Troels Lund Poulsen: En robot er en ven, du ikke har mødt endnu

Bølgepap har aldrig været særligt sexy, lød det blandt andet fra adminstrerende direktør Dan Johannesen. Alligevel syntes forbundsformand Per Christensen og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) godt om det, de blev præsenteret for hos Peterson i Randers. Foto: Annelene Petersen

Troels Lund Poulsen: En robot er en ven, du ikke har mødt endnu

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Erhverminister Troels Lund Poulsen (V) og forbundsmandsformand for 3F var begejstrede for, hvad de så på mandagens besøg på bølgepapfabrikken Peterson, der investerer heftigt i automatisering.

Randers: Robotterne har holdt deres indtog på det danske arbejdsmarked. Det gælder også på bølgepapvirksomheden Peterson på Mirabellevej i det nordlige Randers.

Mandag formiddag havde virksomheden besøg af beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og forbundsformand for 3F, Per Christensen.

Administrerende direktør Dan Johannesen og fabrikschef Torben Stabell viste rundt på fabrikken, der er en byens store industrivirksomheder med 160 ansatte på fabrikken på Mirabellevej.

Af dem er 135 ansatte grafiske medlemmer af 3F Randers i produktionen. Herudover er der intern vedligeholdelsesafdeling samt egen administration. Firmaet generer en årlig omsætning på cirka 300 millioner kroner.

For Randers-virksomheden er det lykkedes at automatisere produktionen, blandt ved at investere massivt i ny teknologi. Samtidig har virksomheden bevaret job og gode arbejdsforhold.

For nogle år var arbejdsstyrken helt nede på 50, og virksomheden var tæt på at gå konkurs. Nu har nye investeringer fra de nye ejere, den belgiske familievirksomhed VKP Group, betydet, at antallet af ansatte i dag er det tredobbelte.

Det niveau regner administrerende direktør Dan Johannesen med at fastholde de kommende år, samtidig med at investeringen i automatisering fortsætter.

Peterson
VPK Peterson - det tidligere Neopac - blev grundlagt 17. maj 1966, og 1. februar 1967 gik den første bølgepapkasse ud fra den 7000 kvadratmeter store fabrik til den første bruger.

Fabrikken blev grundlagt af det amerikanske firma St. Regis Paper Company, og de første tre ansatte blev direktør Vagn Hesseldahl, Børge Høegh Svendsen og Per Gradman. De kom alle tre fra den konkurrerende virksomhed Colon.Der var adskillige grunde til, at Neopac A/S valgte Randers som hjemsted for sin første fabrik. For det første solgte Randers Kommune grunden på Mirabellevej på meget rimelige betingelser, og for det andet anså man Randers for at være en fremsynet og driftig by.Endelig havde Randers en central beliggenhed, der gav mange muligheder for transport til og fra byen.Gennem årene har fabrikken skiftet ejere flere gange. Peterson Packaging opkøbte fabrikken i 2006, da den havde navnet Smurfit Neopac.Peterson fik i 2016 en ny ejer i den belgiske familievirksomhed VPK Packaging Group.
Jan Guldmann har en fortid som medarbejder og tillidsmand hos Peterson og har et godt kendskab til virksomheden som gruppeformand  for 3F Grafisk og næstformand i 3F Randers. Her sætter han forbundsformand Per Christensen ind i detaljer omkring produktionen hos sin tidligere arbejdsgiver. Foto: Annelene Petersen
Jan Guldmann har en fortid som medarbejder og tillidsmand hos Peterson og har et godt kendskab til virksomheden som gruppeformand for 3F Grafisk og næstformand i 3F Randers. Her sætter han forbundsformand Per Christensen ind i detaljer omkring produktionen hos sin tidligere arbejdsgiver. Foto: Annelene Petersen

Kun halvvejs

- Peterson har som helhed investeret heftigt. I alt 1,5 milliarder kroner, hvoraf der bliver brugt 800 millioner kroner på en ny fabrik i Norge. Indtil videre er der brugt 144 millioner kroner på investeringer på nye maskiner i Randers. Og vi er kun halvvejs, siger Dan Johannesen.

Peterson i Randers har siden 2005 skåret ned på maskinparken, men har siden øget effektiviteten og dermed gjort sig mere konkurrencedygtige. Medarbejderne i produktionen arbejder på treholdsskift. 80 procent af det bølgepap, der bliver produceret, er recycling.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) var begejstret over, hvad han så.

- Det er en super historie. Jeg er oprigtigt glad for at møde op en mandag morgen og opleve det her. Jeg synes, det er positivt, at virksomheden er familieejet. Det giver en større sikkerhed for virksomhedens overlevelse, end hvis pengene var kommet fra en kapitalfond. Det har givet den god mulighed for at udvikle sig fra et stadium, hvor den var tæt på at være død og borte. Og der er selvfølgelig en grund til, at man valgte at bevare fabrikken i Randers frem for den i Næstved, for det er her i Jylland, at produktionen finder sted, siger Troels Lund Poulsen og hentyder til, at det bølgepap, der kommer fra Randers, blandt andet bliver flittigt brugt af mange jyske produktionsvirksomheder, blandt andet fødevareindustrien.

Stor fan af robotter

Erhvervsministeren er en stor fan af robotter.

- Jeg synes, det med robotter er relativt banalt. Den er en, der har sagt de kloge ord, at en robot er en ven, du ikke har mødt endnu. Den hjælper os til at være konkurrencedygtige på en større del af det globale marked, siger Troels Lund Poulsen.

Forbundsformand hos 3F, Per Christensen, er ikke uenig.

- Jeg synes ikke, der går nogen grænse for brug at robotter. Hvis ikke vi følger med udviklingen og forbliver konkurrencedygtige, risikerer vi bare at miste arbejdspladser. Så jeg synes, at vi skal omfavne udviklingen, og samtidig sikre, at folk får den nødvendige uddannelse til at betjene maskinerne. Det er vigtigt, at der en fin balance mellem videreuddannelse og digitalisering, siger Per Christensen.

Han mener, at uddannelsen af de ansatte er en fælles opgave for både samfundet og virksomhederne, præcist som det er tilfældet hos Peterson, der blandt andet bruger sidemandsoplæring, når det gælder betjening af de nye maskiner.

Jan Guldmann, der er gruppeformand for 3F Grafisk & næstformand i 3F Randers, deltog også i besøget på sin tidligere arbejdsplads.

- Før i tiden var fem-seks mand om at betjene en maskine. Nu kan man nøjes med to, samtidig med at produktiviteten stiger. Vi undgår nedslidningsskader, og robotterne bliver ikke syge. Det vigtigste er, at man sikrer den rigtige balance, samtidig med at virksomheden selvfølgelig overlever.

Troels Lund Poulsen: En robot er en ven, du ikke har mødt endnu

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce