Slut med døgnåbent på apotek i Randers: Sådan får du din medicin

"Døgnapotek" står der over indgangen til Sønderbros Apotek. Det er efter nytår kun næsten rigtigt. For apoteket har nu åbent alle ugens dage fra 6 til 24. Men man kan stadig få medicin, hvis man har brug for det, også fra midnat til klokken 6 morgen. Arkivfoto: Ole Jakobsen

Slut med døgnåbent på apotek i Randers: Sådan får du din medicin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sønderbros Apotek i Dytmærsken har efter 1. januar åbent alle dage fra klokken seks til midnat. Men alle, der af en vagtlæge skønnes at have brug for medicin her og nu, kan også fremover få det, uanset tidspunktet på døgnet og uanset bopæl.

Randers: Siden midnat nytårsaften har der blot været et enkelt apotek i Danmark, som har åbent døgnet rundt, og det er Steno Apotek på Vesterbrogade i København. Seks apoteker uden for hovedstaden er dog åbne næsten i døgndrift, nemlig fra klokken 6 til 24 alle dage, og et af dem ligger i Randers.

Sønderbros Apotek i Dytmærsken er blandt de blot seks apoteker landet over, som efter den nye apoteks-vagtordning, der trådte i kraft ved årsskiftet, er blevet tildelt såkaldt A-vagttjeneste, hvilket altså indebærer, at man fra 6 morgen til midnat alle ugens syv dage kan handle medicin eller hvad man eller måtte have brug for af apotekets produkter.

Skulle man få behov for en bestemt medicin mellem midnat og klokken seks om morgenen, kan det dog også lade sig gøre. I så fald skal man henvende sig til akut- og vagtlægefunktionen, som - hvis den vagthavende læge skønner det nødvendigt - vil sørge for, at man får sin medicin.

Vagtfordeling

Med den nye ordning har Lægemiddelstyrelsen fordelt vagttjenester til en række udvalgte apoteker landet over. I sin fordeling af vagttjenesterne har styrelsen bestræbt sig på, at de valgte apoteker ligger geografisk spredt ud over de enkelte regioner men har også kigget på, hvor i naboregionerne, der er apotekter med vagttjeneste.

Vagttjenesterne er inddelt i tre kategorier, A, B og C, hvor apoteker med A-vagttjeneste altså har åbent hver dag fra seks morgen til midnat.

Apoteker med B-vagttjeneste er åbne mandag til fredag fra 8 til 21, lørdage fra 8 til 9 og fra 18 til 21, og endelig på søn- og helligdage fra 10-13.

Apoteker der er tildelt C-vagttjeneste har åbent på hverdage klokken 8-19, lørdage klokken 8-9 og 16-18, og søn- og helligdage kl. 10-13.

Bringer medicinen ud

Udover Sønderbros Apotek i Randers vil yderligere to apoteker i Randers Amtsavis' dækningsområde have vagttjeneste, idet Grenaa Apotek i Norddjurs Kommune og Hobro Apotek i Mariagerfjord Kommune begge er blevet tildelt C-vagttjeneste.

Selv om der altså ikke længere - udover i hovedstaden - findes apoteker med åbent hele døgnet rundt, er der som nævnt stadig mulighed for at få nødvendig medicin også uden for apotekernes åbningstider - uanset, hvor man bor.

For den nye vagtordning åbner faktisk mulighed for, at man gratis kan få bragt lægemidler ud, hvis en læge i den regionale akut- og vagtlægefunktion finder det nødvendigt.

En læges beslutning om vederlagsfri udbringning af medicin fra et vagtapotek vil navnlig kunne komme på tale i tilfælde, hvor akut- og vagtlægefunktionen ikke ligger inde med lægemidler til igangsættelse af en behandling. Det kan også komme på tale, hvis eksempelvis vagtlægen kun har været i telefonisk kontakt med borgeren, og borgeren ikke - på grund af sygdomstilstand eller betydelig afstand - med rimelighed kan forventes at henvende sig på et vagtapotek.

I den slags tilfælde vil det altid være en konkret lægefaglig vurdering, om et apotek skal pålægges at bringe medicin ud til en borger.

Slut med døgnåbent på apotek i Randers: Sådan får du din medicin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce