Sikke et operaliv: Popcorn med Pavarotti, ballet med en svedig statsminister og suppejæger med prins Henrik

Verdensballetten er Jens-Christian Wandts hjertebarn. Her ses han i sin glansrolle som konferencier og som manden, der binder det hele sammen. Foto: Verdensballetten

Sikke et operaliv: Popcorn med Pavarotti, ballet med en svedig statsminister og suppejæger med prins Henrik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jens-Christian Wandt - manden, der sang til prins Henriks bisættelse, drak te med dronning Elizabeth og var i biffen med Luciano Pavarotti - synger og hyggesnakker på Hotel Randers torsdag 6. september. Han elsker den tætte kontakt til publikum.

Randers: Han har stået i store koncertsale og fyret den af til det helt store operaudstyr. Men den høje og hærdebrede tenor Jens-Christian Wandt kan også pakke sig ned til en lille intimkoncert, hvor han kommer rørende tæt på sit publikum.

Den form passer ham egentlig vældig godt. For den uhøjtidelige form giver plads til at fortælle små historier og anekdoter undervejs, ligesom han får mulighed for at begrunde sit valg af tekster.

Torsdag 6. september lander han på Hotel Randers med sit intime etablissement, der består af operaarier, Broadway-hits og sangerens jyske pianist, Jonas Lindorf fra Vejle. Det hele går op i en højere enhed med mad og vin på bordene og tenoren selv som sanger, konferencier og storyteller.

- Jeg kan godt li' at være tæt på publikum. Jeg kan li' den form, hvor jeg står bogstaveligt talt mellem bordene og synger og fortæller, siger Jens-Christian Wandt, der debuterede i operetten "Flagermusen" i 1994 på Det ny Teater i København.

Og det skal ikke være nogen hemmelighed, at lige netop Randers har en stor plads i sangerens hjerte.

Jens-Christian Wandt
Dansk tenor.

Født i København 2. november 1966

Har sunget i Eliaskirkens Kor og Købehavns Drengekor.

Uddannet på Musikhochschule i Hamburg. Derefter videreuddannet i København og New York.

Debuterede i 1995 i "Flagermusen" på Det ny Teater i København.

Har sunget på mange internationale musikscener, bl.a. Queen Elizabeths Hall i London og Operahuset i Sydney.

Initiativtager til Verdensballetten i Danmark, der siden 2008 har turneret rundt med en forestilling med ballet, musik og Jens-Christian Wandt som konferencier.

Har medvirket i musicals, operaer og operetter.

Turnerer rundt med egne shows, hvor han blander musik og anekdoter.

"En aften med Jens-Christian Wandt" er titlen på showet på Hotel Randers torsdag 6. september.

Showet starter kl. 18 og inkluderer koncert og tre-retters middag.

Pris: 495 kr.
På Møllerup Gods har danserne lejlighed til at hilse på dronning Margrethe. Foto: Verdensballetten
På Møllerup Gods har danserne lejlighed til at hilse på dronning Margrethe. Foto: Verdensballetten

Rødder i Randers

- Her har jeg tilbragt mange ferier og holdt jul. Både min mor og far stammede fra Randers. Morfar boede på Fabersvej og drev blomsterbutikken Julie på Rådhustorvet. Og farfar var malermester og boede på Tøjhushavevej. Så jeg kender byen ud og ind, hævder operasangeren, der også har gjort sig som radio- og tv-vært og ad den vej har bevist, at snakketøjet er veludviklet.

Måske skyldes det også, at han er efternøler, så det basker, med tre ældre søskende, der ramte verden op til 20 år, før han gjorde. Så der skulle snakkes igennem for at blive hørt.

Han bliver varm i mælet, når han fortæller om sine forældre, der døde i 2000 med seks ugers mellemrum.

Men forinden havde han inviteret dem til deres fødeby for sammen med dem at gå ad memory-lane.

- Jeg ville opleve Randers, set med deres øjne. Høre deres historier og deres minder, knyttet til byen, fortæller Jens-Christian Wandt, der havde inviteret forældrene til at overnatte på Hotel Randers.

- De havde aldrig været inden for på hotellet. Det var ikke lige dem med fint hotel. Oven i købet sørgede daværende hoteldirektør Sonja Mathisen for, at de kom til at overnatte på Kongeværelset, hvor dronning Margrethe opholder sig, når hun er i byen og har brug for en pause. Men min mor sørgede naturligvis for at rede sengen, inden de forlod værelset. Hun ville ikke være bekendt at overlade en uredt seng til stuepigen.

Det skulle nødig hedde sig.

Suppejæger med prins Henrik

Familien boede på Vesterbro i København, hvor faderen bl.a. var formand for menighedsrådet i Eliaskirken. Og det har haft en særlig betydning for sønnen med den flotte stemme.

Han kom i kirkens kor. Senere sang han sig ind i Københavns Drengekor, inden han kom på musikkonservatoriet i Hamburg og studerede der i seks år. Men ikke mindst har tilknytningen til kirken afstukket den kristne retning, han altid har fulgt.

Både kirke, kongehus og klassiske dyder har høj prioritet.

Derfor var det heller ikke en tilfældighed, at netop Jens-Christian Wandt sang solo ved prins Henriks båre og Castrum Doloris i Christiansborg Slotskirke i februar i år. Hoffet har ofte haft bud efter operasangeren fra Nymose Huse i Gentofte, bl.a. i forbindelse med dronning Margrethes 40 års regentjubilæum, ligesom han har bidraget med musikalske indslag ved private sammenkomster i kongehuset.

- Det var noget ganske særligt at stå der og synge ved prins Henriks båre. Jeg har jo arbejdet med ham i forbindelse med Verdensballetten, hvor han har lavet lydbilledet til en af balletterne med udgangspunkt i sit digt "Cote a Cote". Han var en stor kunstner. Både som skulptør, digter og pianist. Og som menneske var han meget givende, fortæller Jens-Christian Wandt, der har været med på nogle af de kongelige jagter.

- Som suppejæger. Jeg kan ikke gå på jagt, men elsker jagtmiddagen bagefter.

Dronningen og statsministeren

Jens-Christian Wandts hjertebarn er Verdensballetten, som han er leder af. En sommersucces med udgangspunkt i Skagen, der vokser sig større og større.

- Det hele startede i 2007. Jeg skulle synge på Bamsemuseet, der ejes af Jonna Thygesen fra Randers. Det var via min gode veninde, blomsterdekoratøren Else Marie Andersen, ligeledes fra Randers, der formidlede kontakten. Da var det, ideen opstod med at få Verdensballetten til den tilsandede Kirke ved Skagen.

Og sådan blev det. Året efter dansede det udvalgte balletensemble under åben himmel ved den sandede turistattraktion. Succesen bredte sig som ringe i vandet. I 2012 kom Møllerup Gods ved Rønde med og har siden haft royalt besøg ved arrangementet, der på landsbasis bliver set og oplevet af 11.000 mennesker.

- Vi lever lidt som en stor familie. På Møllerup er det særlig hyggeligt, når dronning Margrethe sammen med godsets familie og balletten samles omkring bordet efter forestillingen. Det er noget, som danserne er meget benovede over.

Men i år fik ballettens medvirkende endnu en lektion i dansk afslappethed.

- Dagen efter vi havde spist med dronningen på Møllerup, gik turen til Skagen, hvor vi traditionen tro var nede ved Bamsemuseet for at spise en is.

Ikke langt derfra sad en svedig mand i cykeltøj. Cykelmyggen var statsminister Lars Løkke Rasmussen.

- Jeg gik over til ham og spurgte, om ikke han lige ville hilse på balletholdet, inden han om aftenen skulle se dem på scenen. Så det gjorde han uden videre.

I løbet af et døgn havde danserne siddet til bords med dronningen og hilst på statsministeren i cykel-outfitt. Der var stof til rejsebrevet.

I biffen med Pavarotti

Om Jens-Christian Wandt har Pavarottis kendingsmelodi "Nessun Dorma" på programmet, når han optræder på Hotel Randers, vides ikke.

Men det er helt sikkert, at han gerne fortæller om den gang, han var i biffen med den italienske verdenstenor.

- Det var, da jeg gik på konservatoriet i Hamburg og tjente til studierne ved at synge i forskellige kor. Bl.a. var jeg med ved opsætningen af "La Bohème" med Pavarotti som solist. Efter en af prøverne spurgte han, om der var nogen, der havde lyst til at gå med ham i biografen og se den fransk-canadiske film "Bjørnen". Om jeg ville?

Pavarotti havde reserveret en hel midterrække.

- Så sad han ellers og delte popcorn ud. Det var stort.

Til te med Elizabeth

Historierne flyder ud af ærmet, når man trykker på den royale knap.

Der var også den gang, han drak te med dronning Elizabeth efter at have optrådt på Queen Elizabeths Hall i London.

Og den gang han sang duet på Kongeskibet med skibets kaptajn. "Jeg plukker fløjlsgræs" til ære for dronning Margrethe. Det var prins Henrik, der havde bragt arrangementet i stand uden dronningens vidende.

Desuden er der historien om den unge prins Henrik, der skulle spille på flyglet med svigerfar, kong Frederik, som dirigent.

Bethovens 3. klaverkoncert. Vel at mærke. Ikke nogen nem musik.

- Det går lidt for langsomt, mente prinsen.

Men dirigenten syntes, det var lige tilpas.

- Men jeg er jo solisten, indvendte prinsen.

- Jo, men jeg bestemmer. Jeg er kongen, lød svaret.

Så var den sag afgjort.

Disse og mange andre historier og anekdoter bliver blandet med musik og sang, når Jens-Christian Wandt underholder med sit show på Hotel Randers.

Efteråret står på lignende arrangementer, mens december er booket op med 22 julekoncerter med tenoren, der elsker julen og efter sigende skriver 100 julekort hvert år.

Til foråret banker Verdensballetten på med masser af arbejde, planlægning og tilrettelæggelse af rollen som konferencier.

På 10 år er den vokset til at optræde på ni destinationer. Bl.a. kom Thy med i år, hvor danserne dansede keramikfestivalen Høfde 90 i gang på Agger Tange.

- Kom ikke og sig, at Danmark er kulturløs. Der sker en masse rundt omkring. Også ude på de mindre steder, hvor engagementet er endnu større, understreger Jens-Christian Wandt.

Sikke et operaliv: Popcorn med Pavarotti, ballet med en svedig statsminister og suppejæger med prins Henrik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce