Snak giver ikke bedre miljø: 21-årig med bæredygtig produktion

For 21-årige Lars Hyllested er det ikke nok bare at snakke om at leve mere bæredygtigt. Han har kastet sig ud i at producere grøntsager, som han sælger lokalt. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Snak giver ikke bedre miljø: 21-årig med bæredygtig produktion

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Morgendagens Grøntsager i Drastrup er leveringsdygtig i friske produkter til middagsbordet. Nu er udfordringen at få kunderne til at opdage den lille forretning.

Assentoft: For 21-årige Lars Benko Hyllested er det ikke nok bare at snakke om, at vi skal tænke på miljø, bæredygtighed og natur. Noget som mange går op i - mere eller mindre helhjertet.

- Alle vil jo gerne gøre en forskel. Men jeg overvejede, hvad man kunne gøre rent praktisk, fortæller han.

Han påpeger, at det ikke er nok bare at satse på, at politikerne laver ændringer til gavn for miljøet. Vi må også gøre noget selv.

Efter gymnasiet gik Lars Benko Hyllested i gang med at forberede en produktion af grøntsager på arealer, der tilhører hans forældre på ejendommen Skolevej 25 i Drastrup. I begyndelsen sammen med Cecilie Aagaard Olsen, der dog er sprunget fra projektet.

Nu er Lars Benko Hyllested alene om arbejdet med både at producere og sælge de giftfire grøntsager. Og selv om det er hårdt, har han ikke mistet modet.

Også selv om det har vist sig at være sværere end ventet at få kunderne til at købe de friske grøntsager.

Morgendagens Grøntsager
Morgendagens Grøntsager er bygget på tre overordnede værdier:Der skal være kortere fra jord til bord. Derfor vil grøntsagerne blive solgt lokalt.

Miljø og sundhed skal forbedres. Derfor undgås lang transporttid af grøntsagerne, og samtidig bevarer de deres kvalitet, fordi de er friskhøstede, når de når forbrugeren.

Biodiversitet og multikultur skal styrkes. Derfor plantes nytteblomster, og der sås mange forskellige afgrøder.
Hunden Kenzo og fårene er ofte eneste selskab, når Lars Hyllested passer sin grøntsagsmark på Skolevej i Assentoft. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Hunden Kenzo og fårene er ofte eneste selskab, når Lars Hyllested passer sin grøntsagsmark på Skolevej i Assentoft. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Bestilling på forhånd

- Rigtig mange synes, det er et godt initiativ, og jeg har fået meget respons. Men selv om jeg synes, det er et unikt produkt, jeg laver, så har det været op ad bakke med at få tingene afsat.

I begyndelsen blev de nyopgravede og nyhøstede grøntsager solgt fra en vejbod. Men da det blev sommerferie og skolen lukkede, kom der pludselig ikke længere så mange forbi.

Samtidig oplevede Lars Benko Hyllested, at nogle opfattede det som en "ta-selv"-bod, hvor det ikke var nødvendigt at betale for varerne.

Derfor skal grøntsagerne nu bestilles via sms eller mail.

- Jeg er også begyndt at stå på markedet i Randers hver lørdag, og det er rigtig godt.

Lars Benko Hyllested arbejder hele tiden på at få flere til at få øjnene op for hans grøntsager.

Et lille hus på marken tjener som både redskabsskur og vaskerum for grøntsagerne. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Et lille hus på marken tjener som både redskabsskur og vaskerum for grøntsagerne. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Timing er afgørende

Arbejdet med at producere salat, kål, agurker, gulerødder, rødbeder og meget mere er gået rigtig godt. Der er intensiv drift på marken, der passes med håndkraft. En radrenser til at skubbe mellem rækkerne er et af de vigtigste redskaber.

Fordi arealet ikke er ret stort, kan et lille flytbart vandingsanlæg sørge for, at planterne ikke tørrer ud trods den varme sommer.

- Det sværeste er faktisk timingen. Dét med at sørge for, at der hele tiden er for eksempel gulerødder. At der hele tiden skal være noget klar i en tilpas mængde.

Lars Benko Hyllested har lært rigtig meget af sin første sæson som grøntsagsavler. Og der er selvfølgelig lavet nogle fejl, men erfaringerne er gode at have til næste år. For eksempel at nogle sorter af salat hurtigt bliver bitre, mens andre bevarer den friske smag.

Spændende proces

Lars Benko Hyllested håber på, at flere får lyst til at købe friske, lokale grøntsager. Folk er temmelig traditionsbundne, oplever han. Nye kartofler er favoritten, er hans erfaring. Og her er svært at være med prismæssigt som lille lokal avler, der graver de gule knolde op med håndkraft og derefter gøre dem rene.

Et salathoved er meget mindre arbejdskrævende, for det skal blot skæres af ved roden, så er det høstet.

Selv om produktionen er lille, så er der alligevel investeret i drivhus, kølerum, redskaber og en vaskestation. Så der skal tjenes nogle penge, før det hele er tjent ind, og der også bliver fortjeneste.

Lars Benko Hyllested er positivt overrasket over, hvor relativt let det egentlig har været at producere lækre grøntsager af høj kvalitet. Ved hjælp af bøger og oplysninger på nettet har han lært sig dét, han har haft brug for i forbindelse med såning, pasning og høst.

Det har også været spændende at smage på produkterne, efterhånden som de er blevet klar til høst.

- Lige nu er der rigtig mange rødbeder og agurker.

På lidt længere sigt håber Lars Benko Hyllested på at få mere gang i salget - og at udvide produktionen med et større areal.

Snak giver ikke bedre miljø: 21-årig med bæredygtig produktion

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce