Sankthansbål i fare: Arrangører må tænke kreativt

Der er stor sandsynlighed for, at sankthans i år må fejres uden de traditionelle bål. Arkivfoto Peter Leth Larsen

Sankthansbål i fare: Arrangører må tænke kreativt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der skal meget store mængder nedbør til, hvis afbrændingsforbuddet skal ophæves inden sankthans, fastslår beredskabsdirektør.

Randers: Trods den seneste uges småbyger er der stadig så knastørt i naturen, at beredskabet i adskillige kommuner landet over har forbudt borgerne at bruge åben ild. Det betyder blandt andet, at du ikke må tænde bål, bruge ukrudtsbrændere eller grille - medmindre du er helt sikker på, at grillen står sikkert på et ikke-brændbart underlag.

Afbrændingsforbuddet gælder blandt andet i Randers, Favrskov, Norddjurs og Syddjurs Kommuner, hvor årets sankthansbål dermed er i overhængende fare.

- Det kræver rå mængder vand, hvis afbrændingsforbuddet skal ophæves inden sankthans. At det regner i en time eller to betyder ingenting. Det skal være flere dage med regn, fortæller beredskabsdirektør Kasper Sønderdahl fra Beredskab og Sikkerhed Randers.

Som vejrudsigten ser ud nu, er chancen for, at forbuddet ophæves inden sankthans den 23. juni, dermed meget lille.

- Jeg har desværre ikke de store forventninger om, at det bliver ophævet inden sankthans. Men vi træffer først den endelige beslutning 20. juni, lyder det fra Kasper Sønderdahl, som er ked af, at heksene sandsynligvis må blive på jorden i år.

- Selvfølgelig ville vi allerhelst undgå sådan et forbud, for vi ved jo, at afbrændingsforbuddet kan være til gene for både erhvervsdrivende og private. Men det er helt nødvendigt og bestemt ikke for sjov, når vi alligevel vælger at forbyde åben ild i naturen. Det er fordi, naturen i øjeblikket er så tør, at den flere steder er en ren krudttønde, der hurtigt kan blive antændt, og hvor vi kan risikere brande i en størrelse, der er svær at håndtere, og vi vil ikke tage nogen chancer, tilføjer beredskabsdirektøren, som understreger, at der er meget, meget langt imellem den slags forbud. Faktisk er det kun sket to gange på tyve år.

Heller intet bål i havnen

Beredskabsdirektøren fortæller også, at afbrændingsforbuddet - hvis det ikke ophæves inden da - vil få betydning for alle sankthansfester. Også dem, hvor bålet skulle have været omgivet af vand - eksempelvis i Randers Havn. Selv om bålet er omgivet af vand, kan vinden nemlig hurtigt blæse nogle gløder ind på land, hvor de kan udvikle sig til en decideret brand.

- Et afbrændingsforbud er et afbrændingsforbud. Så nej, der må heller ikke tændes bål i havnen, fastslår beredskabsdirektøren.

Med udsigten til en sankthansaften uden bål, er arrangørerne af de forskellige sankthansfester gået i gang med at tænke kreativt.

Randers Kommune, som har inviteret til sankthansfest på Tronholmen, er lige nu ved at undersøge muligheden for at lave en form for lysshow i stedet for de traditionelle bål i Randers Havn.

Også spejdergruppen Niels Ebbesens Gruppe, der hvert år inviterer til sankthansfest i Kærsmindeparken, er begyndt at lege med alternative båltanker.

- Måske vil vi sætte en storskærm op og vise et bål på den, fortæller gruppeleder Jeppe Bøgelund.

Sankthansbål i fare: Arrangører må tænke kreativt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce