Star Wars museum, julemandens hus og naturpark: Mange spændende projekter på vej i Randers

Michael Hougesen, der er er fra Randers, står i spidsen for Nelson Mandela Library Project Denmark. Han er årsagen til, at en stor sydafrikansk fond har haft kig på Randers som hjemsted for et Nelson Mandela-museum i Randers. De planer er nu droppet. Arkivfoto

Star Wars museum, julemandens hus og naturpark: Mange spændende projekter på vej i Randers

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Selv om der ikke bliver Nelson Mandela Museum i den kronjyske hovedstad, så er der mange andre ting i gang. Nye ideer og drømme er der også plads til.

Randers: Selv om de storstilede planer om et museum for Nelson Mandela i Randers ikke bliver til noget, så er der ingen grund til at frygte, at der ikke sker nye tiltag i kommunen.

Det fastslår blandt andre borgmester Torben Hansen (S). Han er glad for, at Randers Kommune gik med på ideen og brugte tid på at bane vejen for det kæmpestore projekt, der arbejder med et budget på 300-500 millioner kroner.

- Det er selvfølgelig ærgerligt, at det ikke bliver til noget, men vi må rejse os ved træ, vi er faldet, siger han.

- I Randers er vi gode til at arbejde med tingene, understreger borgmesteren. Torben Hansen peger på Randers Regnskov og Memphis Mansion som eksempler på, at ideer kan blive til virkelighed.

I december 2017 bevilgede et flertal i byrådet en halv million kroner til forundersøgelser, der skulle bane vejen for et Mandela-museum i Randers. Kommunen havde i et års tid været i kontakt med en sydafrikansk fond, som ønsker etableret et Mandela-museum et sted i Vesteuropa. Fonden havde takket være et samarbejde med randersdrengen Michael Hougesen i første omgang rettet blikket mod Randers som et muligt sted.

Byrådet sagde ja til at punge ud med en halv million kroner til en forundersøgelse af mulighederne - betinget af, at det lokale erhvervsliv ville bidrage med et tilsvarende beløb.

For nylig kom så beskeden fra Long Walk to Freedom Initiative-fonden om, at man vil se på andre lokaliteter end Randers til museet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Michael Hougesen, der står i spidsen for Nelson Mandela Library Project Denmark.

- Vi har jo netop fået den rigtig gode nyhed, at Naturpark Randers Fjord er blevet godkendt af Friluftsrådet. Nu er opgaven at få folk til at bruge området.
Dennis Jensen, erhvervs- og udviklingschef, Randers Kommune
Benny Ray har siden 2014 arrangeret Star Wars messer i Randers. I år foregår det 14. april, og dagen før holder Randers Bibliotek fernisering for en unik samling Star Wars-bøger. Arkivfoto
Benny Ray har siden 2014 arrangeret Star Wars messer i Randers. I år foregår det 14. april, og dagen før holder Randers Bibliotek fernisering for en unik samling Star Wars-bøger. Arkivfoto

Star Wars Museum?

Nu kan de 500.000 kroner, som kommunen har afsat, bruges på noget andet.

Måske et Star Wars Museum? Det forslag kommer Benny Ray med i en kommentar til en artikel på amtsavisen.dk om, at Mandela-museumsplanerne er droppet.

- Det er indtil videre ment som en sjov tanke. Men måske kan det blive til virkelighed om nogle år, hvem ved, siger Benny Ray. Han er manden bag de populære Star Wars-messer i Arena Randers, der siden 2014 hvert år har trukket publikum fra nær og fjern.

I år afvikles messen lørdag 14. april. Dagen før inviterer Randers Bibliotek til fernisering. Jacob Krogsøe fra biblioteket har nemlig grebet den bold, som Benny Ray har fået til at rulle, og er sammen med andre gode kræfter i Randers gået ind i kampen for at brande "Randers som Star Wars By".

Et af resultaterne er, at der 13. april er fernisering på biblioteket på en omfattende Star Wars-udstilling, en unik bibliotekssamling med fokus på wow-effekt og bøger. Jakob "Troldspejlet" Stegelmann er blandt gæsterne denne dag.

Mange ting i gang

Dennis Jensen, der er erhvervs- og udviklingschef i Randers Kommune, påpeger, at der er mange spændende ting undervejs i Randers.

- Vi har jo netop fået den rigtig gode nyhed, at Naturpark Randers Fjord er blevet godkendt af Friluftsrådet. Nu er opgaven at få folk til at bruge området, siger Dennis Jensen.

Der er også mange andre spændende tiltag i gang. For eksempel "Fabrikken" på Industrivej, hvor der er skabt et univers for alle, der har lyst til at lege med IT som iværksættere. Projektet har for nylig fået en million kroner fra Real Dania Fonden. I Randers Regnskov er etableringen af Danmarks første genbank for planter og dyr i fuld gang.

Et andet projekt, nemlig opførelsen af Kongsgården - julemandens hus fyldt med aktiviteter - er endnu ikke realiseret, selv om det er flere år siden, at Jan Lund gik i gang med at forsøge at skaffe midler til projektet.

- Det er svært, der er mange forhindringer, men jeg kæmper stadig, siger Jan Lund.

Star Wars museum, julemandens hus og naturpark: Mange spændende projekter på vej i Randers

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce