Sådan hjælper du pindsvin i din have

Du kan hjælpe pindsvin med vand i haven. Og eventuelt lidt mad. De er nemlig hårdt ramt af sommeren. arkivfoto: kichigin19 - Fotolia

Sådan hjælper du pindsvin i din have

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det varme vejr betyder, at pindsvin har det svært. Med enkle midler kan du gøre livet lettere for de små dyr - der til gengæld kan hjælpe dig.

Randers: Pindsvin har det svært lige nu, fordi den varme forsommer har betydet, at mange pindsvin har fået unger tidligere end ellers.

Og nu kan hverken små eller store pindsvin finde vand og føde. Vandet er fordampet og orme, biller, snegler og andet småkravl har gravet sig dybt ned i jorden, hvor pindsvinene ikke kan få fat på dem.

Derfor kan haveejere gøre en stor forskel for de små dyr, der mest pusler rundt efter mørkets frembrud.

Boligejernes Videnscenter Bolius har en række råd til, hvordan man bedst hjælper pindsvin.

For at give dyrene vand, skal man stille en skål frem, som ikke kan vælte, for eksempel en stor underskål, et fuglebad, en gammel bradepande eller en stor hønsevander. Gerne skåle forskellige steder i haven. Man skal sørge for, at skålen altid er fyldt, også om vinteren i perioder med tøvejr. Pindsvin kan nemlig godt vågne af deres hi i lunere perioder.

Skålene må gerne stå i skygge i haven, lidt i skjul. Og så skal vandet skiftes jævnligt.

Sådan hjælper du
Sæt vand i haven til pindsvinene. Brug lave skåle, og stil dem forskellige steder i haven.Vil du give dem mad, så vælg tørfoder til katte, og spred lidt i græsset.

Giv aldrig pindsvinene mælk eller avocado, det kan de ikke tåle - de risikerer at dø af det.

Lad haven være i fred

Normalt bør man ikke fodre pindsvin, men netop i år hvor sommeren er meget tør, kan man give dem lidt at spise.

Det bør være killingetørfoder eller kattetørfoder, hvis pindsvinene er store.

Strø kattefoderet ud på plænen eller terrassen, så pindsvinene finder det som supplement til det, naturen byder på.

Man kan også lave et lille foderhus til dem, hvor katte og ræve ikke kan komme ind. For eksempel nogle mursten med en plade ovenpå. Læg en sten på pladen, så pladen ikke kan skubbes væk. Åbningen skal være cirka 15 gange 15 centimeter.

Pindsvinene kan også hjælpe haveejere.

De spiser nemlig snegle - også dræbersnegle - orme, bænkebidere, ørentvister, biller og alt muligt andet kryb.

Vil man gerne gøre en ekstra indsats for at tiltrække pindsvin, kan man sørge for, at der er rolige hjørner i haven med for eksempel grenbunker eller et legehus med hulrum under. Pindsvin bor nemlig på beskyttede, tørre steder hvor de bygger deres rede af vissent græs og blade. Her sover de om dagen, yngler og tilbringer deres vinterhi seks måneder om året.

Pindsvin kan allerbedst lide haver, der får lov til at være i fred, og hvor der ikke flyttes rundt på tingene, beskæres, sprøjtes eller klippes.

Sådan hjælper du pindsvin i din have

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce