Så er det slut: Kommunalt ansatte må ikke ryge i arbejdstiden

Genrefoto: Iris/Scanpix

Så er det slut: Kommunalt ansatte må ikke ryge i arbejdstiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et flertal i byrådet strammer nu den kommunale rygepolitik. De ansatte må slet ikke ryge i arbejdstiden, uanset hvor de befinder sig.

Randers: Et flertal i Randers Byråd har besluttet at stramme reglerne for, hvornår de ansatte må ryge. En ny rygepolitik, der blev vedtaget på mødet mandag, fik politikerne til at diskutere livligt i næsten en time. For hvad er vigtigst, sundhed eller frihed? Sundhed, viste afstemningen, der var meget tæt på uafgjort.

17 af 31 byrådsmedlemmer gik ind for, at medarbejderne ikke må ryge i arbejdstiden - overhovedet. Dermed strammes rygepolitikken i forhold til nu.

Partierne havde sat deres medlemmer fri, så man kunne stemme efter sin overbevisning.

Konservative, Enhedslisten, Velfærdslisten, Beboerlisten, Torben Hansen (S), Henrik Leth (S), Lise-Lotte Leervad Larsen (S), Pia Moldt (S), Dansk Folkeparti, Claus Omann Jensen (V), Anders Buhl-Christensen (V), Jens Peter Hansen (V), Louise Høeg (V), Niels Erik Christensen (V) og Anders Henrik Jensen (V) stemte for.

Anker Boje (S), Anne Hjortshøj (S), Ellen Petersen (S), Fatma Cetinkaya (S), Karen Lagoni (S), Steen Bundgaard (S), Stine Ejby (S), Christian Brøns (V), Christina Kjærsgaard (V), Lars Søgaard (V), Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti stemte imod forslaget til ny rygepolitik.

Iben Sønderup (S) og Liselotte Frier Pedersen (S) undlod at stemme.

Ny rygepolitik på vej
Den rygepolitik, der gælder for Randers Kommune i øjeblikket, betyder blandt andet: - I Randers Kommune må rygning ikke foregå i arbejdstiden. Reglerne gælder også e-cigaretter. - Randers Kommunes institutioner, bygninger, køretøjer, materiel og tilknyttede matrikler er røgfrie, dog således, at den enkelte arbejdsplads anviser en rygeplads på matriklen. - Elever på Randers Kommunes skoler/institutioner må ikke ryge i den tid, de er på skolen eller i institutionen, heller ikke udenfor matriklen. - Der må ikke sælges tobak på Randers Kommunes fritids- og idrætsanlæg (reglen træder i kraft ved nye forpagtningsaftaler eller forlængelse af eksisterende). Den nye rygepolitik indebærer følgende stramninger: - Som ansat i Randers Kommune må du ikke ryge i arbejdstiden. For de medarbejdergrupper, som har arbejdsgiverbetalte pauser, er pauserne omfattet af arbejdstiden. - Det indebærer for alle, at rygning ikke er tilladt i hele arbejdstiden, under transport til og fra møder og ved hjemmearbejde. Det indebærer også, at det ikke er tilladt at flekse ud for at ryge. - Der må ikke ryges, mens man bærer Randers Kommunes uniformer. - En overtrædelse af rygeforbuddet kan få ansættelsesmæssige konsekvenser.
Ansatte i Randers Kommune må ikke længere ryge i arbejdstiden. Heller ikke hvis de holder en pause eller arbejder hjemme. Foto: Sophia Juliane Lydolph/Scanpix
Ansatte i Randers Kommune må ikke længere ryge i arbejdstiden. Heller ikke hvis de holder en pause eller arbejder hjemme. Foto: Sophia Juliane Lydolph/Scanpix

Tilbud om hjælp til rygestop

Den nye politik betyder, at det ikke længere er tilladt at ryge i arbejdstiden. Forbuddet gælder hele arbejdstiden - også under transport til og fra møder og ved hjemmearbejde, ligesom det er slut med at flekse ud for at ryge.

På mødet besluttede byrådet også, at det er hovedudvalget (Randers Kommunes øverste medarbejderudvalg, red.), der skal udmønte politikken. Planen for, hvordan det skal ske, vil på et senere tidspunkt blive fremlagt for byrådet.

Rygepolitikken er samtidig en del af Randers Kommunes indsats på forebyggelses- og rygestopområdet. En del af politikken er således gratis rådgivning og rygestopkursus til ansatte, der ønsker at holde op med at ryge.

Ud over kommunens medarbejdere gælder politikken også for børn og unge på kommunens skoler og institutioner.

Ens regler

Kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt understreger, at der er en lang række spørgsmål, der skal afklares i forhold til den nye rygepolitik. For eksempel, hvad der skal ske med de rygekabiner, der findes blandt andet på Laksetorvet.

- Nu skal vi have planlagt en god overgang, så vi får den nye rygepolitik implementeret og kommunikeret ud, siger han.

Det er direktionen i Randers Kommune, der har foreslået en ny, strammere rygepolitik. Blandt andet fordi, der i øjeblikket er usikkerhed om, hvordan den gældende rygepolitik skal fortolkes ude på de enkelte kommunale arbejdspladser. Den nye politik skal sikre ens regler.

Det bliver desuden forbudt at sælge tobak på Randers Kommunes fritids- og idrætsanlæg. Denne regel træder i kraft ved nye forpagtningsaftaler eller ved forlængelse af eksisterende.

Baggrunden for Randers Kommunes nye rygepolitik er visionen for et Røgfri Randers 2025 - en vision, som byrådet vedtog tilbage i 2014. Her er målet, at Randers Kommune gennem en forstærket indsats får nedsat andelen af rygere væsentligt.

Så er det slut: Kommunalt ansatte må ikke ryge i arbejdstiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce