Så blev det beskidte politiske vasketøj hængt til tørre

I disse dag oprulles en usædvanlig sag i retten i Randers. Her har tre byrådspoltikere, blandt andre Kasper Fuhr Christensen (tv) og Bjarne Overmark, lagt sag an mod Randers Kommune. Foto: Annelene Petersen

Så blev det beskidte politiske vasketøj hængt til tørre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dansk Folkepartis Morten Grosbøl gav et indblik i, hvordan politik også er, da han onsdag var i vidneskranken i retten i Randers.

Randers: Dansk Folkepartis Morten Grosbøl var et af vidnerne på dag to i retssagen, der i disse dage foregår i retten i Randers. Her er Randers Kommune på anklagebænken, fordi tre politikere, Kasper Fuhr Christensen (VL), Bjarne overmark (BL) og Daniel Madié (K) mener, at de ulovligt blev frataget deres formandsposter for tre udvalg 22. juni 2015.

Det blev stemt igennem i byrådet af Venstre og Dansk Folkeparti.

Morten Grosbøl var på det tidpunkt medlem af byrådet som et af tre mandater for DF.

Han forklarede i retten blandt andet om baggrunden for, at der 22. juni blev gennemført en ændring af styrelsesvedtægten og en omkonstituering af udvalgene:

- De to herrer (Kasper Fuhr Christensen og Bjarne Overmark, red.) var totalt uegnede til at sidde i byrådet. Listerne får aldrig noget gennemført. De skulle fjernes på grund af uduelighed.

Der var ingen tvivl om, at nogen skulle fjernes. Det handlede ikke om en ny udvalgsstruktur. Vi snakkede om personer 95 procent af tiden.
Mogens Nyholm (R), byrådsmedlem
Ny styrelsesvedtægt
22. juni 2015 vedtog et flertal i Randers Byråd - V og DF - en ny styrelsesvedtægt for kommunen.

Den erstattede den styrelsesvedtægt, som blev aftalt på valgnatten i 2013 som en del af konstitueringsaftalen og senere vedtaget på det nye byråds konstituerende møde i december 2013.

Styrelsesvedtægten indeholdt blandt andet en beslutning om, at der skulle være et udvalg med titlen socialudvalget inklusive ikke-arbejdsparate borgere, samt et erhvervs- og landdistriktsudvalg.

Kasper Fuhr Christensen (VL) blev formand for socialudvalget inklusive ikke-arbejdsparate borgere, konservative Daniel Madié blev formand for erhvervs- og landdistriktsudvalget, mens Bjarne Overmark (BL) fortsatte som formand for børn og skoleudvalget.

22. juni 2015 blev det vedtaget at lave om på styrelsesvedtægten, og samtidig blev der foretaget en omkonstituering - det vil sige en ændret fordeling af poster i udvalgene.

Ændringen betød, at de ikke-arbejdsmarkedsparate borgere blev flyttet til beskæftigesesudvalget, og der blev oprettet et socialudvalg. Her blev Venstres Louise Høeg formand.

Ansvaret for kommunens erhvervspolitik blev flyttet til økonomiudvalget, hvor borgmester Claus Omann Jensen var formand, mens formandsskabet for børn og skoleudvalget overgik til Anders Buhl-Christensen (V).
Tidligere medlem af randers Byråd, Morten Grosbøl (DF), forklarede i retten, at der var et stort ønske om at få fjernet Kasper Fuhr Christensen og Bjarne Overmark fra deres formandsposter. Arkivfoto: Richard Sylvestersen
Tidligere medlem af randers Byråd, Morten Grosbøl (DF), forklarede i retten, at der var et stort ønske om at få fjernet Kasper Fuhr Christensen og Bjarne Overmark fra deres formandsposter. Arkivfoto: Richard Sylvestersen

Målet var nået

Morten Grosbøl forklarede, at Beboerlisten og Velfærdslisten er gode til at tage æren for sager i pressen uden selv at bidrage til at få dem gennemført, fordi de aldrig er med til at tage et politisk ansvar.

Morten Grosbøl var medlem af børn og skoleudvalget, der havde Bjarne Overmark som formand indtil omkonstitueringen 22. juni 2015. Grosbøl stillede på et tidspunkt forslag i udvalget om, at man skulle vælge en ny formand. Det kan et udvalg gøre, hvis der er flertal for det. Han trak senere forslaget igen på et vink fra Venstre.

- En stor del af politik går ud på at nedsætte modstandernes værdi i offentlighedens øjne. Formålet var for så vidt opfyldt ved, at mit forslag var kommet ud i aviserne, forklarede han.

Morten Grosbøl påpegede også, at det ikke blot var DF og V, men også Socialdemokratiet, der ønskede en omkonstituering.

- Der er ingen tvivl om, at S var enige i den omkonstituering. De var bare på sædvanlig socialdemokratisk vis ikke villige til at tage ansvar, sagde Morten Grosbøl. Han havde blandt andet drøftet det med Henning Jensen Nyhuus.

Tidligere bestyrelsesmedlem i Dansk Folkeparti i Randers, Pia Nyholm, var i vidneskranken i retten i Randers. Her forklarede hun, at bestyrelsen var uenig med partiets tre byrådsmedlemmer i, at man skulle bryde den aftale der blev indgået på valgnatten i 2013. Arkivfoto
Tidligere bestyrelsesmedlem i Dansk Folkeparti i Randers, Pia Nyholm, var i vidneskranken i retten i Randers. Her forklarede hun, at bestyrelsen var uenig med partiets tre byrådsmedlemmer i, at man skulle bryde den aftale der blev indgået på valgnatten i 2013. Arkivfoto

Ballademagere

Morten Grosbøl fastslog desuden, at omkonstitueringen gik ud på at få en organisation, som var arbejdsduelig og i stand til at bringe Randers videre.

I vidneskranken var også Pia Nyholm, tidligere medlem af Dansk Folkeparti og medlem af lokalforeningens bestyrelse op til og efter omkonstitueringen 22. juni 2015.

Hun forklarede, at bestyrelsen - modsat de tre medlemmer af byrådet - var imod en omkonstituering.

Pia Nyholm læste op af mails fra partikolleger der fastslog, at Kasper Fuhr Christensen og Bjarne Overmark var nogle ballademagere, der skulle ud. De modarbejdede alt og hævede kassen uden at tage ansvar.

Med hensyn til årsagen til, at også konservative Daniel Madié skulle væk, sagde hun:

- Jeg formoder, at det har noget med skolestrukturen at gøre.

En socialdemokratisk ide

Radikale Mogens Nyholm var i vidneskranken for at forklare, hvordan han havde oplevet forløbet omkring omkonstitueringen.

- Indtil samme dag som pressemeddelelsen (om omkonstitueringen, red.) blev sendt ud, lå jeg i stakken, sagde han og hentydede til, at også han var udset til at miste sin formandspost for udvalget for kultur og fritid.

Ifølge Nyholms forklaring handlede det om, at hele omkonstituerings-tanken egentlig var tidligere borgmester Henning Jensen Nyhuus' idé, fordi Nyhuus ønskede ham fjernet. Årsagen var, ifølge Mogens Nyholm, at han ikke pegede på Nyhuus Jensen som borgmester på valgnatten i november 2013, men på Venstres Claus Omann Jensen.

Siden kom det til at handle om andre udvalgsformænd, som flertallet, V og DF, ønskede væk fra deres poster.

Mogens Nyholm forklarede, at han op til omkonstitueringen gentagne gange blev kontaktet af Anders Buhl-Christensen og Claus Omann Jensen, der ville have ham med.

Overrasket K-formand

- Jeg var jævnligt udsat for, at de gerne ville snakke om, at jeg gik med til en omkonstituering, mod at jeg beholdt min formandspost. Men radikale løber ikke fra aftaler, lige meget om man så mister en indflydelsesrig post, sagde Mogens Nyholm.

- Der var ingen tvivl om, at nogen skulle fjernes. Det handlede ikke om en ny udvalgsstruktur. Vi snakkede om personer 95 procent af tiden.

Bo Vestergaard Hansen, der er formand for den konservative vælgerforening i Randers, forklarede i vidneskranken, at han blev meget overrasket, da Henning Jensen Nyhuus på et møde mellem de to partier pludselig nævnte ordet omkonstituering. Han oplevede, at det handlede om utilfredshed med udvalgsformænd, der var irriterende.

Der var ikke på noget tidspunkt snak om, at udvalgene ikke fungerede med den struktur, der var besluttet på valgnatten 2013, forklarede Bo Vestergaard Hansen.

Så blev det beskidte politiske vasketøj hængt til tørre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce