Sender shelters til Kurdistan

Lifeshelter er udviklet til at kunne modstå kuldegrader og blæst. Illustration: EverShelter

Sender shelters til Kurdistan

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Beboelse. De første shelterløsninger under navnet Lifeshelter fra virksomheden Evershelter i Randers er på vej til en flygtningelejr i Kurdistan. Vi tegner her et portræt af virksomheden med Jakob Christensen i spidsen, som netop har modtaget to flotte iværksætterpriser.

I forrige uge modtog Randers-virksomheden EverShelter to flotte priser i Aarhus ved Iværk&Vækst-messen for deres produkt Lifeshelter, som kort fortalt er en genanvendelig shelterløsning, der kan bruges i stedet for telte eller blikskure i flygtningelejre og giver flygtninge en bedre og mere robust bolig, mens de bor i lejrene.

Den ene pris var for det bedste fysiske produkt, som blev uddelt af Business Region Aarhus, og den anden pris var publikumsprisen, der er stiftet af Jyllands-Posten, og hvor det var avisens læsere, som stemte.

»Det er smigrende og fedt, at andre kan se meningen med det, vi laver, men, som jeg også sagde i min takketale, så er det ude på destinationerne, at vores succes ligger,« siger grundlægger af EverShelter, Jakob Christensen, da ErhvervsMagasinet møder ham og kollegaen Esben Haubjerg på deres kontor i Randers midtby.

Hvad de to erhvervsdrivende ellers håber at kunne bruge priserne til, vender vi tilbage til.

Først skruer vi tiden tre år tilbage. Her var Jakob Christensen godt i gang med sit speciale som civilingeniør. Han ville udvikle et shelter med inspiration fra de lerhuse af opmurede hvælv, som hans bedstefar, arkitekt Claus Heding, havde været med til at bygge til fattige mennesker i Bolivia i 1990'erne.

»Jeg blev meget grebet af det speciale. Jeg fik lov til at arbejde lidt længere med specialet end normalt. Det gik så godt, at universitet skrev en pressemeddelelse om det, fordi de syntes, at det var interessant, at der var en civilingeniør-studerende, som i stedet for at lave store flotte huse eller broer i rige lande kiggede på verdens fattigste,« fortæller Jakob Christensen, der brugte bedstefaren som sparringspartner og endte med at hive et flot 12-tal hjem i karakter på specialet.

Kapitaltilskud til virksomheden

Men pressemeddelelsen gav stor medieopmærksomhed, og Jakob Christensen fik henvendelser, som betød, at han lige stå stille begyndte at tænke sit speciale ud af en kommerciel tangent, hvilket var helt nyt for ham.

»Jeg tænkte, at hvis jeg på nogen måde skulle arbejde videre med det her, så skulle der være nogle humanitære organisationer, som kunne hjælpe mig på vej. Men jo mere jeg snakkede med folk fra de her organisationer, jo mere kunne jeg se, at det ikke var muligt at gå videre med at udvikle et produkt, hvor jeg fik løn fra dem,« siger Jakob Christensen, som havde tænkt shelterløsningen som et koncept, hvor han skulle ned og lære andre at bygge dem op i flygtningelejrene.

»Så konklusionen blev, at den eneste vej frem var et kommercialisere det, og fordelen ved det var så også, at det kunne skabe værdi helt ud til nogle lokale entreprenører, hvis de blev involveret,« siger Jakob Christensen, som ønskede, at shelterløsningen blev rettet mod nødhjælpsflygtninge eller midlertidige krigs- og katastrofeflygtninge, som er blevet forflyttet til forskelige lejre.

Borean Innovation (tidligere kendt under navnet Innovation Midtvest), som investerer kapital i en virksomheds udvikling, fik også øjnene op for Jakob Christensens shelter-projekt, og de gav ham et kapitalspark, så han kunne grundlægge EverShelter, hvis han udarbejdede en forretningsplan.

»Så begyndte det at blive alvor. Men jeg kunne godt se, at jeg hverken kendte noget til forretningsverdenen eller det humanitære segment,« fortæller Jakob Christensen, som hurtigt fandt en løsning på den udfordring.

Han tog en uddannelse i Shelter and Settlement, som er en del af en master i Disaster Management på Københavns Universitet. Han blev klogere på, hvordan han skulle lave en forretningsplan til sin shelterløsning, lærte hvordan de store humanitære organisationer arbejder og fik udvidet sit netværk ved at møde folk fra blandt andet Røde Kors og FN.

»Det gav mig også en rigtig god kontakt til en pensioneret FN-chef, som bor i Narobi. Ham aflønner firmaet i dag, og han har en rolle i de kommende pilot-studier, som vi skal i gang med,« siger Jakob Christensen.

Et ekstra hånd blev hentet ind

Et firma, som også havde lagt mærke til EverShelter, var Bestnet i Kolding, som på det tidspunkt distribuerede myggenet. De havde i et stykke tid ledt efter en shelterløsning, som de kunne sælge og distribuere, efter de oplevede en stødt stigende efterspørgsel efter den type beboelse.

Og med de kommercielle planer, som Jakob Christensen og EverShelter gik med, fik de to virksomheder lavet en samarbejdsaftale og forretningsplan, som de introducerede for Innovation Midtvest.

For at gøre endnu mere opmærksom på EverShelter og Lifeshelter-løsningen tog Jakob Christensen på kongresser og messer hos FN og Røde Kors. Men de mange rejser, den hastige udvikling af EverShelter og ikke mindst en familie i Randers, han skulle tage sig af, begyndte at tære på kræfterne.

»Når man står for en virksomhed selv, er der meget administration, som skal klares. Jeg var frustreret over, at jeg ikke havde tid nok til at nå alle opgaver,« siger Jakob Christensen, som for halvandet år siden kom i kontakt med Esben Haubjerg fra Sabro, som selv henvendte sig, da han hørte, at Ever-Shelter var på jagt efter arbejdskraft.

Han kendte ikke Jakob Christensen personligt, men de havde dog gået på Ingeniørhøjskolen i Aarhus på samme tid.

»Projektet lød for interessant til, at jeg kunne lade det gå forbi. Jeg vidste ikke, hvor stor virksomheden var og hvor mange ansatte, der var. Jeg sendte bare en mail til Jakob,« siger Esben Haubjerg, som også er uddannet civilingeniør, men desuden har taget en kandidat i forretningsudvikling og innovationsprocessor.

»Det er fedt at komme ud i en virksomhed, som er under udvikling. At der så er en spændende case oveni, gør det hele endnu bedre,« siger Esben Haubjerg.

Vil flytte produktionen til Danmark

Og blæksprutten, som Jakob Christensen med et smil på læben kalder Esben Haubjerg, kom hurtigt i arbejde. Der skulle søges efter noget kapital, så EverShelter kunne få produceret prototyper af Lifeshelter og få dem testet.

Det lykkedes til sidst. Og de første udgaver har netop forladt produktionsfabrikken i Kina, hvor EverShelter og Bestnet i første omgang at valgt at lægge produktionen af Lifeshelter.

»For 14 dage siden var vi ovre for at godkende den første container med Lifeshelters,« siger Jakob Christensen.

»Vi har et ønske om at komme til at producere i Danmark. Vi søger faktisk nogle, som har et know-how og lyst til at udvikle et maskineri, som kan konkurrere med de kinesiske produkter,« siger Jakob Christensen.

Han og Esben Haubjerg håber derfor, at de ved at have vundet de to iværksætterpriser kan skabe noget mere opmærksomhed i Danmark hos danske erhvervsfolk eller producenter, som har en erfaring og investeringsvillighed til at gå ind i projektet, så man kan udvikle en dansk produktionslinje af Lifeshelter.

»Vi synes, det giver god mening at udvikle udstyr og en produtionslinje her i Danmark, fordi vi derned er tættere på arbejdsprocessen i hverdagen. Vi vil gerne kunne komprimere produktionslinjen ned i en container og leje dem ud til organisationer i de store flygtningelejre. Vi har en vision om at fremme en lokalproduktion i stedet for, at vores produkter bliver fragtet jorden rundt,« siger Jakob Christensen.

Han har allerede været i Kina seks gange for at få tingene til at køre som planlagt med produktionen af de første udgaver af Lifeshelter, som allerede nu er på vej til en flygtningelejr i Kurdistan.

Her skal 40 Lifeshelter stå sin prøve på en kold destination med frostgrader og blæst. Senere på året til oktober bliver der rejst 40 andre shelters i det sydlige Sudan, hvor det i stedet er de høje varmegrader, som bliver den store udfordring.

Mange udviklingsmuligheder for Lifeshelter

Det er Dansk Flygtningehjælp, som har fundet destinationerne og står for sikkerheden. En enhed fra International Røde Kors, som arbejder med shelters, er også derude for at følge med på sidelinjen, mens FN senere lægger vejen forbi for at se nærmere på projektet.

I juni rejser Esben Haubjerg og Jakob Christensen så selv til Kurdistan for at følge de første pilot-studier af deres shelterløsning.

»Vi skal ud for at lære dem, der er i lejren, hvordan de stiller dem op. Så kan vi lade organisationerne stå og observere. Vi håber, at de bliver glade for dem. Det bliver en stor milepæl for os,« siger Jakob Christensen, som sammen med Esben Haubjerg også har arbejdet intenst med at godkendt få designet på deres shelters af de lokale myndigheder.

For i nogle lande må shelter-løsningerne ikke se for permanente ud, selvom de i sidste ende ofte kommer til at stå i en lejr i 10-15 år.

»Vores shelters er måske ikke så hurtige at distribuere som almindelige telte. Så når der laves en spontan flygtningelejr, vil vi muligvis ikke komme som det første rykind. Men ofte eksisterer disse lejre i mange år, og når det første telt er slidt op efter måske kun et halvt år, så er det der, vi anbefaler vores løsning, fordi den kan holde i måske 10 år og samtidig sikre mere værdige forhold for de nødstedte,« lyder det fra Jakob Christensen, som ser et stort potentiale og marked for Lifeshelter.

»Vi behøver ikke at sidde og vente på, at der sker noget ude i verden. Der er hele tiden et behov et eller andet sted derude. Vi er i hvert fald klar til at tage imod ordrer,« siger Jakob Christensen, som allerede har fået masser af positive tilkendegivelser på Lifeshelter fra nødhjælpsorganisationerne.

»Vi kan høre på alle de forespørgsler, vi får ude fra organisationerne, at man kan bruge shelteret til alt muligt andet. Hver gang vi snakker med dem, kommer der nye idéer til. Det er klart, at når der kommer mere salg, så kommer der også flere penge ind, som vi kan bruge på udvikling. Så når vi først kommer ud over rampen, kan vi også begynde at tænke på at bruge shelter-løsningen til andre formål,« siger Jakob Christensen.

Sender shelters til Kurdistan

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce