Politikere til nervøse borgere: Vi hører jer, men...

Illustration: Nex

Politikere til nervøse borgere: Vi hører jer, men...

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En række medlemmer af udviklingsudvalget forsikrer, at borgeres bekymringer altid tages til efterretning, når der arbejdes med lokalplaner i kommunen. Det er dog ikke altid muligt at gøre alle glade, lyder det.

Randers: I nybyggerkvartererne i kommunen er flere beboere urolige for den fortsatte udvikling af lokalområdet. De oplever, at man fra politikernes og administrationens side sætter befolkningstilvækst over hensynet til dem, der allerede har bygget.

I juni fortalte vi historien om Rasmus og Rikke Bay Kviesgaard, der købte drømmegrunden i Romalt med masser af frirum og udsigt til skovbælte, for så at finde ud af, at der var planer om at skrotte det hele, inden deres hus overhovedet var bygget færdigt.

Nu er det så beboere i Stevnstrup og igen Romalt, der lufter deres frustrationer for læserne. Og de bliver hørt, forsikrer medlemmerne i udviklingsudvalget. Men det er ikke altid muligt at gøre alle glade.

- Det politiske mål, når man arbejder med lokalplaner, er, at få indpasset området, så man nogenlunde kan få tingene på plads, så alle kan acceptere det, siger Henning Jensen Nyhuus (S), næstformand i udvalget.

Han understreger, at historien fra juni har medvirket til, at han personligt er blevet meget opmærksom på, hvad man oprindeligt har lovet borgerne der, hvor de for relativt kort tid siden har bygget.

- Friudsigt kan man ikke regne med, medmindre lokalplanen direkte siger, at der ikke må bygges. Man tager altid et område ad gangen, og så udvider man, hvis det er nødvendigt. Men hvis det fremgår af en lokalplan, at der ikke vil blive bygget i et område, så skal man selvfølgelig kunne regne med det, siger han.

Vi vil altid gerne byggemodne der, hvor der er efterspørgsel, og hvor vi tror, folk gerne vil bo.
Lars Søgaard, medlem af udviklingsudvalget og formand for landdistriktsudvalget

Efterspørgsel er afgørende

Men selvom politikerne har forståelse for borgernes bekymringer, er det ikke altid ensbetydende med, at de kan imødekommes.

- Vi vil altid gerne byggemodne der, hvor der er efterspørgsel, og hvor vi tror, folk gerne vil bo. Befolkningstilvækst kan vi rigtig godt lide i kommunen, fordi det giver mulighed for, at vi kan udvide i kraft af flere skatteindtægter, siger Lars Søgaard (V), medlem af udviklingsudvalget og formand for landdistriktsudvalget.

Og netop både i Stevnstrup og Romalt er efterspørgslen på byggegrunde stor. Indbyggertallet i Stevnstrup er fra 2006 til 2016 steget med 36 procent, og de etablerede udstykninger i Romalt bag den gamle planteskole går som varmt brød.

- Nu kom der for nyligt nogle tal, som viste, at vi var lidt pressede på grundsalget i det hele taget, så incitamentet for at byggemodne er i hvert fald ikke blevet mindre, fortæller Lars Søgaard.

Og han bakkes op af Frank Nørgaard (DF), medlem af udviklingsudvalget og formand for miljø- og teknikudvalget.

- Hvis der er et område med potentiale for udvikling, så kan man også lave lokalplan for området, selvom der eksempelvis er en skovbyggelinje. Det handler i høj grad om, hvad der kommer i stedet for, siger han.

Grønne områder prioriteres

Selvom man i udviklingsudvalget i sagens natur har et stort fokus på udvikling, mener ingen af de adspurgte medlemmer, at grønne områder må lide døden af den årsag.

- Jeg ved, at der er stort fokus på grønne områder i Randers Kommune. Det, det måske handler om er, at man som bosiddende i et område kan synes, at en udvikling kommer på bekostning af noget andet, siger Frank Nørgaard.

Henning Jensen Nyhuus forstår udmærket, at nogle borgere kan være bange for, at store områder drukner i tætpakkede parcelhuskvarterer.

- Det vil jeg ikke fortænke borgerne i, og den tanke har vi bestemt også. Vi er meget opmærksomme på, at der skal være grønne områder nok. Det nytter ikke bare at klaske massevis af parceller op, for så mister områderne også en stor del af deres herlighedsværdi, som jeg kalder det, siger han.

Høringssvar betaler sig

Selvom de borgere, vi har talt med fra Stevnstrup og Romalt, ikke sætter megen lid til, at deres bekymringer bliver taget til efterretning, når en lokalplan er i høring, forsikrer både Lars Søgaard, Frank Nørgaard og Henning Jensen Nyhuus, at det altid kan betale sig at gøre indsigelse.

- Alting skal i høring, og intet er vedtaget, før borgerne har haft mulighed for at ytre sig om en sag, siger Frank Nørgaard.

- Det er et meget fint arbejde, som borgerne laver. Det skal vi være gode til at lytte til, for det er sådan noget, vi har brug for, for at kunne træffe de bedste beslutninger. Min erfaring er, at det altid nytter at gøre opmærksom på eventuelle problemer, fastslår Henning Jensen Nyhuus.

Politikere til nervøse borgere: Vi hører jer, men...

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce