Retten i Randers skriver historie: Eksrocker fik 20 års fængsel for drab

En historisk dom faldt ved retten i Randers hvor drabssagen udlæste 20 års fængsel for manddrab. Arkivfoto: Lone Hammer Sørensen

Retten i Randers skriver historie: Eksrocker fik 20 års fængsel for drab

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mens anklageren var tilfreds med at maksimalstraffen blev udløst, anker den 37-årige eksrockers forsvarer dommen og vil have den ophævet på grund af rettergangsfejl.

Randers: Drabet på parkeringspladsen foran Randers Regnskov 22. december 2017 kom til at udløse den hidtil dyreste fængselsstraf for et manddrab i dansk retshistorie. 20 år skal den 37-årige Malik Karim Ali Thorsen i fængsel. Han har i øvrigt, mens han har siddet varetægtsfængslet i sagen, skiftet navn fra Mads Anker Stæhr Thorsen.

Den 39-årige ekskæreste, Pernille Klarskov Jeppesen, blev idømt fængsel i to år og seks måneder, mens den 20-årige Jonas Jørgensen fik to års fængsel i sagen. De blev fundet skyldige i i forening med drabsmanden at besidde og transportere drabsvåbnet, en Glock-pistol, 9 millimeter.

På få sekunder skød og dræbte Malik Karim Ali Thorsen den 30-årige Sean Vadivelu fra Randers på klos hold i ansigtet, hvorefter han og ekskæresten, samt vennen tog på en flugt med den skarpladte pistol. Flugten varede i to døgn og endte med en arrestation i Tyskland.

Forkert sted og tidspunkt

Med anklageren Birgitte Ernsts ord var den dræbte bare på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt. Han skulle inddrive nogle få tusinde kroner på en samlet gæld på 36.000 kroner, fra den 20-årige, der efter sin egen forklaring solgte narko i Aalborg for en mand i Randers. I stedet for at sælge narkoen var han selv kommet til at tage for sig af varerne, og nu havde han fået den store gæld.

Det involverede den 37-årige tidligere Bandidos-rocker sig i, fordi han mente, at det var forargeligt at voksne truede den dengang kun 18-årig unge mand, og den 37-årige ville så mødes med folkene fra Randers. Den randrusianske narkosælger sendte så sin kammerat, Sean Vadivelu, for at indkassere pengene, og det blev en tjeneste, der kom til at koste den 30-årige mand livet.

Skyldig i manddrab

Kendelsen om at den 37-årige var skyldig i manddrab, og at paragraffen om nødværge ikke kunne anvendes, var en helt enig kendelse fra samtlige dommere og nævninge.

Den 37-årige drabsmand blev desuden kendt skyldig i at besidde den skarpladte pistol, der blev brugt til at dræbe med. Det våben, der var taget med først fra Aalborg til Randers, senere retur og derefter på flugten til Tyskland.

Dette forhold blev også den 39-årige ekskæreste og den 20-årige ven kendt skyldig i, idet retten fandt, at de i forening havde besiddet og transporteret pistolen. Dog ikke på turen fra Randers til Aalborg, idet de to ikke havde nogen indflydelse på eller handlemuligheder i forhold til situationen, der for dem havde udviklet sig ganske uventet.

Deres forsvarer havde undervejs i retssagen gjort gældende, at de to ikke var med frivilligt, men nærmest var kidnappet med på flugten. Det mente dommer og nævninge ikke, idet der var flere gange undervejs på de to døgn, hvor de kunne have flygtet fra den 37-årige drabsmand, hvis de ville. Eller have søgt hjælp.

Drabstiltalt sad i enrum

Sagen har været usædvanlig, idet den drabsmistænkte gennem de seneste retsdage har valgt at sidde i enrum og lytte sig til retssagen. Fordi hans temperament ikke er til at sidde og høre på de andres forklaringer. Flere gange er der opstået ophedede situationer i retssalen. Der er også kommet en sigtelse for vold, da han med hænderne i håndjern hæftet til et bælte omkring livet og med betjente omkring sig formåede at overfalde et kronvidne i en frokostpause i retsbygningen.

End ikke da han blev kendt skyldig i drabet fredag var han i lokalet, mens hele forsamlingen stod op, da kendelsen blev læst op.

Tiltalte får altid sidste ord, inden der bliver voteret, men det frabad den 37-årige sig, fortalte hans forsvarer Bjørn Caning.

Heller ikke den 39-årige ekskæreste eller den 20-årige havde noget at sige, før dommere og nævninge trak sig tilbage for at diskutere straffen.

Alles øjne hviler på Randers

Nævningetinget kom på noget af en opgave, hvor man må formode, at der er ekstra øjne fra jurister, dommere, kriminologer og politifolk på dets arbejde, idet det er første gang i dansk retshistorie, at en drabssag er omfattet af den nye bandeparagraf, der kan forhøje straffen med indtil det halve. Dermed kan en normal straf på 12 års fængsel for drab, plus straffen for at besidde og transportere et skarpladt våben i det offentlige rum, hvor minimum er to år og maksimum er otte års fængsel, gøre, at straffen på de 20 år nås. Længere tid kan man ikke sidde i Danmark, ellers hedder det livstid i stedet for.

Inden strafudmålingen bød retsdagen på procedurer fra anklager Birgitte Ernst, forsvarer Bjørn Caning, forsvarer Rasmus Amandusson og forsvarer Peter Secher.

Klar i mæglet

Anklageren var meget klar i mælet. Hun mente ikke, at der overhovedet kunne være tale om formildende omstændigheder ved drabet eller ved at besidde og transportere et skarpladt våben gennem Danmark og ind i Tyskland.

Hun nævnte desuden mange gange, at denne sag efter hendes mening ramte helt ind i hjertet af kernen på den nye bandeparagraf, som skal dæmme op for skyderier på offentlige steder. Den, der kunne udløse den lange straf, fordi den giver mulighed for at forøge straffen med indtil det halve.

Forståeligt nok kæmpede både den 37-åriges forsvarer, Bjørn Caning og de to andres forsvarere, Rasmus Amandusson og Peter Secher imod denne paragraf. De gik alle efter rettens mildeste domme til deres klienter.

Både Amandusson og Secher med henvisning til, at deres klienter ikke havde været helt frivillige med på flugten, og de plæderede for, at der var formildende omstændigheder.

Forkerte kammerater

Mentalundersøgelsen af drabsmanden viste et billede af en mand, der kom fra et hjem, hvor forældrene blev skilt, da han var helt lille. Han voksede op hos en stærkt alkoholiseret mor, og allerede som 10-årig var der adfærdsvanskeligheder at spore. Han havde let til aggressioner og fik de forkerte kammerater. Som 15-årig begyndte han et misbrug af hash.

Han fulgte ikke godt med i skolen, men kan dog læse og skrive.

Da han var i 20'erne kom kan i rockerbanden Bandidos, og hans straffeattest inkluderede mange forhold for blandt andet våbenbesiddelse, vold og narko.

Mentalerklæringen fortalte også at han har svært ved at vise empati og ikke ejer evnen til fortrydelse. Men han er normaltbegavet og ikke sindssyg.

Han har været gift to gange og har en datter, han ikke ser.

Gisp fra salen

Dommerne var færdige med strafudmålingen klokken 16, og her udløste de 20 år et gisp i salen, der var fyldt med tilhørere.

Bjørn Caning ankede dommen til Vestre Landsret med påstand om at ophæve dommen, idet han mener, at der er sket rettergangsfejl, fordi bandeparagraffen blev tilføjet drabsforholdet undervejs. Den var med i våbenbesiddelsen, der førte tilbage til drabsforholdet, og retten tillod tilføjelsen. Caning påstod dernæst frifindelse og påberåbte sig stadig nødværge, og ellers gik han efter at få straffen sat ned.

De to forsvarsadvokater for de to medtiltalte tog sig 14 dages betænkningstid med hensyn til dommen.

Både drabsmanden og hans ekskæreste blev varetægtsfængslet, hvilket Caning ikke protesterede over, men det gjorde Amandusson. Han gik efter at Pernille Klarskov Jeppesen ikke skulle spilde endnu en jul i fængslet.

Jonas Jørgensen blev løsladt med henblik på indkaldelse til senere afsoning.

Bjørn Caning ville ikke svare på spørgsmål fra pressen, men det ville Birgitte Ernst.

- Jeg er tilfreds, idet der blev dømt næsten i overensstemmelse med anklageskriftet. Det her sender et klart signal om, at retsvæsnet ikke vil have, at der bliver skudt på åben gade. Med hensyn til påstanden om rettergangsfejl, er jeg ikke enig. Og det er jeg ikke bekymret for, siger Birgitte Ernst.

Retten i Randers skriver historie: Eksrocker fik 20 års fængsel for drab

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce