætte indsatsen uændret for at hjælpe overvægtige børn og unge, selv om der kun er afsat en tredjedel af det beløb, der hidtil er brugt årligt, på budgettet for i år.

I hvert fald har et enigt økonomiudvalg besluttet at bede sundheds-, idræts- og kulturudvalget om at finde de 200.000 kroner, der skal til for at videreføre de tilbud, der hidtil har været for overvægtige børn. Tilbuddene blev ellers næsten sparet væk fra 1. januar 2019, da Socialdemokratiet, konservative, Venstre og Dansk Folkeparti indgik budgetforlig i efteråret 2018. Men politikerne i økonomiudvalget indstiller via byrådet, at SIK-udvalget finder pengene til at videreføre tilbuddet i år, og så skal et fortsat tilbud med i budgetforhandlingerne i efteråret, hvor de kommende års økonomi fastlægges.

- Alle er enige om, at det er en ulykkelig situation, og alle er interesserede i at finde en løsning, siger borgmester Torben Hansen (S).

Han understreger, at det vil være godt, hvis udvalget kan finde pengene til at videreføre tilbuddene i år via fonde, tilskud eller andre eksterne finansieringsmuligheder. Men ellers må pengene findes i den kommunale kasse.

- Alle er enige om, at det er en ulykkelig situation, og alle er interesserede i at finde en løsning.
Torben Hansen, borgmester

Flere får problemer

Nye tal viser, at overvægten blandt børn i ind- og udskolingen i Randers er stigende. Derfor var medlemmerne af sundheds-, idræts- og kulturudvalget rystede, da de blev præsenteret for tallene i december 2019, samtidig med at muligheden for at yde hjælp blev stærkt begrænset fra januar i år, fordi politikerne skar to tredjedele af budgettet til hjælp for overvægtige børn.

Nu vil økonomiudvalgets medlemmer altså sikre, at tilbuddene består, også i 2019.

I løbet af de seneste fire år er andelen af overvægtige børn i indskolingen i Randers gået fra 12 til 16 procent. For udskolingen er andelen af overvægtige steget fra 17 til 21 procent.

Randers Kommune har i de seneste år haft fokus på overvægt blandt børn og arbejdet målrettet på problemet. I 2018 bevilgede politikerne 300.000 kroner til de to tilbud, 'Nu rykker vi!' og 'Sundhedsplejens Overvægtsklinik', men på grund af de seneste kommunale nedskæringer er beløbet for de kommende to år reduceret til en tredjedel, altså 100.000 kroner.

Ventelisten er lukket

Og dét skal der altså laves om på. Nedskæringerne betyder nemlig, at der ellers kun kan behandles omkring 35 børn om året i modsætning til tidligere, hvor omkring 100 børn er blevet tilbudt behandling.

Nedskæringerne betyder også, at ventelisten til overvægtsklinikken vil blive lukket, indtil det igen bliver muligt at tage nye børn med behov for behandling ind.

Sammenlignet med de øvrige kommuner i Region Midtjylland og resten af Danmark ligger Randers i den tunge ende, når det gælder overvægt blandt børn. Randers Kommune ligger to-tre procentpoint over snittet både regionalt og nationalt.

Når det gælder svær overvægt, er 44-50 børn per skoleårgang ramt. Det vil sige, at mindst 450 børn på de randrusianske skoler bærer rundt på alt for mange kilo.

Sundhedsplejen i Randers Kommune har arbejdet målrettet og systematisk med overvægt siden 2012, og indsatsen har givet fine resultater. Børnene falder på vægtkurven, men alligevel har indsatsen ikke kunnet modsvare, at overvægt blandt børn er et stigende problem.

Politikere enige: Pengene skal findes, så overvægtige børn kan få hjælp

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce