Torben Hansen om boligstempel: Det er rigtig træls

Både Randers Kommune, boligforeningerne og beboerne selv har kæmpet hårdt for, at Glarbjergvej-området kan slippe af med det negative omdømme. Men nu bliver området igen kædet sammen med svært belastede områder som Mjølnerparken og Vollsmose. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Torben Hansen om boligstempel: Det er rigtig træls

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den nye liste over boligområder, hvor beboerne ikke umiddelbart kan få familiesammenføring, ærgrer både borgmesteren og Bysekretariatet. Glarbjergvej-området og Jennumparken kædes nemlig igen sammen med ghettobegrebet, hvilket er unfair, lyder det.

Randers: Da man i 2013 offentliggjorde den dengang seneste liste over særligt udsatte almene boligområder, den såkaldte ghettoliste, var det til mange randrusianske borgeres store ærgrelse med et velkendt navn. Glarbjergvej-området modtog det knapt så flatterende ghettostempel, og det viste sig desuden, at Jennumparken var faretruende tæt på det samme.

Der gik da også blot et år, før man på Glarbjergvej fik vristet sig fri fra listen, og siden har man i nordbyen kæmpet en ihærdig kamp for at imødekomme de problemer, der i første omgang gjorde, at områderne havnede i det dårlige selskab.

- Der er blevet pænt og ordentligt derude, lejlighederne er blevet renoveret og udearealerne får også en tur. Man har lavet en helt masse tiltag, også på det sociale plan, og de har helt klart haft en positiv effekt, siger borgmester Torben Hansen (S).

Tilbage i skammekrogen

Randers Kommune har i fællesskab med boligorganisationerne iværksat en helhedsplan for at løfte udsatte områder i Randers Nord, herunder Glarbjergvej-området og Jennumparken. Helhedsplanen indebærer blandt andet fornyelse af områderne både ude og inde, samt forskellige indsatser der skal styrke uddannelse og beskæftigelse blandt beboerne. Babyklubber, fællesspisning og beboerråd er blot nogle af de sociale tiltag, man har foldet ud.

Alligevel er både Glarbjergvej-området og Jennumparken nu igen at finde på en oversigt over boligområder, der udmærker sig negativt. Som en del af den nye aftale om familiesammenføring indgået af regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har man nemlig samlet en liste over 40 boligområder, hvor beboerne ikke har ret til at få en eventuel udenlandsk ægtefælle til landet.

Ifølge integrationsminister Inger Støjberg skal det ses som "en kamp mod ghettoerne'" men den udlægning giver man ikke meget for i det boligsociale team Bysekretariatet.

- Jeg synes, det er med til at tegne et forkert billede af områderne. Hvorfor skabe denne negative fortælling, når det næppe kommer til at gøre en positiv forskel, spørger sekretariatsleder Louise Hou Kragh.

Torben Hansen er ligeledes uforstående over for listen.

- Det er rigtig træls, for både kommunen, boligforeningerne og beboerne selv har kæmpet hårdt for at slippe af med det negative omdømme. At Glarbjergvej-området og Jennumparken nu igen skal kædes sammen med svært belastede områder som Mjølnerparken og Vollsmose, synes jeg er helt urimeligt, siger han.

Tvivler på effekten

Hos Dansk Folkeparti er man omvendt mere enig i den vurdering, den nye liste er et udtryk for. Frank Nørgaard (DF) understreger, at det ikke er noget at råbe hurra over, men kan sagtens følge tankerne bag listen.

- Det er da kedeligt at havne på sådan en ghettoliste, men generelt er det fint med de her lister. Det er en måde at oplyse borgerne på. Det vil være med til at hjælpe områderne, fordi der nu vil komme færre nye belastede beboere til. Det er et stempel, men det kan betyde, at problemet ikke bliver større.

Den egentlige årsag til listens tilblivelse, nemlig begrænsning af familiesammenføringer, mener man i Byrådssekretariatet ikke er relevant for hverken Glarbjergvej-området eller Jennumparken, fordi man efter anbefaling fra regeringen ikke har anvist flygtninge til områderne.

- Jeg ser det som symbolpolitik. Det er meget få mennesker, som bor her, der potentielt kan blive ramt. Hvis ikke ingen, siger Louise Hou Kragh.

Frank Nørgaard mener derimod, at områderne med rette er en del af listen.

- At der næsten ingen beboere er, som kan blive ramt, er vist en meget positiv udlægning af historien. Vi har modtaget mange flygtninge i Randers gennem årene, og en del af dem har fået familiesammenføring, siger han.

Han håber, at de nye regler kan betyde, at de beboere, som rent faktisk har ressourcerne og drømmer om at få sin ægtefælle hertil, men nu bor et sted, der gør det umuligt, vil flytte væk fra området.

Alt er ikke tabt

Til trods for den ærgerlige sammenhæng Glarbjergvej-området og Jennumparken nu igen nævnes i, er der stadig optimisme at spore på alle fronter.

- Den indsats man har lavet, har bestemt ikke været forgæves. Den har betydet, at det trods alt ikke er så slemt i netop de her områder, som det er i andre ghettoer, forsikrer Frank Nørgaard.

Torben Hansen er da også fortrøstningsfuld, selvom han ikke mener, at beboerne fortjener stemplingen.

- Jeg håber ikke, at det her vil få nogen betydning for den positive udvikling, beboerne oplever. Der er så meget energi og vilje, at det forhåbentlig er lige meget, siger han.

Torben Hansen om boligstempel: Det er rigtig træls

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce