To unge mænd blev hverdagens helte: Uden dem kunne det være gået helt galt

Hvad der var årsagen til branden er endnu uvist, men det var sandsynligvis problemer med en el-installation. Billedet her er fra en anden brand. Arkivfoto

To unge mænd blev hverdagens helte: Uden dem kunne det være gået helt galt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Naboer og tilfældige forbipasserende ydede i pinsen en kæmpe indsats, da der udbrød brand i et værksted på en gård, hvor to børn var alene hjemme.

Assentoft: Da indsatsleder Christian Nøddelund fra Beredskab og Sikkerhed Randers og alle hans brandmænd mandag middag rykkede ud til en brand på en gård i Søndergade i Assentoft, blev de mødt af et helt særligt syn.

- Det var et værksted på 10-13 kvadratmeter, der brændte. Og rundt omkring værkstedet stod flere naboer, som med hver sin vandslange forsøgte at holde ilden under kontrol. Deres indsats var med til at forhindre branden i at brede sig, fortæller indsatslederen, som dog er særligt imponeret over indsatsen fra to tilfældigt forbipasserende.

- Mens naboerne var i gang med haveslangerne, kom to knejter kørende forbi. Da de så, det brændte, hoppede de ud af bilen og løb ind på gården, uddyber Christian Nøddelund.

Inde på gården fik drengene øje på en bil, som holdt parkeret faretruende tæt på det brændende værksted. Derudover stod der en græsslåmaskine og flere dunke fyldt med benzin.

- Drengene tænkte hurtigt og fik skubbet bilen i sikker afstand fra flammerne, ligesom de fik fjernet benzindunkene og græsslåmaskinen. Det var skide godt tænkt! Jeg har kun ros tilovers for dem. Hvis ilden havde fået fat i bilen og benzinen, kunne branden have udviklet sig på en helt anden måde, fastslår indsatslederen, som også fortæller, at flammerne hurtigt blev slukket, da brandmændene talstærkt sluttede sig til naboerne.

- Der er ikke meget af værkstedet tilbage, men ilden nåede ikke at brede sig, og ingen kom til skade, siger han.

Kom forbi ved et tilfælde

De to unge mænd, der høster de mange roser fra indsatslederen, er 21-årige Erik og 18-årige Jonas, som var på tur fra produktionsskolen Mimers Brønd.

- Jeg er lærling, og jeg var sammen med en elev i Assentoft for at se til nogle får, vi har til at gå derude, fortæller Erik Ryberg Hansen.

- Da vi skulle hjem igen, besluttede jeg helt impulsivt at køre en anden vej end normalt, og det var her, vi fik øje på kraftig røg, der steg op fra en gård. Vi stoppede op, og fik at vide af en herre, der stod ved vejen, at der allerede var ringet 112, og at brandvæsnet var på vej, fortsætter han.

Derefter løb de to unge mænd ind til det brændende værksted, hvor naboerne allerede var i fuld gang med haveslangerne.

- Her fik jeg øje på bilen, der stod parkeret tæt på branden. Heldigvis var bildøren ikke låst, så jeg bad herren fra tidligere sætte sig ind og sætte bilen i frigear, og så lykkedes det Jonas og jeg at få skubbet bilen væk.

- Derefter løb jeg ind i et skur, der stod lige ved siden af værkstedet, og som jeg frygtede, ilden ville brede sig til. Her fik jeg fjernet alt det, der var særligt brandfarligt - blandt andet en græsslåmaskine og to eller tre dunke benzin, forklarer Erik Ryberg Hansen, som selv mener, at det er en oplevelse, han har med i bagagen, der fik ham til at reagere prompte, da han så røgen.

- For cirka halvandet år siden udbrød der brand i en lade på den gård, hvor jeg arbejder. Det var en voldsom brand, som ikke var til at stoppe. Hele laden brændte ned. Den oplevelse sidder stadig i mig, og jeg tror, det var derfor, jeg med det samme tænkte, at jeg måtte gøre alt, hvad jeg kunne for at forhindre, at denne brand udviklede sig på samme måde, fortæller han.

Børnene bevarede roen

Imens alt dette stod på, kørte gårdens beboer rundt syv-otte kilometer derfra, lykkeligt uvidende om det drama, der udspandt sig i hendes hjem.

- Mine to yngste børn på 11 og 14 år var alene hjemme, mens jeg var kørt ud for at hente mit ældste barn. Pludselig ringede min 14-årige søn og fortalte, at det brændte, og at jeg skulle skynde mig at komme hjem. Jeg var på det tidspunkt kun syv-otte kilometer fra vores hjem, men det virkede pludselig som en meget lang tur, fortæller beboeren, som ikke ønsker sit navn i avisen.

- Jeg blev virkelig forskrækket over det opkald, og hele vejen hjem fløj tankerne gennem hovedet på mig. Var mine børn i sikkerhed? Og hvor voldsom var branden mon?, uddyber hun.

Da hun kom hjem, blev hun mødt af indsatslederen, der kunne berolige hende med, at alle var i sikkerhed, og at branden var under kontrol.

- Han roste også mine to børn, der bevarede roen hele vejen igennem, fortæller hun og tilføjer, at de to børn faktisk ikke havde opdaget branden, før en af naboerne fra vejen bankede på hos dem og fortalte dem, at der var brand, og at de skulle gå med hende.

- De tog det så flot. Det var vist mig, der var mest forskrækket, tilføjer hun.

Indsatslederen fortalte også om den store indsats, naboerne og de to forbipasserende drenge havde gjort for at begrænse ildens hærgen.

- Hold kæft, hvor er der mange flinke mennesker i verden. Det var fantastisk at opleve, at vi i dén grad kan være der for hinanden, fastslår hun.

To unge mænd blev hverdagens helte: Uden dem kunne det være gået helt galt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce