Randers styrer mod at blive landets Star Wars-by

Byrødder med en enkel undtagelse sigtede efter stjernerne, da de forud for mandagens sværdslag i byrådssalen poserede i forhallen i Galakse-outfit. Foto: Annelene Petersen

Randers styrer mod at blive landets Star Wars-by

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I weekenden 13.-15. april eksploderer Randers i Star Wars-arrangementer, hvor private og offentlige institutioner samles om Randers som byen i galaksen. På den længere bane handler det både om læring og om branding, forenet i den gode historie om Randers.

Randers: Horsens har middelalderen, som sit varemærke. Odense har snuppet Harry Potter til sin særlige fantasy-festival. Og nu har Randers så sat sig på det eventyrlige Star Wars-univers, der får fuld skrue i midten af april med såvel private som offentlige aktører på banen.

Det hele startede med, at danseinstruktøren Benny Ray for fem år siden arrangerede sin første Star Wars-messe i Randers. Det initiativ fandt mediebibliotekar Jacob Holm Krogsøe så spændende, at han begyndte at lave en kobling til biblioteket, der har investeret i en ny Star Wars-samling, ligesom huset får sin egen Star Wars-afdeling med special-designede Star Wars-møbler.

De gode vibrationer bredte sig og ramte en dag Laksetorvet, hvor man også begyndte at kunne se muligheder ved at skue ind i fremtiden. Randers Kommune støttede op om koblingen mellem stjerneleg og læring og satte turbo på brandingen, så man i Aarhus ikke skal være i tvivl om, at det er i Randers, det sner, hvis vi taler Star Wars-univers. I Bruuns Galleri, på bybusserne og andre strategiske steder kan man læse om "Randers en by i Galaksen".

Opbakningen blev da også illustreret på seneste byrådsmøde, hvor medlemmerne forud for mødet trak i galakse-blusen og legede med sværd, inden slaget om bl.a. discountbølgen i Nordbyen skulle tages i byrådssalen.

Strid mellem K og SF,  Daniel Madiér Charlotte Bromann i åben kamp. Foto: Annelene Petersen
Strid mellem K og SF, Daniel Madiér Charlotte Bromann i åben kamp. Foto: Annelene Petersen

Mange greb ideen

- Vi ser projektet som en rigtig, rigtig god mulighed for at sætte fokus på læsning og læring. Vi ønsker med vores deltagelse at ramme børn og unge. Få dem til at blive bedre til at læse og ruste sig til en god fremtid, siger chefkonsulent Nikolai Kaad, i Randers Kommunes forvaltning for Sundhed, Kultur og Omsorg.

Han er opmærksom på, at kommunen ikke skal nurse det private milliard-forestagende, som Disney-imperiet er.

Til gengæld ser han potentiale i, at fagfolk videreudvikler de myter, eventyr, kulturer og religioner, som Star Wars-universet rummet.

- Det har været fantastisk at opleve, hvordan Randers' kulturinstitutioner og andre har videreudviklet på ideen, siger chefkonsulenten og peger ikke bare på museerne, biblioteket og teatrene, men også på Randers Naturskole, der leger med galaksens fauna og dyr og giver deres fantasifulde bud på, hvordan de ville have set ud, hvis de gik og fløj rundt ved naturskolen.

Branding - et plus

Nikolaj Kaad understreger kommunens primære sigte med Star Wars som læringsredskab, men han undsiger ikke brandingen af Randers som en by, der fokuserer på galaksen.

- Jeg kan ikke sige noget om brandingsværdien. Det skal man nok være lidt forsigtig med. Men det er da klart, at når man laver noget i Randers, der kan have interesse for folk uden for Randers, så skal man da fortælle om det, siger han og understreger, at det kun er godt, hvis Randers bliver kendt som byen med stor viden om Star Wars-universet, også set i et læringsmæssigt perspektiv.

Den midterste weekend i april er et eksempel på, at det private og det offentlige Randers spiller sammen og lader sig inspirere af hinanden. Og han kunne sagtens forestille sig, at ideen næste år bliver grebet af cityforening og storcenter. Så man endnu mere massivt kan fortælle den gode historie om Randers og om byen, der så lyset i galaksen.

Randers styrer mod at blive landets Star Wars-by

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce