Ud af klasseværelset og bliv klogere

Rita Houmann midt i en anderledes undervisningssituation, hvor hun fungerer som coach for sine elever, mens Carlsens billeder vinker på væggene. Foto: Annelene Petersen
Foto: Annelene Petersen

Ud af klasseværelset og bliv klogere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Læreren er coach, og mobilen er redskabet, når 3. b på Randers Statsskole undervises i engelsk på A-niveau. Senest var klassen på Kunstmuseet.

Billedkunstneren Peter Carlsen er ærkedansk. Alligevel bliver han brugt i undervisningen, når cand. mag. Rita Houmann underviser sin 3. b-klasse i engelsk på højt niveau.

..................
..................
Foto: Annelene Petersen

Carlsen er aktuel med særudstilling på Randers Kunstmuseum - Houmann griber chancen og sender klassen på opgave i udstillingen. Hun er voldsomt optaget af at praktisere mobil undervisning, hvor eleverne optager læring alle andre steder end i klasseværelset.

Her passer Carlsen-udstillingen perfekt. Houmann har forlods lavet sit hjemmearbejde. Har opdelt eleverne i grupper og formuleret opgaverne, der er skræddersyet til hver enkelt gruppe. Det her er nemlig en papegøjeklasse, der kun har engelsk fælles. Derfor er forarbejdet vigtigt. Samtlige opgaveløsninger skal dokumenteres med mobilkamera og video - alt foregår på engelsk.

Peter Carlsen er en kunstner, der går i kødet på os og affotograferer med sin pensel, hvad der foregår i dagens Danmark af godt og skidt. Og han svinger sin krabask med en blanding af smittende humor og galskab.

»Peter Carlsens billeder nærmest springer på os. De åbner straks op for en diskussion af tidstypiske emner,« understreger Rita Houmann, der bestemt ikke har fundet det svært at finde temaer til sine elever.

Danskhed er et af emnerne på Carlsens palet.

»Hvad vil det sige at være dansk. Hvad er det for en danskhed, vi føler, der er truet? Er det angsten for, at stegt flæsk og persillesovs skal forsvinde? Eller er der andre danske værdier på spil?«, spørger hun.

Grådighed kunne være et andet emne, der ligger lige til højrebenet. Carlsen har foreviget sig selv, hvad han oftest gør, splitterravendes bar oven på et par kasser årgangsvine, slet skjult af Dannebrog. I hånden har han en stak pengesedler, på ryggen et par forgyldte vinger - og et grådigt smil om munden.

Eleverne kan kaste sig over malerens nye serie Danmarksbilleder, hvor han bl.a. er endt på hospitalet. Region Hovedstaden, fordi han er syg. Spørgsmålet er, om han så også bliver kureret.

Carlsen er eksponent for reality på lærredet. Han er selviscenesætter og kommenterer flittigt med sin pensel.

»Læring behøver ikke nødvendigvis at foregå i klasseværelset alene,« understreger Rita Houmann, der er lykkelig for, at Randers har et kunstmuseum i gå-afstand fra statsskolen.

»Det er guld værd at bruge rummene på museet til undervisning. Desuden får vi kvalificeret hjælp af museets ansatte,« understreger hun og hentyder til, at museumsinspektør Anne Sophie Lykke-Poulsen er koblet på 3. b's besøg.

Forlods gav hun en kort introduktion til Carlsens billed-univers, ligesom hun har stået til rådighed under hele besøget med sin kunstfaglige viden.

»Vi får alting serveret her. Vægge, der taler. Fagfolk, der stiller viden til rådighed. Det er fagligt velkvalificerede rum, vi kan benytte,« understreger Rita Houmann, der kombinerer billedkunsten med sine visioner for anvendelse af digitale medier i undervisningen.

Eleverne får via hendes coaching læring i en dansk billedkunstners univers samtidig med, at de bruger mobilen som redskab til formidling og opgaveløsning.

»Sidst, men ikke mindst handler det også om at øge lysten til at tale og skrive engelsk,« understreger Rita Houmann.

Ud af klasseværelset og bliv klogere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce