Rørende Randy Newman i topform

Randy Newman, 68-årigt sangskriver-ikon, var i topform ved solokoncerten på Værket. Foto: Lars Rasborg
Foto: Lars Rasborg

Rørende Randy Newman i topform

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Anmeldelse. Med satirisk bid og de smukkeste ballader bjergtog han publikum

Randy Newman, 68-årigt sangskriver-ikon fra USA, indtog scenen med sine satiriske sange men i lige så høj grad smukke ballader, da han fredag aften gav en forrygende koncert på Værket i Randers. Eneste koncert i Danmark på denne tour.

»En mand, et flygel« fyldte ikke meget på Værkets store scene, men oplevelsen var storslået. Foto: Lars Rasborg
»En mand, et flygel« fyldte ikke meget på Værkets store scene, men oplevelsen var storslået. Foto: Lars Rasborg
Foto: Lars Rasborg

BILLEDGALLERI: Randy Newman på Værket

Virtuost fik han Steinway & Sons flyglet til at græde de smukkeste passager i sange om kærlighed men også til at rocke. Publikum var i den grad med og sang ordene »He's dead«, hvortil han svarede »But I don't know it« i nummeret »I'm dead but I don't know it« - en satirisk sang om rockstjerner, der ikke vil gå af scenen.

Selv befinder han sig i en livskraftig musikalsk smeltedigel mellem den sumpede New Orleans-musik, soul, blues, rock, ragtime tilsat et gran klassisk. Efter fredagens gribende koncert, kan man kun ønske han fortsætter mange år endnu. Stemmen lyder ind imellem lidt slidt på de høje noder, men den holder og inderligheden er fantastisk. Man hører en mand, der vokalt er beslægtet med folk som Ray Charles, Ry Cooder og Levon Helm (the Band).

Og så har Newman så mange skæve og fantastiske fortællinger med meget på hjerte.

Newman's kæmpehit »You can leave your hat on«, som Joe Cocker og Tom Jones har blæst op i øverste potens, fik vi også med mesteren selv i en herlig underspillet, tilbagelænet udgave.

Satiriske sange som Short People og Political Science stod stærkt, men de smukke kærlighedsballader, som blandt andre Guilty, Marie og Miss You fyldte også rigtig meget på en aften, hvor mesteren var ude og røre klaver og stemme. Så publikum tog rutsjeture mellem grin og klump i halsen.

»Randy i Randers, hvordan f... kan I få ham hertil,« spørger en af mine venner i pausen. Han er fra Silkeborg og inkarneret fan af Newman, en af USA's største sangskrivere.

»Jamen det er sådan noget, Værket kan. Altså lave intimkoncerter med verdensnavne for omkring 1000 publikummer. Det handler om at vide, hvad man vil have - have gode forbindelser og slå til, når tilbuddet er der,« forklarer jeg.

Selv fortalte Randy Newman ved koncerten, at han på vejen henover Danmark, havde spurgt sig selv »Hvorfor gør jeg det her?«, men kort inde i koncerten vidste han hvorfor. Det var i den grad et dedikeret publikum, der var mødt op, og mange havde sikkert også taget en lang tur for at få denne intense oplevelse med.

Læs hele anmeldelsen i Randers Amtsavis mandag.

Rørende Randy Newman i topform

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce