SF Randers: Køreplaner sætter passagerernes sikkerhed i fare

- Det handler ikke kun om, at chaufførerne skal have anstændige arbejdsforhold. Vi kan ikke have på samvittigheden, at der sker uheld fordi chaufførerne ikke har tid til at checke bussen efter ved chaufførskifte, siger Charlotte Broman Mølbæk. Arkivfoto

SF Randers: Køreplaner sætter passagerernes sikkerhed i fare

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Byrådsmedlem Charlotte Broman Mølbæk foreslår, at kommunen i alle udbud forpligter sig til at indtænke og indlægge hensyntagen til de overenskomstmæssige pauser.

Randers: Når køreplanerne presses, kan det gå ud over passagernes sikkerhed, fordi chaufførerne ikke har tid til at gennemføre de lovpligtige sikkerhedscheck ved chaufførskifte.

Det foruroliger SF i Randers, som nu foreslår, at kommunen i alle udbud forpligter sig til at indtænke og indlægge hensyntagen til de overenskomstmæssige pauser, så chaufførerne får tid til at spise frokost, gå på toilettet, og ikke mindst checke bussens sikkerhed.

- Vi har som politikere også et ansvar for, at chaufførerne har ordentlige arbejdsvilkår. Vi bliver nødt til ikke kun at se på økonomien, når vi sender vores lokale og regionale busdrift i udbud. Det handler ikke kun om, at chaufførerne skal have anstændige arbejdsforhold. Vi kan ikke have på samvittigheden, at der sker uheld, fordi chaufførerne ikke har tid til at checke bussen efter ved chaufførskifte, siger Charlotte Broman Mølbæk, der sidder i byrådet for SF i Randers, i en pressemeddelelse.

Også i 3F, der organiserer buschaufførerne, er der stor bekymring. Henover årsskiftet har fagforbundet kørt kampagnen "Tid til at trykke Stop", hvor der bliver sat fokus på chaufførernes elendige arbejdsforhold som følge af en presset køreplan - Vi oplever, at buschaufførerne ikke har den fornødne tid til at kontrollere busserne, tid til at afholde deres pauser, tid til at sikre deres arbejdsmiljø, siger gruppeformand Jens Laursen fra 3F Randers.

Det er lovpligtigt at gennemføre blandt andet sikkerhedscheck ved chaufførskifte, og hvis ikke disse overholdes, kan det selvsagt gå udover buschaufførernes, passagerernes og de andre trafikanters sikkerhed. - Der er en grund til, at der er lovpligtige sikkerhedscheck. Ved chaufførskifte er der en helt fast procedure, hvor chaufføren skal gennemgå bussens bremser, spejle, lys og tegngivningsapparater. Vi har jo set, senest i forbindelse med Skanderborgfestivalen, hvorledes bus efter bus blev kasseret på grund af fejl i disse ting. Når køreplanen er presset, er der simpelthen ikke tid til at foretage sikkerhedscheck, lige som det er svært for mange chauffører at nå at spise og gå på toilettet, siger Jens Laursen fra 3F.

Tryghed for alle

Med forslaget ønsker SF, at der bliver afsat den fornødne tid, så alle kan føle sig trygge, når de går ind i bussen. Ligeledes skal der være tid til at buschaufførerne kan afholde deres pauser. Helt konkret foreslår SF, at Randers Kommune tilpligter sig til i alle udbud ved persontransport i fast rute. Både når det gælder bybustrafik og regionale busser, skal der indtænkes og indlægges hensyntagen til de overenskomstmæssige pauser, tid til at komme på toilettet, tid til at foretage sikkerhedsmæssige tjek af busser ved opstart og chaufførskifte.

Køreplanerne skal planlægges dynamisk, så det er tilpasset de trafikale forhold som myldretid og særlige højtider og begivenheder. Det tager altså noget længere tid at køre over broen klokken 8 om morgenen, end det tager søndag formiddag.

SF lægger vægt på, at aftalen sikrer et godt arbejdsmiljø. Kommunen pålægges desuden at sikre, der etableres ordentlige pausefaciliteter, herunder toiletfaciliteter, samt at Randers Kommune i planlægningen af køreplaner for bybusserne forpligtes til at inddrage arbejdsmarkedets parter.

SF mener også, at der skal nedsættes et kontroludvalg bestående af arbejdsmarkedets parter, der skal føre kontrol med at udbuddet overholdes.

SF Randers: Køreplaner sætter passagerernes sikkerhed i fare

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce