Svømmeklubber presses ud af svømmehaller

Mange svømmeklubber, blandt andet Neptun, risikerer at måtte lukke hvis de kommunale svømmehaller indskrænker deres åbningstid, som politikerne har bebudet. Foto: Annelene Petersen

Svømmeklubber presses ud af svømmehaller

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De dygtige unge svømmere fra Swim Team Neptun har atter sat Randers på landkortet som en af de byer, der høster mange medaljer ved blandt andet DM i svømning. Nu er det usikkert, om klubbens muligheder for at træne bliver stærkt reduceret.

Randers: Det var som en spand koldt vand i hovedet på folkene bag Swim Team Neptun, da de for kort tid siden fik en mail fra Randers Kommune med beskeden om, at svømmehallerne på skolerne måske skal lukkes fire af ugens syv dage.

- Hvad ville der ske, hvis man sagde til brugerne af idrætshallerne i byen, at de kun kunne benytte hallerne tre dage om ugen, eller hvis man sagde til fodboldklubberne, at de kun kunne bruge banerne to uger om måneden?, spørger René Larsen, der er kasserer i Swim Team Neptun.

Problemet er, at de kommunale svømmehaller ikke er blevet gjort tilstrækkeligt rene i forhold til de gældende regler. Det er der rettet op på nu, blandt andet ved at der er rengøring alle ugens syv dage. Men der er ikke afsat penge nok i budgettet til den ekstra rengøring. Derfor skal politikerne på byrådsmødet på mandag afgøre, om svømmehallerne skal lukkes nogle af ugens dage, eller om der skal bevilges ekstra penge til rengøringen.

Svømmeklubben Neptun er blot en af flere klubber, der bruger de fem kommunale svømmehaller flittigt. Neptun er den eneste, der har en konkurrenceafdeling, og samarbejder blandt andet med RGF svømning om talentudvikling.

- Vores svømmere er begyndt at klare sig godt på nationalt plan. Randers bliver lagt mærke til igen.
Kim Hornbæk, formand for Swim Team Neptun
Swim Team Neptun
Swim Team Neptun blev etableret i november 2013.Klubben består af en svømmeskole med en konkurrenceafdeling bygget ovenpå.

Klubben har cirka 450 medlemmer, hvoraf de 50 er konkurrencesvømmere.

I foråret 2018 har klubben lavet et samarbejde med RGF svømning, som går ud på at spottesvømmere, som kunne være interesseret i konkurrencesvømning.

De bliver tilbudt træning med Neptuns talenter den sidste del af sæsonen.

Neptun har både i 2017 og 2018 hentet DM guld og sølv, og til sommer har klubben for første gang hele syv svømmere kvalificeret til DM.

Svømmeskolen tilbyder undervisning på Nørrevangskolen, Rismølleskolen, Tirsdalens skole,Søndermarkskolen og Water & Wellness fordelt på ugens seks første dage.

Størstedelen af svømmerne er 3-17 år.

Derudover har klubben et "lær crawl hold" for voksne samt et motionisthold.
På Søndermarksskolen træner de unge talenter fra Swim Team Neptuns konkurrencehold. De risikerer nu at blive husvilde. hvis svømmehallerne lukker fire af ugens syv dage. Foto: Annelene Petersen
På Søndermarksskolen træner de unge talenter fra Swim Team Neptuns konkurrencehold. De risikerer nu at blive husvilde. hvis svømmehallerne lukker fire af ugens syv dage. Foto: Annelene Petersen

Tingene hænger sammen

Tingene hænger sammen, understreger Kim Hornbæk, der er formand for Swim Team Neptun.

Forældreopbakningen i konkurrenceafdelingen er stor, og rækker også til at give en hånd med ved klubbens øvrige aktiviteter, blandt andet svømmeskoler, hvor små og store lærer at begå sig i det våde element.

Det er blandt andet i svømmeskolerne, at nye små talenter tager deres første svømmetag. Siden klubbens start i 2013 er det gået støt fremad. Blandt andet takket være en flok engagerede trænere.

- Vores svømmere er begyndt at klare sig godt på nationalt plan. Randers bliver lagt mærke til igen, siger Kim Hornbæk.

Klubbens talenthold træner i Søndermarksskolens svømmehal og i Water & Welness. Men klubben bruger også de øvrige haller til deres mange svømmehold. De mindre svømmehaller er rigtig gode, når nye elever skal lære at svømme. Her kan svømmelærerne nemlig holde en tæt kontakt til svømmerne fra bassinkanten.

Laura Blendstrup er en af de mange tidligere konkurrencesvømmere, der i dag er træner i Swim team neptun. Mandag aften blev hun så optaget af sin trænergerning, at hun røg i vandet. Foto: Annelene Petersen
Laura Blendstrup er en af de mange tidligere konkurrencesvømmere, der i dag er træner i Swim team neptun. Mandag aften blev hun så optaget af sin trænergerning, at hun røg i vandet. Foto: Annelene Petersen

Styrke og teknik

En af dem, der træner Neptuns talenthold, er 19-årige Laura Blendstrup.

- Jeg har selv været konkurrencesvømmer i klubben, men stoppede med det, da jeg fik travlt med gymnasiet og job. Jeg elsker at arbejde med de unge svømmere, siger Laura Blendstrup, der er glad for at kunne give noget tilbage til klubben.

Hun synes, det er spændende at være med til at give de unge svømmere muligheden for at markere sig i svømmesporten.

- I svømmeskolerne ser vi, hvem der har potentiale. Det handler om god balance, og om at være tryg ved at være i vandet.

Og så handler det om masser af træning - og god teknik, understreger Laura Blendstrup.

René Larsen (tv), der kasserer i svømmeklubben Neptun, og fomand Kim hornbæk håber på, at kommunen fortsat vil holde svømmehallerne åbne alle ugens syv dage.  Foto: Annelene Petersen
René Larsen (tv), der kasserer i svømmeklubben Neptun, og fomand Kim hornbæk håber på, at kommunen fortsat vil holde svømmehallerne åbne alle ugens syv dage. Foto: Annelene Petersen

Rift om bassinerne

René Larsen håber, at det lykkes politikerne at finde pengene, så hallerne kan blive gjort ordentligt rene alle ugens syv dage. Ellers bliver det svært at opretholde en konkurrenceafdeling.

- For at opretholde det høje niveau, er der brug for mange træningspas fordelt hen over ugen. Uden en konkurrenceafdeling vil klubben som helhed også blive udfordret, da det meste af det frivillige arbejde udføres af forældre til konkurrencesvømmere. For svømmeskolens vedkommende vil det også blive umuligt at fortsætte på samme niveau. Man kan umuligt få så mange svømmere igennem på tre dage. Dertil kommer at vi skal dele primetime med de andre klubber i byen, siger han.

Svømmeklubber presses ud af svømmehaller

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce