Se videoen: Mads møder donoren, der reddede hans liv

Mads Øksenholt (tv) og Jan Wurthmann (th) var dagen efter deres første møde en tur i Randers Regnskov. Foto: Annelene Petersen

Se videoen: Mads møder donoren, der reddede hans liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et rørende møde, der har været to år undervejs, udspillede sig tirsdag aften i Romalt. To mennesker, med en helt særlig forbindelse til hinanden, mødtes for første gang.

Romalt: Det var to spændte drenge, den ene lidt ældre end den anden, der tirsdag aften skulle møde hinanden for første gang. 28-årige Jan Wurthmann var kørt hele vejen fra Koblenz i Tyskland for at sige hej til den lille knægt Mads Øksenholt på fem år. De to har nemlig et helt specielt bånd.

For godt og vel to år siden modtog Mads en knoglemarvstransplantation fra en dengang ukendt donor. Mads var livstruende syg med leukæmi, og lægerne sagde, at der skulle en transplantation til for at redde ham. Og her kom Jan, der fem år forinden havde registreret sig som donor, ind i billedet.

- I 2015 får jeg pludseligt en opringning, og får at vide, at der var brug for min marv. Jeg var slet ikke i tvivl, selvfølgelig ville jeg gå med til det, fortæller Jan Wurthmann.

I et par måneder efter operationen var det eneste, Mads og forældrene kunne forholde sig til, den pose blod der blev leveret fra Tyskland på dagen, hvor operationen fandt sted. Men så skete der noget.

- Vi var til kontrol på Rigshospitalet, og der fik vi så at vide, at donoren havde skrevet. Det var kæmpestort, for det var jo ligesom manden, der havde gjort, at Mads kunne blive rask, fortæller Mads' mor, Maria Øksenholt.

Reglerne foreskriver, at der i to år efter knoglemarvstransplantationer skal være fuld anonymitet mellem de involverede, og derfor foregik al kontakt i lang tid gennem anonyme postkort.

Der var smil op til begge ører i sofaen i Romalt, hvor Mads for første gang mødte sin donor Jan. Privatfoto
Der var smil op til begge ører i sofaen i Romalt, hvor Mads for første gang mødte sin donor Jan. Privatfoto

Fra "J" til Jan

To år efter transplantationen, under endnu et besøg på Rigshospitalet, får Mads og forældrene så beskeden om, at den hidtil anonyme donor havde oplyst både navn og adresse, og såfremt de ville have oplysningerne, kunne de nu få dem. Og det ville de meget gerne.

- Vi har tænkt meget på ham i de to år, hvem han mon var og så videre. Så selvfølgelig ville vi gerne møde ham og sige tak. Mads ville også rigtig gerne møde ham, og har snakket meget om ham, siger Maria Øksenholt.

Kommunikationen gennem anonyme postkort ophørte, og i stedet fortsatte den som e-mails. Før havde de kun kendt donoren som "J", men nu hed han pludselig Jan Wurthmann. Der blev udvekslet billeder, og kontakten blev meget mere personlig.

- Uden Jan havde det måske ikke set så godt ud for Mads. Så vi har jo et bånd til ham, og det er forhåbentligt noget, vi har sammen for evigt. Det er meget specielt, fordi han har givet så meget, siger Maria Øksenholt.

Noget helt særligt

Efter en ti timer lang køretur fra Koblenz med trafikprop på motorvejen, og hvad der ellers hører sig til, er Jan nu dukket op hos hele familien Øksenholt i Romalt.

- Det er stort, og fantastisk, at det kan lade sig gøre. Det er meget specielt, at han sidder her i sofaen nu, siger Maria Øksenholt.

Det er tydeligt på Mads, at det hele er en smule overvældende. Men også for Jan Wurthmann er oplevelsen noget helt særligt.

- Jeg var meget spændt, og meget nervøs inden mødet. Det er spændende for mig også, for det er jo den her person, jeg har givet noget af mig selv til, fortæller han.

En god følelse

Efter Jan Wurthmann donerede sin marv til Mads, går det nu meget bedre med den lille dreng fra Romalt. Han er tilbage i børnehaven Tryllefløjten, hvor han tre-fire timer om dagen slår sig løs med de andre børn. Han bliver dog stadigvæk hurtigt træt, og det sociale liv skal lige på plads igen efter et så langt sygdomsforløb.

- Men det går rigtig godt med ham, og der går længere og længere tid mellem, vi skal til kontrol. Man er selvfølgelig stadig nervøs, og det vil man altid være, men Mads er en glad dreng, og der er gang i ham, siger Maria Øksenholt med et smil.

Tirsdag aften var hele familien samlet for at sige tak til Jan og vise deres taknemmelighed. For Jan Wurthmann har transplantationen også haft en stor betydning, og han er tydeligvis rørt over nu endelig at møde den dreng, hvis liv han muligvis har reddet.

- Det gør mig glad og meget stolt. Det er helt klart en god følelse, og jeg ville til hver en tid gøre det igen, siger han.

Du kan læse hele historien om Mads' kamp mod kræften i artiklen her.

Se videoen: Mads møder donoren, der reddede hans liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce