Unge om uro i midtbyen: - Så tal dog med os

Jonas Jørgensen nyder samværet med de andre unge på Jens Otto Krags Plads, og han håber, at beboerne i området fremadrettet vil komme direkte til dem, hvis de er generet af støj. Foto: Louise Bruun Høfler

Unge om uro i midtbyen: - Så tal dog med os

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Politiet og SSP har i øjeblikket øget fokus på Jens Otto Krags Plads, hvor en gruppe unge aften efter aften fester til stor gene for områdets beboere. Selv er de unge dog uforstående over for kritikken.

Randers: Når mørket falder på, bliver Jens Otto Krags Plads i hjertet af Randers forvandlet til én stor ungdomsfest til stor frustration for områdets beboere.

- Den seneste måned har vi modtaget otte-ni anmeldelser fra borgere, som er generet af meget høj musik fra stedet, fortæller Jakob Christiansen, der er kommunikationsrådgiver ved Østjyllands Politi, og understreger, at anmeldelserne bliver taget meget alvorligt.

- Vi har nu planlagt vores patruljer efter det, så de jævnligt kører forbi Jens Otto Krags Plads. Vi vil derfor opfordre de unge til at finde et andet sted at hænge ud. Et sted, hvor musikken ikke kan genere nogen, tilføjer han.

Alene i denne uge har politiets tilstedeværelse ført til to beslaglagte musikanlæg og en enkelt sigtelse af en 16-årig pige, som blev sigtet for at forstyrre den offentlige orden, fordi hun flere gange tirsdag aften skruede op for musikken, trods politiets ordre om at skrue ned.

Vi er en gruppe flinke og rare unge mennesker, som er til at tale med. Vi er ikke ude på ballade. Vi er her bare for at hygge os.
Jonas Jørgensen
HVAD ER SSP?
SSP-samarbejdet er et tværsektorielt og kriminalitetsforebyggende samarbejde mellem Randers Kommune og Østjyllands Politikreds Randers.SSP oplyser børn, unge og forældre om kriminalitetsfremmende forhold og handlemuligheder, så misbrug og kriminalitet begrænses.
Ifølge Jonas Jørgensen er Jens Otto Krags Plads det oplagte sted at hænge ud som ung. Foto: Louise Bruun Høfler
Ifølge Jonas Jørgensen er Jens Otto Krags Plads det oplagte sted at hænge ud som ung. Foto: Louise Bruun Høfler

- Vi er flinke og rare

At politiets tilstedeværelse kommer til at sætte en stopper for ungdomsfesterne, er dog ikke givet.

- Nogle unge synes bare, det er spændende, at politiet kommer. Så får de en oplevelse ud af det. De løber måske, når patruljen kommer, og går tilbage til stedet, når patruljen er kørt, og sådan bliver det ved, forklarer Claus Hansen, der er SSP-konsulent i Randers Kommune.

Den beskrivelse kan 17-årige Jonas Jørgensen nikke genkendende til. Han er en af de unge, der jævnligt hænger ud på pladsen.

- Helt ærligt, så synes vi bare, det er sjovt, at politiet kommer og brokker sig. Det er sjovt, at de gør så stort et nummer ud af det. Vi ville have meget mere respekt for det, hvis dem, der er utilfredse, selv kommer og taler med os, i stedet for at tilkalde politiet, siger han og kommer med et eksempel:

- På et tidspunkt var der en af beboerne, der kom ned og talte med mig om, at han var træt af, at der altid lå knuste flasker her om morgenen. Det har jeg stor respekt for, og vi har efterfølgende været meget opmærksomme på at rydde op efter os selv og lade være med bare at kaste de tomme flasker. For ja, det indrømmer jeg, at vi tidligere gjorde - vi tænkte simpelthen ikke over konsekvenserne af de knuste flasker, før snakken med ham.

Jonas Jørgensen opfordrer dermed beboerne i området til at komme ned og give besked, når de synes, musikken bliver for høj.

- Vi er en gruppe flinke og rare unge mennesker, som er til at tale med. Vi er ikke ude på ballade. Vi er her bare for at hygge os, fastslår han.

Langt størstedelen af de venner, Jonas Jørgensen hænger ud med på pladsen, er nogle, han aldrig ville have mødt, hvis ikke det var for de åbne ungdomsfester. Foto: Louise Bruun Høfler
Langt størstedelen af de venner, Jonas Jørgensen hænger ud med på pladsen, er nogle, han aldrig ville have mødt, hvis ikke det var for de åbne ungdomsfester. Foto: Louise Bruun Høfler

Et stærkt fællesskab

Jonas Jørgensen lægger ikke skjul på, at fællesskabet blandt de unge på Jens Otto Krags Plads betyder enormt meget for ham, og at det derfor ærgrer ham, at beboerne i området ser det som et problem.

Til daglig bor han hos en plejefamilie i Farsø, men han tilbringer en del weekender og ferier hos sin storesøster i Randers, og her har festerne på Jens Otto Krags Plads givet ham mulighed for at få en masse nye venner i byen.

- Andre steder brokker de voksne sig over, at de unge sidder for meget foran pc'en og kun taler med hinanden over internettet. I Randers mødes vi på steder som Jens Otto Krags Plads, og alle er velkomne til at slutte sig til. Der er virkelig et stærkt fællesskab blandt de unge her i byen. Det er det, der gør Randers speciel, siger han og tilføjer, at størstedelen af dem, han i dag hænger ud med, er nogen, han aldrig ville have lært at kende, hvis ikke det var for festerne i midtbyen.

En pause fra pladsen

Noget tyder dog på, at beboerne omkring Jens Otto Krags Plads de kommende dage kan se frem til mere ro og en bedre nattesøvn. Jonas Jørgensen har nemlig overbevist vennerne om at rykke festen til Tronholmen - i hvert fald for en stund. Han vil dog ikke love, at de ikke vender tilbage til Jens Otto Krags Plads.

- Nu rykker vi til Tronholmen for at slippe for balladen. Men Jens Otto Krags Plads kan bare noget, de andre steder i byen ikke kan. Pladsen ligger centralt, så det er let for os at komme dertil, der er læ på grund af de omkringliggende bygninger, og så er der masser af siddepladser og skateramper, som flere af de andre bruger, forklarer han.

At de unge ser Jens Otto Krags Plads som et oplagt sted at hænge ud, kan SSP-konsulent Claus Hansen godt forstå.

- Det er bare et centralt og lækkert sted, hvor der sker rigtig mange ting for unge. Der er tradition for, at det er et sted, man opholder sig, når man er ung - ikke mindst i den periode, hvor skøjtebanen også er der, siger han og fortsætter:

- Overordnet set er det da også dejligt, at der er liv i byen, og at det er blevet et sted, som de unge helt naturligt vælger at opholde sig. Men det skal selvfølgelig ske, uden det er til gene for alle mulige andre.

Ingen hurtig løsning

I et forsøg på netop at komme den generende larm til livs, har SSP i øjeblikket - ligesom politiet - øget fokus på Jens Otto Krags Plads.

Claus Hansen forstår godt, at folk i området gerne vil have lukket ungdomsfesterne ned hurtigst muligt, men han understreger også, at der ikke findes nogen holdbar, hurtig løsning til sådan et problem - udover, at politiet kan beslaglægge musikanlæggene, så der bliver ro i et stykke tid, indtil de unge senere på natten eller næste aften vender tilbage med et nyt anlæg.

- Det er en offentlig plads, og de har lov at være der. Så der findes desværre ingen hurtig løsning. Men vi er selvfølgelig til stede på pladsen, hvor vi observerer, hvem de unge er, og prøver at komme i dialog med dem og appellere til, at de skruer ned for musikken, forklarer han.

Derudover har SSP-konsulenterne taget en snak med nogle af de unges forældre i håbet om, at de kan overbevise de unge om at skrue ned for den generende adfærd.

- Nogle forældre reagerer på henvendelsen fra os, mens andre ikke er i stand til at holde deres børn væk derfra af den ene eller anden årsag, siger han.

Claus Hansen vurderer dog også, at ugerne med larm og fest på pladsen er talte. Når nattefrosten gør sit indtog, plejer de udendørs fester helt af sig selv at blive færre.

Til spørgsmålet om, hvordan beboerne i området bør forholde sig indtil da, er svaret klart:

- Det er altid godt på en pæn måde selv at fortælle de unge, at man prøver at få sin nattesøvn, og bede dem dæmpe sig. Hvis det ikke lykkes, må man kontakte politiet, siger han.

Unge om uro i midtbyen: - Så tal dog med os

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce