Skoler jagter besparelser i alle hjørner og kroge for at få budgetterne til at hænge sammen

Anne-Luise Skov Jensen er mor til Hans Peter i 6. klasse og Ida Marie i 2. klasse på Bjerregrav Skole. Hun er også medlem af skolebestyrelsen, og bekymret over de besparelser der regner ned over skolerne i Randers.. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Skoler jagter besparelser i alle hjørner og kroge for at få budgetterne til at hænge sammen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Personalereduktion, kantinelukninger og andre nedskæringer er i gang på skolerne. Skolebestyrelserne er bekymrede og mener, at det rammer alt for hårdt.

Bjerregrav: Anne-Luise Skov Jensen og hendes familie er flyttet til Bjerregrav fra Hammel, og er meget glade for både landsbyen, skolen og nærheden til de mange tilbud i Randers. Der er mange gode grunde til at anbefale andre at flytte hertil - når man ser bort fra et enkelt, alvorligt problem.

Anne-Luise Skov Jensen er medlem af skolebestyrelsen ved Bjerregrav Skole, og er nu så bekymret for de besparelser der rammer både den lokale skole og mange andre skoler, at hun mener at politikerne bør ændre kurs.

Tirsdag eftermiddag holder skole- og uddannelsesudvalget møde, og her er et vigtigt punkt på dagsordnen skolernes handleplaner.

Planerne handler om, at der på 17 skoler skal spares penge, hvis budgettet skal overholdes i år og de kommende år.

Skolerne har flest udgifter til personale, så det er især her, der bliver skåret ned. Desuden arbejdes der på at tilbyde specialundervisning på de enkelte skoler frem for at sender elever til specialtilbud andre steder.

- Det maksimale pres, som folkeskolen i Randers er underlagt, resulterer i en skoledag, hvor ledelsen på skolerne dagligt bruger kræfter på at jonglere med de sparsomme ressourcer for at få hverdagen i skolerne til at hænge nogenlunde sammen. Tid, som i stedet burde være brugt på udvikling af undervisning og trivsel i samarbejde med lærerne og pædagogerne.
Anne-Luise Skov Jensen, skolebestyrelsesmedlem
Randers er en supergod bosætningskommune, mener Anne-Luise Skov Jensen, der er tilflyttet med sin familie. Men politikerne må gøre noget for at styrke skolerne, understreger hun. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Randers er en supergod bosætningskommune, mener Anne-Luise Skov Jensen, der er tilflyttet med sin familie. Men politikerne må gøre noget for at styrke skolerne, understreger hun. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Specialundervisning ændres

Skolebestyrelsen ved Vestervangsskolen er som Anne-Luise Skov Jensen dybt bekymret over de økonomiske udfordringer. Skolen står blandt andet overfor at måtte lukke skolens kantine, ud over at skære ned på personalet. På Vestervangsskolen mener skolebestyrelsen blandt andet, at skolens underskud skyldes, at skolen har haft udgifter for to millioner kroner som følge af den nye skolestruktur - uden at have fået pengene igen. I stedet må skolen nu trække elever hjem fra specialundervisningstilbud for at få budgettet til at hænge sammen.

- Det betyder, at vi med samme personalekapacitet skal inkludere 15-18 børn fra specialområdet i løbet af tre år. Vi har ikke kunne få nogen garanti for, at de tilbud vi vil kunne tilbyde, er pædagogisk og fagligt forsvarlige, hedder det blandt andet i et brev til skole- og uddannelsesudvalget i forbindelse med skolens handleplan.

Et stort dagligt pres

På Bjerregrav Skole er der ledt med lys og lygte efter besparelser for at få økonomien i balance. Blandt andet er kaffemaskinen blevet afskaffet og der er fundet mange andre mindre steder at skære ned. Men pengene findes især ved at skære ned på personalet.

Skolen har et helt særligt, uforskyldt problem, mener skolebestyrelsesmedlem Anne-Luise Skov Jensen. Skolerne får en fast takst pr. medarbejder der svarer til en gennemsnitlig lærerløn. Det betyder, at skolerne ikke får det fulde beløb til løn til erfarne lærere. På Bjerregrav Skole er der mange lærere, der har været ansat i en årrække.

- Det betyder reelt set at vi som skole bliver straffet økonomisk for at være gode til at fastholde vores lærere, siger Anne-Luise Skov Jensen.

Hun understreger, at hun har stor respekt for det arbejde, der udføres på skolerne under vanskelige forhold. Men politikernes holdning har hun svært ved at acceptere.

- Det maksimale pres, som folkeskolen i Randers er underlagt, resulterer i en skoledag, hvor ledelsen på skolerne dagligt bruger kræfter på at jonglere med de sparsomme ressourcer for at få hverdagen i skolerne til at hænge nogenlunde sammen. Tid, som i stedet burde være brugt på udvikling af undervisning og trivsel i samarbejde med lærerne og pædagogerne. Det er så ærgerligt og jeg synes, det er synd for vores børn og ikke mindst de skoleledere, lærere og pædagoger, der skal arbejde under disse rammer. Jeg forstår ikke, hvordan Randers Kommune kan forsvare kvaliteten af deres folkeskoler under disse økonomiske rammer, siger hun.

Asferg Skole, Assentoftskolen, Bjerregrav Skole, Fårup Skole, Grønhøjskolen, Hobrovejens Skole, Hornbæk Skole, Korshøjskolen, Langå Skole, Rismølleskolen, Søndermarksskolen, Tirsdalens Skole, Vestervangsskolen og Østervangsskolen samt specialskolerne Firkløverskolen, Oust Mølleskolen og Vesterbakkeskolen samt Vorup Børne- og Ungdomshus har lavet handleplaner, som udvalget nu skal tage stilling til.

Skoler jagter besparelser i alle hjørner og kroge for at få budgetterne til at hænge sammen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce